Vedd fel velem a kapcsolatot!

Gépjárműadó határozat

Ahogy azt már az adózási rendszerből megszokhattuk, mindig van egy kör, akik mentesülhetnek az adófizetés alól. Érdemes ezt is átfutni, hátha éppen közéjük tartozol. A NAV határozatban értesít a Gépjárműadó összegéről, így abban, ha mentesség van, azt is meg fogja indokolni. A határozat jellemzően a tárhelyre érkezik.

Elérkeztünk a gépjárműadó legizgalmasabb részéhez, azaz hogy mennyi adót kell fizetni? Ehhez az adatokat a forgalmi engedély tartalmazza, illetve onnan érdemes a számoláshoz kiindulni. Számít a jármű életkora, és a KW teljesítménye. De ezzel nekünk adózóknak nem kell foglalkozni, mert elvégzi helyettünk a NAV. De a NAV sem tévedhetetlen, így ide...

Sajnos előfordul, hogy lopás áldozata leszel. Hihetetlen, hogy az életben mindennek van adózási vonzata. Ez ilyen eseteket is szabályozza az adótörvény. Szerencsére, ekkor a gépjármű adó kötelezettség szünetel. Persze itt is vannak részletszabályok, úgy hogy olvass tovább!

Ezzel nincs feladatod. Az autóvásárlást egyáltalán nem kell bejelenteni a NAV-hoz. Már az illeték megfizetése is a NAV-on keresztül zajlik, de a gépjárművek adatait a hivatalok továbbítják egymás között. Ezt hívják egy ablakos rendszernek, ami nagyon jó megoldás.

A Gépjárműadót a NAV-hoz kell fizetni. A belföldi gépjárműadó 2021. január 1-től a NAV-hoz tartozik. Itt most csak kizárólag a belföldi gépjárművek adójáról írok. 2021. év elejétől az önkormányzati adóhatóságok helyett a NAV vette át a gépjárművek adójával kapcsolatos feladatokat.