Vedd fel velem a kapcsolatot!

A beszámoló nyilvános, a neten korlátlanul megtekinthető.

2024.03.30

A TE Beszámolód egy kép a cégedről, és aki ért hozzá ugyanúgy lát téged, mintha a fényképen lennél. A Beszámoló a TE gazdálkodásodat mutatja be. Fontos információkat ad a leendő partnereidnek, a hitelintézeteknek, a pályázati irodáknak és nem utolsó sorban a NAV-nak és az egyéb ellenőrző hatóságoknak.

Sajnos, 92%-ban, erről a "képről" a cégvezető nem tud!

A cégvezetők nagy része nem tud ennek a "képnek" a létezéséről. Nem találkozik  a gondolatában, hogy ez az, amit a könyvelő minden évben bead a cégbíróságra.

A vállalkozói klubban megismerkedhetsz alaposan mind a saját beszámolóddal, és megtanítalak más cégek beszámolójából kiolvasni a legfontosabb adatokat. 

Készít a könyvelőd a cégedről egy olyan képet, egy ismertetőt, amit TE nem is látsz. Tehát van rólad, a cégedről egy információs anyag, amiről nem tudsz, vagy esetleg tudsz egy kicsit, de nem érted miről szól, és  drukkolsz annak, hogy más se értse. 

A legtöbb cégvezető odáig sem jut el, hogy azt tudatosítsa magában, hogy ez RÓLA szól! Íratkozz fel hírlevelemre, hogy ne maradj le hasznos információkról!

A Beszámoló olyan, mint egy eldugott fénykép, amit valaki vagy észrevesz, vagy nem.

Ha cégvezetők ezt megértenék, hogy a Beszámoló a cégük működését, gazdálkodását mutatja be, lehet,    hogy egy kicsit komolyabban vennék. A Beszámoló ugyanúgy egy kép, egy tájékoztató a cégről, mint amikor nyomunk egy szelfit a telefonunkkal, és ezt feltesszük a netre. 

Lehet, hogy ezt egy kicsit leegyszerűsítettem, de így talán megérted, hogy melyen könnyen lecsekkolható vagy. A csoportos adótanácsadás keretein belül, éppen ezeket a témákat dolgozzuk fel, hogy légy tudatos vállalkozó. E nélkül nehezen fogsz tudni fejlődni, és a siker is csak csorgadozni fog.

De a Beszámoló esete rosszabb, és veszélyesebb egy szelfitől.

De a Beszámoló esete rosszabb, és veszélyesebb egy szelfitől, vagy egy Facebook oldaltól, sőt még egy weboldaltól is" rosszabb", mert ha egy képre negatív kommenteket kapsz, akkor fogod magad és törlöd, vagy egyszerűen leveszed. A Beszámolót nem vonhatod vissza, nem veheted le a cégbíróság  honlapjáról. Itt nincs választási lehetőséged, a cégednek itt meg kell jelennie.

Itt nézz utána a TE beszámolódnak. Csak az adószámodat elég beírnod.Itt éred el, kattints ide!

A Beszámolód NÉGY szempontból is fontosabb, mint csupán egy információs anyag.

  Egyrészt a Beszámoló tartalmát és formáját törvények szabályozzák. Éppen ez a kötöttség                      biztosítja, azt, hogy ne legyen félreérhető a tartalma.

  A második lényeges szempont, hogy ezt soha többé nem lehet kitörölni a nettről. Megváltoztatni a beszámolót, csak nagyon nehezen, és korlátozottan lehet.

  Harmad részt, törvények szabályozzák, így a nem megfelelő tartalom esetén, a bírság mellett a                    cég működésének felfüggesztésével is járhat.

  Negyed részt, itt nem csak egy kellemetlen negatív véleményt kell elviselned, hanem az ebben              szereplő adatok határozzák meg, hogy a jövőbeli üzleti lehetőségeidet.

Tehát a könyvelőd összeállít egy anyagot a cégedről, és azt felteszi a netre.

Lehet, ha látnád, és értenéd a tartalmát, nem is tetszene neked. Ha a szomszéd kitenne rólad egy fényképet, amint kis gatyában füvet nyírsz, és éppen nem a legsármosabb oldaladat mutatja be, mélységesen felháborodnál, és valószínűleg szólnál neki, hogy vegye le, és ne csináljon máskor ilyet.

Nem ragozom tovább, a lényeg, hogy a TE beszámolód a TE cégedről szól, a TE cégedről alkot egy képet. Nem mindegy mi van benne! Segítek neked, hogy megértsd ezeket a számokat!

A KÁVÉZZ VELEM, mely egy adótanácsadói program, ahol rávezetlek a saját beszámolód leglényegesebb számaira, vagy  akár kielemezhetjük  üzleti partnered beszámolóját.

Bízom benne, hogy sikerült megértetni veled, miért fontos a Beszámoló ismerete.

Nem kell, hogy könyvelői tudással rendelkezz róla, csak annyi, hogy tudd, hogy van ilyen, tudd, hogy            ez mire való, és értsd a legfontosabb számokat.

Ehhez adok most segítséget, bemutatom neked a Beszámoló leglényegesebb elemeit. 

A vállalkozói klubban több vállalkozóval együtt beszélgetünk a beszámolóról, kinek mely pontja okoz a legnagyobb nehézséget. Jelentkezz a Vállalkozói klubba, hogy tájékozott légy a lényeges számokban.

Sokszor hallottam már vállalkozóktól, hogy olyan könyvelőt keresnek, aki mindent meg csinál              helyettük, ne kérdezzen sokat, és olcsó legyen. Ha Te is ezek közé a vállalkozók közé tartozol, akkor lehet, nem neked szól ez az írás. Bár még van remény, mert ha idáig már eljutottál, akkor benned is megmozdult valami. Gyere, még egy kicsit, olvass tovább, és szerintem itt fogsz maradni.

Az év végi leltározást senki nem kerülheti el, hisz a beszámolóhoz hiteles, és valós adatokra van szükség: Itt egy egyszerű Leltár tábla. Neked csak a megnevezést, a darabszámot, és az összegeket kell beírnod. Az összesítést elvégzi helyetted.

Ha egyéni vállalkozó vagy, akkor most már TE is érted, miért nagyon hasznos a beszámoló ismerete.

Te is egyéni vállalkozóként nagyon sok céggel, KFT-vel, BT-vel RT-vel került üzleti kapcsolatba, és neked sem mindegy, hogy milyen lesz az együttműködésetek. Sőt, lehet, elgondolkodsz rajta, hogy neked optimálisabb lenne társasági formában működni, mert több, és jobb vevőket is meg tudnál szerezni, ha láthatnák a TE kiváló gazdálkodásodat. Nézz be a vállalkozói klubba, ahol tapasztalt vállalkozók osztják meg tudásukat!

Sajnos a jelenlegi szabályozás lehetővé tesz, hogy úgy kezdjen valaki vállalkozást, és úgy váljon cégvezetővé, hogy semmilyen alapismerettel, és képzettséggel nem kell rendelkeznie hozzá. De tartja a mondás, hogy a törvény nem ismerete, nem mentesít a felelősség alól. Én ezt még kiegészíteném, és              nem mentesít a bírság al ól sem. Íratkozz fel hírlevelemre, és észrevétlenül, könnyedén juthatsz hasznos adózási információk hoz.

A Beszámolót, csak Regisztrált Mérlegképes könyvelő teheti közzé a cégbíróságon.

Ígérem, amennyire csak tudom, a lehető legegyszerűbben, és csak a leglényegesebb ismeretek szedtem össze a beszámolóról egy rövid tanulmányban.

Éppen ezért a teljesség igénye nélkül, de a beszámoló értelmezéséhez éppen elegendő tudást fogsz itt kapni. Amikor megismered a beszámolót, már nem fogsz félni tőle, sőt igazi hasznát is fogod venni a partnerek kiválasztásánál.

A csoportos adótanácsadói programokon téged is várunk!

Ha szeretnél hasonló hasznos tartalmakat kapni, iratkozz fel hírlevelemre!

Készítette: Kovácsné Bakó Katalin- Adótanácsadó,Könyvelő