Vedd fel velem a kapcsolatot!

 Az adótervezet és a munkáltatói igazolás összefüggése

2024.03.03

Gyakran elő szokott fordulni, hogy az adótervezeten szereplő adatok eltérnek a munkáltató által kiadott igazoláson szereplő számoktól. Javaslom, hogy az eltéréseket minél hamarabb tisztázzák az igazolások kibocsájtójával. Ez mindkettőjüknek érdeke. Az senkinek nem jó, ha az eltérések tisztázásában a NAV is szerepet vállal.

Minden évben tartok egyszer egy órás tájékoztatót az SZJA kedvezményekről, és az Adótervezettel kapcsolatos feladatokról. Gyere el TE is erre a Csoportos Adótanácsadói programra.

Az SZJA kedvezményeket összeszedtem egy rövid tanulmányba, nézd meg, hátha találsz közte olyat, amit TE is tudsz érvényesíteni. Kattints ide az SZJA kedvezményekért!

Az is gyakori, hogy az igazolások is rendben vannak, és az adótervezet is jó, csak a magánszemély nem találja közöttük az egyezőséget. Ekkor mindenképpen szakemberhez kell fordulni. Az adózó által érvényesíthető adókedvezményekről nem tud minden esetben a NAV. Itt összeszedtem a jelenleg 8 féle adókedvezményt. Töltsd le, és nézz utána, hátha találsz benne neked valót.

Ha a munkáltatói igazolás eltér a tervezet adataitól, és az egyeztetések nem vezettek sikerre, akkor magánszemélynek az igazolás adataira kell javítania az adótervezetét.

Az alkalmi munkavállalás is lehet adóköteles jövedelem, ha meghaladja a mentes keretet. 

Egy adóellenőrzés során a magánszemélynek a kapott munkáltatói, kifizetői Adatlapot és M30-as igazolásait kell bemutatnia, és adókedvezményekre jogosító dokumentumokat. Ezek az íratok támasztják alá az adótervezet valódiságát. Ezért ezen igazolások megőrzése nagyon fontos.

Készítettem egy bér és adókalkulátort, Így a munkabért és a fizetendő járulékokat könnyedén, csak egy összeg beírásával ki tudod számolni.

Nézzünk egy példát az Adótervezet és a Munkáltatói igazolás közötti eltérés okára. A munkáltató nem adta be a 08-as bevallást az utolsó két hónapban. Így a NAV rendszere, csak 10 havi adattal rendelkezik, és kimaradt az utolsó két hónap. De a dolgozó az igazolásan szereplő adót vissza szeretné igényelni, a számára jogosan járó adókedvezmény miatt.

Ekkor, mivel az igazoláson az szerepel, hogy a munkáltató levonta az adót a dolgozó béréből, így az igazoláson szereplő adatokkal kell elkészíteni a bevallást. Itt visszaigényelhető azaz adó, ami nem szerepel az adótervezeten, de az M30-as igazoláson igen. Ehhez kérj segítséget egy adótanácsadótól!

A személyi jövedelem adó kedvezményekről tartok egy Csoportos adótanácsadást minden tavasszal. Nézd meg a mostani programot, és gyere el!

Elárulom, az hogyan történhet, hogy egy munkáltató nem ad be 08-as bevallást a dolgozóknak kifizetett jövedelmekről. Mivel ezeket a bevallásokat a könyvelők végzik, így a könyvelő nem tudta, vagy ne akarta elvégezni ezt a feladatát. Ha nem kerül el az adat a könyvelő irodába, vagy megromlott a kapcsolat a könyvelő és a vállalkozó között, akkor ez a feladat elmarad. Nézz be a könyvelő irodánkba.

Bízom benne, hogy sikerült megvilágítanom az adótervezet működési rendszerét.

Ha egy kicsit is bizonytalan abban, hogy az adótervezete rendben van-e, ne sajnálja rá az időt és pénz, keressen fel egy adótanácsadót. Ismerd meg jobban a szabályokat a Csoportos adótanácsadáson.

Hidd, el sokkal kevesebbe kerül, mint egy adóbírság, nem mellékesen az TE nyugalmad mindennél fontosabb. Az adóbevallást egy évben egyszer érdemes szakemberrel átnézetni.

Hasznos adózási tanácsokért iratkozz fel hírlevelemre!