Vedd fel velem a kapcsolatot!

Bér és a kapcsolódó adók-2024

2024.01.29

A 2024.évi minimálbért már 2023-decemberétől alkalmazni kellett. A törvényi előírás alapján, ettől kevesebb bér nem adható a dolgozónak, a 8 órás munkaviszonyban. Így ehhez igazítani kell a munkaszerződést is. Járulék minimum szabálya, hogy legalább a minimálbér 30%-a után meg kell fizetni a járulékokat.

Egy táblázatban összefoglaltam neked a 2023. december 1-től érvényes minimálbér és szakmunkás minimálbér összegeit, és az azt terhelő járulékokat. Kattints ide érte!

Kiszámítottam a részmunkaidőre jutó minimum bruttó bérek összegeit, a kapcsolódó járulékokat. Itt csak a minimum összegeket találod, természetesen ennél adhatsz többet is a dolgozódnak. A részmunkaidőnél is nagyon figyelni kell, hogy szakképzettséghez kötött, vagy segédmunkás munkakörről van-e szó.

A minimálbér érvényessége 2023. december 1-e.

Minimálbér 2023-ban - segédmunkás- BRUTTÓ: 266 800 Ft.

Szakmunkás 2023-ban minimálbér - BRUTTÓ- 326 000 Ft.

Ha kevesebb a munkabér összege, mint a minimum járulék alap, akkor a járulékokat a magasabb minimum járulékalap után kell megfizetni. Ezért nem találsz a táblában 81 000 Ft-nál kisebb bruttó bért. Gyere el a vállalkozói klubba, ahol tapasztalt, niyitott vállalkozókkal át tudod beszélni ezt a témát. A részleteket itt találod:

Egy táblázatban összefoglaltam neked a 2023. december 1-től érvényes minimálbér és szakmunkás minimálbér összegeit a részmunkaidőkre is, és az ezeket terhelő járulékokat.

A táblában az általam ajánlott kerekített összegeket találod! Ezt ajánlom az ügyfeleimnek is!

A táblát itt tudod letölteni!

A munkabér változását át kell vezetni a munkaszerződésen is. Ez munkaszerződés módosítással jár.

A munkaszerződés módosítását a változás időpontját megelőzően kell a dolgozóval közölni. Ha pontos akarok lenni, akkor ezt 2023.november 30-ig már meg kellene tenni. Ilyenkor gyakran felmerülnek a nettó és bruttó munkabérek körüli kérdések.

A Csoportos Adótanácsadás témája lesz az Átalányadózás okosan, és az SZJA bevallásban érvényesíthető adókedvezmények.

Hisz nagyon fontos kérdés a munkáltató részére, hogy mennyi járulékot kell fizetni a dolgozó után, és mennyi nettó munkabért fog adnia a dolgozónak. Írtam erről egy blog bejegyzést korábban. Itt tudod elolvasni!

A vállalkozói klubban is lesz téma a munkaviszony és alkalmi munkavállalás költségeinek és szabályainak összehasonlítása. a Vállalkozói klub havi 3 órán át foglalkozik a vállalkozók aktuális problémáival. Nézd meg a részleteket!

A minimálbért meghatározásánál ezt a két szempontot kell figyelembe venned:

1, A dolgozó munkaköre szakképzettséget igényel-e, vagy csak segédmunka?

2, A foglalkoztatás teljes munkaidőben történek, vagy részmunkaidőben?

A segédmunkás esetén, a minimálbér összegét ZÖLD mezőben találod.

A szakmunkás esetén a minimálbér összegét a FEHÉR mezőben találod.

A PIROS számokkal emeltem ki, amit havonta utalnod kell.

A táblát itt tudod letölteni!

A Főállású egyéni vállalkozó, és társaság ügyvezetője az alábbi havi járulékokat, és személyi jövedelemadót lesz köteles fizetni 2023-ben:

Szakképzettséghez NEM kötött tevékenységet végző vállalkozó, ügyvezető: 128 398  Ft

Szakképzettséghez kötött tevékenységet végző vállalkozó, ügyvezető: 156 888 Ft

Vállalkozói klubban a vállalkozással kapcsolatos témákat dolgozunk fel, átültetjük a gyakorlatban. Havonta egyszer találkozunk, amikor feltöltődünk, inspirálódunk egymás tapasztalataiból, sztorijaiból. Ha nem akarsz kimaradni, itt tudsz jelentkezni:

Az egyéni vállalkozónál, és a tagi jogviszonyban álló ügyvezetőnél nincs részmunkaidő. Ha főállású vállalkozó, vagy ügyvezető, akkor legalább a teljes minimálbér után meg kell fizetnie a járulékokat. Ha magának még "munkabért is ad" akkor személyi jövedelemadót is fizetnie kell. Mivel ez a főállása, feltételezhetően ebből él, így személyi jövedelemadót is számoltam rá.


Kellemes bogarászást, és sikeres számolgatást kívánok.

Íratkozz fel hírlevelemre, mert ahol a tudás, ott a versenyelőny!

Hasznos, rövid adózási infókat szoktam megosztani a facebook oldalamon. Kövesd be, hogy ne maradj le semmiről.

Készítette: Kovácsné Bakó Katalin - Adótanácsadó

2024.01.29.


Ne maradj le a fontos adózási hírekről!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE
Nem szórom tele a postaládád, csak akkor jelentkezek, ha valami új és fontos.
Nézd meg az e-mailed!  ( A spamat is nézd át! )  Nyisd meg!

Ha tetszett a cikk, oszd meg bátran, hogy mások is tudjanak róla!