Vedd fel velem a kapcsolatot!

Átalányadózó járuléka 2024-ben 

2024.01.04

Az átalányadózásban is megjelenik a járulékfizetési különbségek attól függően, hogy az átalányadózó főállásúnak minősül, munkaviszonyosnak, nyugdíjasnak, vagy tanulónak. 2024-ban a biztosított átalányadózó egyéni vállalkozónak a társadalombiztosítási járulékot, és a szociális hozzájárulási adót göngyölítéssel kell meghatározni.

Főállású átalányadózó egyéni vállalkozó járuléka, és járulék alapja legalább a minimálbér.

Járulék alapja, az átalányban megállapított jövedelem személyi jövedelem adó-köteles összege után, de legalább a minimálbér. Ha az átalányban megállapított adóköteles jövedelem nem éri az adómentes 1 600 800 Ft, akkor csak a minimálbér után kell járulékot fizetni. Az átalányadózó bevételi értékhatáráról is írtam egy blogbejegyzést, melyet itt találsz meg.

Az átalányadózásról készítettem egy 6 +1 pontból álló összefoglalót, melyben minden megtalálsz, amit az átalányadózásról tudni kell. Kattints ide érte és töltsd le!

A minimálbér utáni járulékok összege havonta, a főállású egyéni vállalkozó esetén 88 378 Ft vagy 107 988 Ft.

Minimálbér után, mely 2024 évi minimálbér összege 266 800 Ft.

18,5% társadalombiztosítási járulék 266 800 * 0,185 = 49 358 Ft

13% szociális hozzájárulási adó, emelt alap után 266 800* 1,125 * 0,13 = 39 020 Ft

Összesen: 88 378 Ft

Garantált bérminimum után, mely 2024.évi összege 326 000 Ft.

18,5% társadalombiztosítási járulék 326 000 * 0,185 = 60 310 Ft

13% szociális hozzájárulási adó, emelt alap után 326 000* 1,125 * 0,13 = 47 678 Ft

Összesen: 107 988 Ft

Íratkozz fel hírlevelemre, hogy értesülj az új bejegyzésekről.

Készítettem egy kalkulátort mely kiszámolja neked, hogy negyedévente mennyi járulékot, SZJA-t és iparűzési adót kell fizetned. A szabályozás elég bonyolultra sikerült, így szerintem jól jön egy kis segítség. A kalkulátorba csak a megkapott bevételed összegét kell beírnod, a többit kiszámolja és összeadja. Téged pedig úgy is csak a vége, azaz, a fizetendő összes adó érdekel!

Az "Átalányadó kalkulátor negyedéves adófizetés meghatározásához" kalkulátort itt találod!

Nem kötelezett havonta a minimálbér vagy garantál bérminimum szerinti járulék fizetésére a vállalkozó, ha:

  • minimum 36 órás munkaviszonnyal rendelkezik
  • nappali tagozatos képzésben vesz részt
  • kiegészítő tevékenységet folytató (saját jogú nyugdíjas) egyéni vállalkozónak minősül

Másodállású, és tanuló egyéni vállalkozó járulék és járulék alapjának nincs minimum összege.

Járulék alapja, az átalányban megállapított jövedelem személyi jövedelem adó-köteles összege. Itt nem kell a járulékokat a minimálbér után megfizetni. Amíg az átalányban megállapított jövedelem nem haladja meg az 1 600 800 Ft-t, addig nem kell járulékot fizetni. A Csoportos Adótanácsadás programon több gyakorlati példán keresztül is bemutatom ennek a szabálynak az alkalmazását. Nézd meg a program részleteit!

Ha meghaladja a jövedelme az 1 600 800 Ft adómentes jövedelem részt, akkor a járulékokat, a tárgyhónapban megszerzett átalányban megállapított jövedelme után fizeti meg.

Az SZJA kedvezmények az átalányadózónál az adóköteles jövedelem utáni adóból érvényesíthetők. Összefoglaltam az adókedvezményeket csak felsorolás szerűen. Innen tudod letölteni.

Fizetendő járulékok, melyeket az adóköteles jövedelemre kell kiszámolni.

18,5% társadalombiztosítási járulék,

13% szociális hozzájárulási adó

A nyugdíjas átalányadózó egyéni vállalkozó nem fizet járulékokat.

A nyugdíjas átalányadózó csak 15% személyi jövedelemadó fizetésre kötelezett az adómentes 1 600 800 Ft jövedelem feletti rész után. Ebben az esetben a nyugdíjas egyéni vállalkozónak is kell SZJA bevallást beadni. Sőt, ha van lehetősége, még adókedvezményt is érvényesíthet belőle. Az adókedvezményeket összefoglaltam egy rövid tanulmányban, melyet itt érsz el!

Mit jelent a göngyölítéses módszer a járulékok meghatározásánál?

Ha eddig ment is az átalányadó kiszámítása könyvelő nélkül, szerintem itt már érdemes szakemberrel megcsináltatni. Eddig havonta kellett a járulékokat meghatározni. Úgy zajlott, hogy meg volt a havi pénzügyileg rendezett bevétel, majd ebből meg határoztuk az adóköteles részt. Innen két szorzás, és meg volt a járulék.

2024-ban a járulék alap teljesen eltérhet a tárgy negyedévben pénzügyileg rendezett bevételből meghatározott adóköteles résztől. Mivel itt egy negyedévre vetített átlag számítás is történik. Ha ez neked túl bonyolult, gyere el a Csoportos Adótanácsadás programomra, és több példán keresztül bemutatom neked a kiszámítását.

Ennek meghatározására készítettem egy segédtáblát, melyben végig tudod követni minden hónapban, hogy hogyan alakulnak az adó kötelezettségeid. Sőt a tervezett összeg beírásával már előre tudsz kalkulálni.  Itt tudod megrendelni.

2023-tól negyedévente kell meghatározni a járulékokat az átalányadózónak.

Negyedévente össze kell adni az összes éves SZJA köteles jövedelmeket. Az éves összes jövedelemből ki kell vonni, az eddigi negyedévekben már járulék alapként figyelembe vett összegeket.

Az így tárgy negyedévre megkapott összeget el kell osztani annyi hónappal, amennyiben az egyéni vállalkozó biztosított volt, akár egy napot is. Általában három hónappal kell osztani. Ez lesz az adott negyedévben, a havi járulék alap. A Vállalkozói klubban ennek a témának a gyakorlati alkalmazását is hamarosan fel fogjuk dolgozni. Ne maradj le, nézz szét a program oldalán.

A göngyölítéses módszert mind a főfoglalkozású, mind a nem főfoglalkozású átalányadózó egyéni vállalkozóknak alkalmazniuk kell. A nem főfoglalkozású egyéni vállalkozóknak nem kell figyelembe venniük a minimum-járulékalapra vonatkozó rendelkezéseket.

A bonyolult jogszabályokat gyakran lefordítom érthető nyelvre az átlagember számára. Íratkozz fel hírlevelemre, és akkor hozzád is eljutnak!

Készítette: Kovácsné Bakó Katalin-Adótanácsadó

Adózz Okosan Kft

2024.01.04.

Légy tájékozott az adózási ügyeidben!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE
Nem szórom tele a postaládád, csak akkor jelentkezek, ha valami új és fontos.
Nézd meg az e-mailed!  ( A spamat is nézd át! )  Nyisd meg!

Készítettem egy összefoglaló bejegyzést az Átalányadózásról.

Itt könnyen megtalálod!