Vedd fel velem a kapcsolatot!

A tagi kölcsön hitel képtelenné teszi a céget.

2023.05.15

A tagi kölcsön igen gyakori szereplője a beszámolónak. Pedig a normális életmeneteben a tagi kölcsönre egyáltalán nem lenne szükség. A tagi kölcsön, a tag által nyújtott kölcsön a cég részére. Erre akkor kerül sor, ha a cég bevételei nem fedezik a kiadásokat, és így a tag "segíti ki" a céget.

A BESZÁMOLÓ alapja, a Főkönyvi kivonat, cégvezetőként már találkoznod kellett vele.

Mielőtt belemélyednénk, a beszámoló részleteiben a főkönyvi kivonat megismerése mellet nem mehetünk el. A beszámoló alapja a kettős könyvviteli nyilvántartás, melynek egy összesített kimutatása a főkönyvi kivonat. A Főkönyvi kivonat részletesen tartalmazza a könyvelés összesített adatait. Ezeket az adatokat tovább összesíti és összevonja a beszámoló.

Sőt, még egy másik célomat is elárulom. Ilyenkor a kérdéseim végére már nagyon izzadnak a velem szemben ülők. Célom, hogy tükröt tartsak a cégvezető elé, hogy milyen veszélyes játékot játszik, amikor vakon vezeti a vállalkozása pénzügyeit, hisz az alapvető adatokkal sincs tisztában.

Vagy visszajön hozzám, mert fejlődni akar, vagy úgy szalad ki az irodából, hogy vissza sem néz.

Ilyenkor dől el, ahogy a cégvezetőt sikerült-e rádöbbenteni a hiányosságaira, és felnyílik-e a szeme, hogy lehet ezt jobban is csinálni, vagy nem. Vagy visszajön hozzám, mert fejlődni akar, vagy úgy szalad ki az irodából, hogy vissza sem néz. Mindkettőre volt már példa.

Az ügyes cégvezetők, egy szűk kör, tisztában vannak azzal, hogy a legtöbb cégvezető nem ismeri a saját vállalkozását. Ezt a tudást, és információt még a saját hasznukra, és versenyelőnyükre is tudják fordítani.


A Főkönyvi kivonatból készül a beszámoló.

Ezért ha pontos akarok lenni, egy cég gazdálkodását a legjobban a főkönyvi kivonat mutatja meg, mert az a beszámoló adatait részletesebben tartalmazza részletesen. De mivel a főkönyvi kivonatot nem töltjük fel a cégbíróságra, és nem kerül publikálásra, így erről részletesen nem írok.

A főkönyvi kivonatról ennek bemutatásáról készült egy nagyon jó könyv kifejezetten vállalkozóknak,          amit mindenkinek ajánlok, aki ebben e témában képezni szeretné magát.

Könyv ajánló: Kovács Milán Zsolt: SZÁMHÁBORÚ

Hasonló tartalmakért iratkozz fel Hírlevelemre!