Vedd fel velem a kapcsolatot!

Az alkalmi munkavállalás hátrányai

2024.01.06

Az alkalmi munkavállalás hátránya attól függ, hogy éppen milyen szerepben, és milyen élethelyzetben vagyunk. Az a legjobb, ha mind a dolgozónak, és mind a foglalkoztatónak ez megfelelő. Érdemes tisztában lenni, ennek a jogviszonynak az előnyeivel és a hátrányaival, nehogy később a várthoz képest mást kapjunk. Hisz csalódni senki nem szeret.

Az alkalmi munkavállalás hátrányai

A dolgozók foglalkoztatása minden vállalkozás részére kihívást jelent. Bonyolultak, és igen szerteágazóak a törvényi szabályok. Alkalmazni kell a Munkatörvény előírásait, az adó és járulék szabályokat, munkavédelmi előírásokat, és még néhány jogszabályt. A kisvállalkozókat általában a könyvelők segítik ezek közötti eligazodásban. Összefoglaltam 9 pontban a napi bejelentés lényegét, melyet ha megismersz, és betartasz, minimálisra csökkentheted a bírság lehetőségét.

A vállalkozói klubban tapasztalt vállalkozókkal beszéljük át, ki, hogyan boldogul ezzel.

Az alkalmi munkavállalás hátrányai a dolgozó terhére:

 • könnyen és gyorsan megszüntethető az egyszerűsített munkaviszony, nincs felmondási idő, nem kell a felmondást írásba foglalni, így ez bizonytalan, és kiszámíthatatlan.
 • csak korlátozott napokra köthető, erre hosszútávon nem lehet számítani,
 • ha nem tetszel a főnöknek, indoklás nélkül, azonnali hatállyal felmondhat neked, nem biztos, hogy holnap menni kell,
 • nem leszel biztosított, így magad után kell fizetned a "TB-t", azaz nem szerzel jogosultságot betegszabadságra, táppénzre.

Összefoglaltam az alkalmi munkavállalás 2024.évi szabályait. Itt éred el!

A Csoportos Adótanácsadás programomon a magánszemélyek adózási kérdéseit is át szoktuk beszélni. Az alkalmi munkavállalásról is hamarosan szó lesz. Addig is nézd meg az aktuális programokat. Biztos találsz közöttük olyat, ami hasznos lehet számodra!

 • az alkalmi munkavállalás során szerzett munkatapasztalat, nem jelenik meg a munkahelyi életutadban, mely hátrányos lehet egy későbbi munkavállalásban,
 • nem kell a munkaszerződést írásba foglalni, elegendő a szóbeli megállapodás, így nehezen kontrollálható, és követhető,
 • általában szakképzettség nélküli, vagy kevés gyakorlatot igénylő munkakörben szoktak ilyen formában dolgozókat alkalmazni, így kevesebb munkabér várható,

A mentesített keretösszegről, és az adómenetes összeg kiszámításáról részletesen írok az "Alkalmi munkavállalás szabályai" című tanulmányomban. Itt éred el!

Azért vannak előnyei is az alkalmi munkaviszonynak, ami az egyik embernek hátrány az lehet hogy a másiknak éppen előny. A rugalmasság a legnagyobb előnye szerintem ennek a foglalkoztatási formának. Az alkalmi munkavállalónak kifizetett munkadíj, és a NAV-nak befizetett közteher összege elszámolható költsége egy vállalkozásnak. A nyereség gyors és könnyű meghatározásához készítettem egy kalkulátort. Ha vállalkozó vagy próbáld ki!

Az alkalmi munkavállalás előnyei a dolgozó javára:

 • könnyen, gyorsan megköthető, különösebb felvételi eljárás nélkül, nincs szükség az előző munkahelyi iratokra sem,
 • kevés az adminisztrációt igényel, a személyes iratok bemutatásával, indulhat is az 5-10 perces bejelentés után a meló,
 • ha nem tetszik a munka, vagy a főnök, azonnal kiléphetsz, mindenféle kötelezettség nélkül,

Az alkalmi munkavállalónak munkaidő nyilvántartást is kell vezetni. Ennek nincs kötött formája, de a munka kezdés, a munka befejezése, a munkadíjának, és a hitelesítéseknek egyértelműnek, és szabályosaknak kell lennie. Készítettem ehhez egy speciális munkaidő nyilvántartást, azaz régi nevén egy egy jelenléti ívet kifejezetten az alkalmi munkavállalóknak. Ezt szívesen megosztom veled.

 • a mentesített keretösszeg alatt kapott fizetés esetén, nem kell személyi jöveteladót fizetni, így legtöbbször ez egy adómentes jövedelem.
 • a dolgozó jogosultságot szerez nyugellátásra és álláskeresési járadékra. Tehát a nyugdíjba beszámít.
 • Az adóköteles jövedelem részből családi adókedvezmény, vagy a súlyos fogyatékossági szja kedvezmény érvényesíthető.

Szerintem ezek az érvek elegendőek, hogy eldöntsd, hogy neked ez megfelelő-e. Remélem tudtam segíteni. Még nagyon sok apró, és részletes szabálya van az egyszerűsített foglalkoztatásnak, melyről az " Alkalmi munkavállalás szabályi" című tanulmányomban olvashatsz. Itt tudod letölteni!

Az egyszerűsített foglalkoztatásnak napi korlátai vannak.

Mivel alkalmi és idény munkáról beszélünk, már az elnevezésből is érezhető, hogy ez nem egy hosszú, korlátlan munkalehetőség. A törvény ezen munkaviszonyban eltölthető napok a számát maximálja, ami az egyik leglényegesebb különbség a rendes munkaviszonyhoz képest. A szabályok értelmezéséhez segítséget nyújtok az érdeklődőknek az Egyéni Adótanácsadás keretében.

A dolgozó 5 napot dolgozhat egymás után. A hatodik napot, pihenőnapként ki kell adni.Az alkalmi munkavállaló egy hónapban 15 napot, egy évben 90 napot dolgozhat egy munkáltatónál. Hasznos adózási tartalmakért iratkozz fel hírlevelemre!

Több munkáltatónál is dolgozhat az alkalmi munkavállaló egymás után. Akár 365 napot is dolgozhat valaki egy évben alkalmi munkavállalóként. A két munkahelyen a napok száma nem adódnak össze.Mindkét munkahelyen külön-külön kell ezekkel az adatokkal számolni.

"Mezőgazdasági idénymunka" és a "Turisztikai idénymunka" napi korlátai megegyeznek.

Azonos felek közötti munkaviszony egy naptári éven belül, nem haladhatja meg a 120 napot. Tehát ugyanannál a munkáltatónál, mezőgazdasági idénymunkásként nem dolgozhatsz 120 napnál többet. Ez egyben azt is jelenti, hogy elmehetsz ugyanerre a munkára még egy másik munkahelyre is dolgozni, ahol szintén letölthetsz a 120 napot. Munkáltatónként külön-külön kell számolni a napokat.

Csoportos adótanácsadás havonta egy órás program. Itt az adótörvények gyakorlati alkalmazását, értelmezését beszéljük át.

"Alkalmi munkavállalás" napi korlátai:

 • összesen legfeljebb 5 egymást követő naptári napra, és
 • egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb 15 naptári napra, és
 • egy naptári éven belül összesen legfeljebb 90 naptári napra.

Ha ezeket a napi korlátokat átléped, a törvény automatikusan rendes munkaviszonnyá minősíti át az egyszerűsített foglalkoztatást. Ez pedig jóval magasabb járulék fizetéssel, és a fent leírt kötött szabályokkal jár.

Hogyan jön létre az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony?

Bejelentéssel jön létre. A bejelentést a munkáltatónak kell megtenni.

A bejelentés úgy történik, hogy a munkáltató a NAV-nak egy nyomtatványon bejelenti a dolgozó nevét, a TAJ számát, adóazonosító jelét, és pontosan beírja a napokat, amikor egyszerűsített formában foglalkoztatja dolgozót. A bejelentés három módon tehető meg. Erről fogok írni legközelebb. Addig is, "Az alkalmi munkavállalás részletes szabályairól " itt olvashatsz!

Mikor kell ezt a bejelentést megtenni?

Mindig munkakezdés előtt kell bejelenteni a dolgozót. Nincs rá szabály, hogy mennyivel előtte kell bejelenteni, csak annyi, hogy előtte. Így akár az egy perccel, egy órával való bejelentés, is jogszerű bejelentésnek minősül. Viszont akár egy másodperccel utána történő bejelentést, már nem fogadják el a munkaügyi ellenőrök. Nekem van ilyen tapasztalatom.

Mivel a rendszer másodperc pontosan rögzíti a bejelentést, így ez könnyen ellenőrizhető.

A következő bejegyzésemben a bejelentés módjáról fogok írni és hozok egy példát az adómentes keret kiszámításáról.

Ahogy látható annyira azért nem egyszerűek ezek a szabályok. Pontos betartásuk nagy fegyelmet igényel a munkáltatók részéről.

Hogy ne maradj le róla, iratkozz fel a hírlevelemre!

Az alkalmi munkavállalás szabályait 9 pontban szedtem össze. Kattints ide érte!

Készítette: Kovácsné Bakó Katalin- Adótanácsadó, könyvelő

2024.01.06.

Ne maradj le a fontos adózási hírekről!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE
Nem szórom tele a postaládád, csak akkor jelentkezek, ha valami új és fontos.
                                                Ha felmerült benned egy adózási kérdés, amire jól jönne egy gyors szakértői válasz? Add meg a telefonszámod, és megajándékozlak egy 15 perces tanácsadással.
Nézd meg az e-mailed!  Nyisd meg!
(A spamat is nézd át!)

Ha tetszett a cikk, oszd meg bátran, hogy mások is tudjanak róla!