Vedd fel velem a kapcsolatot!

SZTORI

" Nem tudtam, hogy van adótartozásom! "

Egy NAV tartozás miatti letiltás története.

Kikészülve, nagyon idegesen érkezett egy ügyfél az irodába.

Ahogy a telefonban már említette, az történt, hogy a főnöke úgy két hete nagyon felháborodva rohant a lakására munkaidő után. Ugyanis a NAV-tól kapott egy levelet, melyben arra szólítják fel, hogy az Én 250 000 Ft adótartozásomat, le kell tiltania a fizetésemből. A letiltást pedig neki kell befizetni. Kiabált velem, hogy miért nem szóltam erről neki, és különben is ő ezzel nem akar foglalkozni, tegyem, rendbe, különben felmond.

Én meg sem tudtam szólalni, mert NEM IS ÉRTETTEM MIRŐL BESZÉL, AZT SEM TUDTAM, HOGY ADÓTARTOZÁSOM VAN..., de sajnos, szerencsétlenségemre az egész jelenetet végig hallgatta az első gyerekünkkel várandós feleségem.

Na ekkor kiborult a bili, a feleségem is elhordott mindenféle adócsalónak, bűnözőnek, akiben nem lehet megbízni, mert erről Ő sem tudott... és nem elég nekünk a lakáshitel, akkor ehhez még most hozzájön az adótartozás is.... Azóta nem szól hozzám, dúl-fúl....De én ezt már nem bírom tovább...

Mint egy jó pszichológus végig hallgattam, és próbáltam a rám tartozó részekre fókuszálni.

Elkértem tőle a NAV-os levelet, és lekértem az ügyfélkapun az adószámláját. Az adószámláján az alábbi tartozások mutatkoztak:

Bírság: 40 000 Ft

Késedelmi kamat: 20 000 Ft

Egészség biztosítási alap: 100 000 Ft

Illeték: 30 000 Ft

Személyi jövedelme adó: 60 000 Ft

Öt adónemben mutatkozott tartozása, ami éppen összesen 250 000 Ft volt.

Elkezdtünk végig menni a listán, hogy melyik adótartozás, hogy is kerülhetett oda. Szépen kezdtek előjönni az emlékek... Nézzük szépen sorba..

2015-ben jogtalanul igényelte vissza a személyi jövedelemadóban a betegség utáni adókedvezményt, mert az orvos által megadott kódra már nem járt abban az évben kedvezmény. Ezért meg is büntették, tényleg 40 000 Ft-ra. Emlékszik kapott is erről egy levelet, de neki azt nem mondta senki, hogy ezt be is kell fizetni.

Volt egy évig munkanélküli, amikor alkalmi munkából élt, és nem fizette maga után a TB-t. Mivel nem kapott a NAV-tól csekket, úgy gondolta akkor biztosan rendben van, mert lehet, hogy az alkalmi munka után is jár neki az egészségügyi ellátás.

Az örökösödési illetékkel is volt valami vita a közjegyzőnél, amikor a mama meghalt, , de már nem is tudja mi lett a vége....

Ezek után tájékoztattam, hogy a meg nem fizetett adóra a NAV késedelmi pótlékot számolt fel.

Szóval, mindent megtaláltunk, és megállapítottuk, hogy ezek a tartozások sajnos jogosak.

Szomorúan, és kétségbe esetten kérdezte, hogy akkor most mit lehet tenni?!

Elmondtam neki, hogy a késedelmi kamatot, és a bírságot kérhetjük, hogy engedjék el, ami összesen 60 000 Ft volt, a többi adóra pedig kérhetünk részletfizetést. Így a megmaradó 190 000 Ft-t, akár 12 hónap alatt megfizetheti úgy, hogy a főnökét is kihagyhatja ebből az egész történetből.

Egy nagy sóhaj hagyta el a lelkét, és megkérdezte, segítek-e neki.

Másnap a feleségével érkezett az irodába, hozta az elengedéshez, és a részletfizetési kérelemhez szükséges adatokat, iratokat. Még egyszer hármasban mindent átbeszéltünk. Majd a végén, megsimogatta a felesége gömbölyödő pocakját, - Menjünk drágám!- és kézen fogva, mosolyogva távoztak.

Készítette: Kovácsné Bakó Katalin

2020.12.28.

Ha nem szeretnél így járni, kérésedre, átvizsgáljuk az adószámládat.

Itt olvashatsz róla..

Ha szeretnél még hasonló adózási sztorikról, könyvelőirodai történetekről olvasni?

Itt iratkozz fel hírlevelemre!

A jó üzleti döntésekhez, légy tájékozott adózó!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE
Nem szórom tele a postaládád, csak akkor jelentkezek, ha valami új és fontos.
Nézd meg az e-mailed!  ( A spamat is nézd át! )  Nyisd meg!

Ha tetszett a cikk, oszd meg bátran, hogy mások is tudjanak róla!