Vedd fel velem a kapcsolatot!

Munkaviszony, Járulékok-2024

A 2024.évi minimálbért már 2023-decemberétől alkalmazni kellett. A törvényi előírás alapján, ettől kevesebb bér nem adható a dolgozónak, a 8 órás munkaviszonyban. Így ehhez igazítani kell a munkaszerződést is. Járulék minimum szabálya, hogy legalább a minimálbér 30%-a után meg kell fizetni a járulékokat.

A bruttó fizetés az, ami szerepel a munkaszerződéseden, Megváltoztak a járulék szabályok 2020-ban , így akár a teljes bruttó fizetésedet is kézhez is kaphatod. A magánszemély adózó nyilatkozata ehhez továbbra is nélkülözhetetlen.

A magánszemélyek egy része nem tudja, hogy a munkáltatója, vagy a kifizetője minden hónapban adatot szolgáltat róla, az adóhatóság felé. Ez az adatszolgáltatás a 08-as havi bevalláson történik meg. Ez egy 12 oldalas nyomtatvány, így el tudod képzelni, hogy sok minden nem marad le róla.

Ezek a feladatok a magánszemélyek adókötelezettségeivel összefüggésében sorakoznak. Az adótörvények adatszolgáltatási és bizonylat kiállítási kötelezettségeket írnak elő a munkáltatók számára, a magánszemélyek éves jövedelem és adóelszámolásával összefüggésben.

Ez azért nehéz kérdés, mert az, hogy a táppénzről és a GYED-ről ki adja ki az igazolást az adóbevalláshoz, nem lehet egy hatóság megnevezésével válaszolni. Vagy a munkáltató adja ki, vagy az Államkincstár. De, hogy melyik, azt mindenkinek a saját munkahelye szerint kell eldönteni.

Általában munkaviszonyban történik a diákok alkalmazása. Az létesíthet munkaviszonyt, aki betöltötte a 16. életévét. Tehát, ha elmúltál 16 éves , akkor dolgozhatsz hivatalosan.

"Az adózás után marad meg a profit!"

Az adókkal mindig kalkulálj!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE
Nem szórom tele a postaládád, csak akkor jelentkezek, ha valami új és fontos.
Nézd meg az e-mailed!  ( A spamat is nézd át! )  Nyisd meg!