Vedd fel velem a kapcsolatot!

Átalányadó

Átalányadózó egyéni vállalkozó bevételi nyilvántartást vezet. Ebbe a nyilvántartásba csak a bevételek kerülnek be, a kiadások nem. A bevételi nyilvántartást vezetésének alap szabálya, hogy időrendben, folyamatosan, ellenőrizhető módon, kell adatot rögzíteni, mely az adókötelezettség teljesítéséhez és annak ellenőrzéséhez szükséges.

Ha Átalányadózó vagy, akkor ezt a 6 pontot úgy kell tudnod, mint a Kisdobos korszakban, a Kisdobosok 6 pontját. Persze, ha TE ezt nem tartod fontosnak, az sem baj, csak hamarabb kellemetlenségek, és meglepetések fognak érni az adózásban.

Először a költségeket helyezzük el az adózás rendszerében. A jövedelem meghatározásának képlete az adózásban a következő, Bevétel - Kiadás = Jövedelem. A jövedelem nem mindig egyezik meg az adóalappal, hisz az adóalapot adóalap-kedvezmények és adókedvezmények ezt módosítják.

Adómenetes az átalányban megállapított jövedelemnek az éves minimálbér felét meg nem haladó része, mely 2024-ben az 1 600 800 Ft. Azt jelenti az adómentes rész, hogy a kiszámított jövedelem amíg ezt az összeget el nem éri, addig nem kell SZJA-t fizetni. ( A járulék fizetésnek eltérő szabályai vannak.) Ezen szabályok gyakorlati alkalmazásáról is szó...

Az adó, a törvény által meghatározott adóalap után számított összeg. Az SZJA 15% jelenleg. A kiszámított adónkból is lehet adókedvezményeket érvényesíteni, azaz ezzel csökkenthetjük a befizetendő adónk összegét. Az adókedvezmények összegét a törvény vagy fix összegben, vagy %-s mértékben határozza meg.

A táblázatok az átalányadózók és KATA-s vállalkozók bevételeinek meghatározásában segít. Mindkét adónemben a legfontosabb adat az adózás szempontjából a bevétel. A bevétel pontos és gyors meghatározása előkészíti a vállalkozó helyes gazdasági döntéseit. Az átalányadózásban és a KATA-ban a bevételt akkor kell figyelembe venni, amikor azt kifizették....

Az átalányadó, amúgy személyi jövedelemadó egy fajtája, így az SZJA bevallásban kell bevallani. Az átalányban megállapított jövedelemnek az adóköteles része az összevont adóalapba tartozik. Így az összevont alapnál érvényesíthető adólapkedvezmények, és adókedvezmények az átalányadóból is levonhatók.

Az átalányadózásban is megjelenik a járulékfizetési különbségek attól függően, hogy az átalányadózó főállásúnak minősül, munkaviszonyosnak, nyugdíjasnak, vagy tanulónak. 2024-ban a biztosított átalányadózó egyéni vállalkozónak a társadalombiztosítási járulékot, és a szociális hozzájárulási adót göngyölítéssel kell meghatározni.

Az átalányadózást csak egyéni vállalkozó választhatja. Sajátos szabályokat tartalmaz a jövedelem meghatározására, az adómentes keret számítására, és a járulékok fizetésére. Szabályozása nem mondható egyszerűnek. Az átalányadóhoz kapcsolódó járulékokat 2024-ben is negyedévente kell bevallani és befizetni. A befizetés határideje tárgynegyedévet...


Az átalányadózásban a jövedelmet a vállalkozói bevételből kell megállapítani, melyet kedvezményekkel lehet tovább csökkenteni. Az átalányadó, a vállalkozói nyereségadó alternatívája, az átalányadó megfizetésével történik meg a nyereségadó rendezése. A bevétel pontos meghatározása központi feladat az átalányadóban.

Ne maradj le az adózási hírekről! Légy tájékozott!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE
Nem szórom tele a postaládád, csak akkor jelentkezek, ha valami új és fontos.
Nézd meg az e-mailed!  ( A spamat is nézd át! )  Nyisd meg!