Vedd fel velem a kapcsolatot!

Biztosított-e a KATA-s?

2023.01.18Mivel 2022.szeptember 1-től csak főállású lehet a KISADÓZÓ, így a válasz egyértelműen igen. A főállású KISADÓZÓ biztosítottnak minősül. Ezt azt jelenti, hogy a megfizetett KATA ellenében jogosult az állam társadalombiztosítási ellátásaira. Az állam e szolgáltatásaiért külön, pluszba már nem kell fizetnie. A főállású KISADÓZÓ 50 000 Ft-t fizet havonta. Magasabb összeg választására már nincs lehetőség.

Milyen ellátások illetik meg a főállású kata-t fizetőt?

  • Természetbeni egészségbiztosítási ellátás, pl.: háziorvosi ellátás, kórházi kezelés, gyógyszertámogatás,
  • Pénzbeli egészségbiztosítási ellátás, táppénz, CSED, GYED, gyermekápolási táppénz,
  • Nyugdíj iránti ellátáshoz szolgálati időt gyűjt,
  • Munkanélküli ellátásra is jogosulttá válik, ha elegendő ideig volt KATA-s.

Tehát a KISADÓZÓ így soha nem marad biztosítás nélkül. Sok hasznos infóért iratkozz fel hírlevelemre!

Mennyi után kapja  a KISADÓZÓ a táppénzt, vagy a GYES-t, GYED-t?

A főszabály szerint az társadalombiztosítási ellátásokat a járulék alap után határozzák meg. A járulék alap egy munkaviszonyosnál a munkabér, egy nem KATA-s egyéni vállalkozónál legalább a minimálbér, vagy az általa választott magasabb összeg. Általánosságban mondhatjuk, hogy az ellátásokat a jövedelmünk után kapjuk.

A kata-s vállalkozó bevételi nyilvántartás vezetésére kötelezett, így a jövedelme ebből nem állapítható meg. Így a törvény a fizetett KATA összegétől függően, egy egységes ellátási alapot határozott meg.

A KATA ellátási alapja:

50 000 Ft esetében: 108 000 Ft

Tehát egy táppénz, a GYED, CSED, az ellátási alap után kerül megállapításra. Ahogy ez látható, nem éri el a minimálbért sem. ( Alacsonyabb járulék fizetésért, kevesebb ellátás jár.)

Ezeket a szabályokat jó ha ismerjük, amikor a KATA szerinti adózás mellett döntünk. Így utólag nem ér bennünket meglepetés. Az "Egyéni vállalkozás előnyei" című tanulmányom segít abban, hogy tiszta képet láss, jó-e neked az egyéni vállalkozás.

Ügyfeleimnek mindig szoktam javasolni, hogy a KATA mellett érdemes valamilyen nyugdíj megtakarításban gondolkodni, illetve az Egészségpénztárak is segítséget nyújtanak egy súlyosabb betegség esetén.

Ugyan a KATA-ból SZJA kedvezmények nem érvényesíthetők, de lehet mellette olyan jövedelem amiből igen. Fusd át gyorsan, e rövid bejegyzésem az SZJA-ból érvényesíthető adókedvezményeket. Itt éred el!

Készítette: Kovácsné Bakó Katalin- Adótanácsadó könyvelő


Ne maradj le a fontos adózási hírekről!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE
Nem szórom tele a postaládád, csak akkor jelentkezek, ha valami új és fontos.
Nézd meg az e-mailed!  ( A spamat is nézd át! )  Nyisd meg!

Ha tetszett a cikk, oszd meg bátran, hogy mások is tudjanak róla!