Vedd fel velem a kapcsolatot!

Adótartozás mentesek nyilvántartása

2023.01.06

MI AZ A KOMA?

Ez egy adóhatóság által nyilvántartott "POZITÍV" adatbázis.
Teljes neve: KÖZTARTOZÁSMENTES ADÓZÓI ADATBÁZIS. A továbbiakban a KÖZTARTOZÁSMENTES ADATBÁZIS rövidített kifejezést, vagy a KOMA-t fogom használni.
Röviden, itt az adóhatóság azokat az adózókat tartja itt nyilván, akinek nincs adótartozása, és a bevallásai is rendben vannak.

Mennyire megbízható ez a KOMA?

Ez egy közhiteles nyilvántartás, melyet törvény szabályoz. Törvény írja elő az adatbázisba történő bekerülés feltételeit. E feltételek meglétét a NAV ellenőrzi. Nem elegendő a feltételeknek egyszer, a bekerüléskor megfelelni. Csak az maradhat az adatbázisban, aki folyamatosan tudja tartani a bekerüléskor meghatározott kritériumokat. Minden hónapban felülvizsgálják valamennyi nyilvántartásban szereplő adózót, aki nem teljesít valamely előírást, azt kiteszik az adatbázisból.

Mire való ez az adatbázis, mi a célja?

Aki szerepel ebben az adatbázisban, az az adózó már önmagában ezzel a szereplésével igazolni is tudja, hogy nincs adótartozása. Nem szükséges külön kérelmet benyújtania a NAV-nak nemleges adóigazolás elkészítésére. A KOMA-ban szereplés önmagában alkalmas minden olyan esetben a tartozásmentesség igazolására, amikor jogszabály írja elő egy nemleges adóigazolás benyújtását.

Vannak olyan esetek, amikor nem jogszabály írja elő a nemleges adóigazolás bemutatását, mert a felhasználó, például egy bank, egy biztosító, egy partner, akkor is helyettesítheti az adóigazolások kiadását az adatbázisban szereplés ténye.

Milyen előnyöd származik, ha szerepelsz a KOMA-ba?

Helyettesíteni tudod a tartozásmentességről szóló nemleges adóigazolásokat. Ahogy még lent lesz róla szó, ekkor nem kell külön kérelemmel bajlódnod, ahol nem egyértelműek a kérdések. A kérelem nyomtatványt nem kell letöltened egy külön NAV-os nyomtatványkitöltő programba, miután mégis sikerült feltöltened adatokkal, még az ügyfélkapun is fel kell adnod. Az igazolást viszont a tárhelyre továbbítja a NAV, melyet még meg is kell találnod.

Előnye, hogy ugyanolyan értékű, mint amit a NAV személyesen neked küld ki.

Szóval az igazolási kérelmek bonyolítása elektronikusan nem olyan egyszerű. Adótanácsadó, vagy a könyvelő nagy segítségedre lehet.

Hamarosan következik a cikksorozat második része, hogy a lehető leghamarabb értesülj róla, iratkozz fel hírlevelemre.

Ne maradj le a fontos adózási hírekről!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE
Nem szórom tele a postaládád, csak akkor jelentkezek, ha valami új és fontos.
Nézd meg az e-mailed!  ( A spamat is nézd át! )  Nyisd meg!

Ha tetszett a cikk, oszd meg bátran, hogy mások is tudjanak róla!