Vedd fel velem a kapcsolatot!

Munkabér és Járulékok-2024

A 2024.évi minimálbért már 2023-decemberétől alkalmazni kellett. A törvényi előírás alapján, a minimálbértől kevesebb bér nem adható a dolgozónak, a 8 órás munkaviszonyban. Így ehhez igazítani kell a munkaszerződést is. Járulék minimum szabálya, hogy legalább a minimálbér 30%-a után meg kell fizetni a járulékokat.

A bruttó a magasabb összeg általában, mint a nettó. A nettó az amit kézhez kapsz. Akár a teljes bruttó fizetésedet is megkaphatod, ha adó és járulék kedvezményt érvényesítesz. Ekkor megegyezik a bruttó és a nettó, de a bruttó soha nem lehet több a nettónál. A magánszemély adózó nyilatkozata ehhez továbbra is nélkülözhetetlen.

Az M30 év végi jövedelem igazolás tartalmazza az éves keresetet, melyet a munkáltató havonta a 08-as bevalláson lejelentett az adóhatóságnak. A munkáltató az év közben megszűnt munkaviszony után 3 napon belül, vagy év végén kiadja a jövedelemigazolást. Ennek a jövedelem igazolásnak a neve:

A magánszemélyek egy része nem tudja, hogy a munkáltatója, vagy a kifizetője minden hónapban adatot szolgáltat róla, az adóhatóság felé. Ez az adatszolgáltatás a 08-as havi bevalláson történik meg. Ez egy 12 oldalas nyomtatvány, így el tudod képzelni, hogy sok minden nem marad le róla.

Az adótörvények adatszolgáltatási és bizonylat kiállítási kötelezettségeket írnak elő a munkáltatók számára, a magánszemélyek éves jövedelem és adóelszámolásával összefüggésben. A dolgozó számára kiadandó év végi jövedelem igazolás neve, M30 igazolás.

A táppénzről az igazolást az adóbevallásodhoz vagy a munkáltatód adja ki, vagy az államkincstár. Ha a munkáltatód fizette ki egész évben a táppénzt a részedre, akkor a munkáltatódtól kérd az igazolást. Ha az Államkincstártól kaptad a táppénzt, a GYET-et, GSED-et, akkor az Államkincstár küldi az igazolást az adóbevallásodhoz.

A diákok foglalkoztatását is szabályosan kell és érdemes a vállalkozóknak végezni. Különösen nehézséget jelent, hogy a munka törvény könyve is speciális szabályokat ír elő a 18 évet be nem töltött kiskorúak számára. A 18 éves kor alatt, csak korlátozottan lehet munkába állni.

"Az adózás után marad meg a profit!"

Az adókkal mindig kalkulálj!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE
Nem szórom tele a postaládád, csak akkor jelentkezek, ha valami új és fontos.
Nézd meg az e-mailed!  ( A spamat is nézd át! )  Nyisd meg!