Vedd fel velem a kapcsolatot!

  SZJA - Adókedvezmények

Gyakran elő szokott fordulni, hogy az adótervezeten szereplő adatok eltérnek a munkáltató által kiadott igazoláson szereplő számoktól. Javaslom, hogy az eltéréseket minél hamarabb tisztázzák az igazolások kibocsájtójával. Ez mindkettőjüknek érdeke. Az senkinek nem jó, ha az eltérések tisztázásában a NAV is szerepet vállal.

Eddig is előfordult, hogy valakinek adóbevallást kellett volna beadnia, de nem tette, vagy elfelejtette. Most is lesz, aki nem fogja átnézni az adótervezet, nem fog vele foglalkozni.

Az előző bejegyzésemben részletesen írtam arról, hogy a NAV honnan kapja meg az adatokat az Adótervezethez. Láthattad, hogy a NAV "csak" összegyűjti az adatokat, és igen fejlett programmal behelyezi az ADÓBEVALLÁSI TERVEZETBE.

A NAV minden magánszemélynek készít adótervezetet, akinek volt adóköteles jövedelme. De csak akkor, ha tud róla, azaz ha a NAV kapott adatokat a munkáltatótól. Az adótervezetbe úgy kerülnek az adatok, hogy a kifizetők, a munkáltatók minden hónapban egy 08-as nevű nyomtatványon dolgozónként megküldik az adatokat a NAV-nak. A NAV ezt összesíti.

Jelenleg Magyarországon minden magánszemélynek, aki adóköteles jövedelemhez jutott, adóznia kell. Az adóköteles jövedelemről minden évben személyi jövedelemadó bevallást (SZJA) kell készíteni. Tehát az SZJA Bevallás a megszerzett jövedelmekről, és azok adózásáról készített kimutatás.

Érvényesítheti a házaspár mindkét tagja, ha házasságot kötöttek az adott évben, vagy 24 hónapon belül, és ha legalább az egyiküknek ez az első házassága.

Vannak adókedvezmények, és adóalap kedvezmények. Nagyon nem mindegy, hogy az adóból vagy az adóalapból lehet érvényesíteni a kedvezményt, Ezért tisztában kell lennünk, hogy mi az adóalap és mi az adó.

Légy TE az első, aki értesül az újdonságokról!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE
Nem szórom tele a postaládád, csak akkor jelentkezek, ha valami új és fontos.
Nézd meg az e-mailed!  ( A spamat is nézd át! )  Nyisd meg!