Vedd fel velem a kapcsolatot!

Egyéni vállalkozás jó oldala!

2024.02.04

Ismerd meg az egyéni vállalkozást, és akkor könnyebben el tudod dönteni, hogy neked való-e. Az is lehet, hogy eddig nem is gondolkodtál azon, hogy egyéni vállalkozó legyél, pedig neked ez megfelelő lenne.

Amikor egy vállalkozás indításáról gondolkodsz, az egyik lényeges kérdés, hogy milyen jogi formában végezd a tevékenységedet. Egyéni vállalkozó legyél, vagy inkább társas vállalkozó, KFT-t, vagy Bt-t alapíts. Több szempontot is figyelembe kell venni a megfelelő vállalkozási forma kiválasztásánál.

Összeszedtem 5 +1 előnyét az egyéni vállalkozásnak.   Fusd át gyorsan, mielőtt tovább olvasnál.

A végleges döntés előtt megéri adótanácsadóval konzultálni az egyéni specialitások figyelembe vétele miatt.

Igaz, az egyéni vállalkozás előnyéinek bemutatását ígértem, de a a teljesebb kép érdekében megvillantanom egy kicsit a hátrányait is. Igen, megvannak a hátrányai is, épp úgy mint a társasági formában működő vállalkozásoknak.

Olcsó elindítani az egyéni vállalkozást.

Azt is megmondom a végén, hogy mennyi pénzbe kerül.

Az egyéni vállalkozói tevékenység megkezdését a "Webes Ügysegéd"online felületen lehet elindítani. Ügyfélkapu regisztráció szükséges hozzá. A személyes azonosítás után egy 8-10 oldalas űrlapot kell kiállítani.

Az űrlap kiállítása, és beküldése INGYENES!

Tehát, a hatóságok irányában nem kell fizetni semmit. Nincs illeték! Nincs eljárási díj!

A vállalkozásod nyereségének megtervezéséhez segítségül készítettem egy nyereség kalkulátort. Itt éred el a nyereségtervező kalkulátort!

Ahogy ezt az űrlapot befogadta a rendszer, attól a naptól létrejött az egyéni vállalkozói jogviszony. Ez rengeteg kötelezettséggel, feladattal, és felelősséggel jár együtt. ( Még akkor is ha vállalkozóként nem csinálsz semmit!) Erről érdemes beszélgetni a vállalkozó társakkal. Lépj be a vállalkozói klubba, ahol sok segítséget kapsz!

Azt javaslom, hogy egyedül semmiképpen NE állj neki az egyéni vállalkozás elindításának. Szakember szükséges a megfelelő adózási módok kiválasztásához, a kamara pedig segít az engedélyekkel kapcsolatos tájékoztatásban.

Az egyéni vállalkozó adózását az SZJA törvény írja elő. Vannak SZJA-Adókedvezmények, melyekkel a fizetendő adódat tudod csökkenteni. Itt felsoroltam neked röviden. Kattints ide érte!

Az egyéni vállalkozás elindításakor az alábbiakról kell nyilatkozni:

  • vállalkozás székhelye,
  • a végezni kívánt tevékenység, TEAOR szám megjelölésével,
  • ki kell választani az áfa adózási módot,
  • nyilatkozni kell a KATA vagy ÁTALÁNYADÓZÁS választásról,
  • foglalkozás jellegét meg kell jelölni,
  • a szükséges végzettségek, és engedélyek meglétéről is nyilatkozni kell.

Ahogy láthatod, azért nem olyan egyszerű kérdések vannak rajta. Kérd az adótanácsadó segítségét!

Nézd meg, hogy zajlik nálunk egy adótanácsadás. Ha neked is van kérdésed, itt elérsz!

Ha pedig kíváncsi vagy, hogy a többi vállalkozó társad hogy csinálja, gyere el egy Vállalkozói klub találkozóra, és kérdezd meg tőlük! A vállalkozói klub a trükkök, tippek jó beszélgetések helye. Mindig vállalkozói sztorival kezdünk.

Mit lehet még spórolni azzal, ha egyéni vállalkozást indítasz?

Nincs szükség ügyvédre, ezáltal megspórolható az ügyvédi költség, és a cégbírósági eljárási illeték.

Hivatalosan nem szükséges hozzá alaptőke, jegyzettőke. Nincs minimum alapítási vagyon meghatározva.

Mégis mennyibe kerül?

A vállalkozás indítása előtt, érdemes egy órát konzultálni adótanácsadóval, a megfelelő cégforma és az adózási módok kiválasztásáról. Ennek az óradíja 10 000 és 30 000 Ft között van. A könyvelők egy vállalkozás beindításáért átlagosan kb. 20 000 Ft körüli összeget kérnek. Szóval, ha egy átlagot veszünk, akkor 20 000 Ft-ból kijön egy egyéni vállalkozás elindítása.

Adózás után marad meg a profit! A nyereség, a profit megtervezésben nagy szerepe az adófizetésnek. Mindig tervezz bevételt a nyereség adó megfizetésére!

Ha még nem tudom, hogy neked az átalányadózás, vagy a tételes elszámolás a jobb, itt az összehasonlító kalkulátor. Ez segít neked! Rendeld meg itt!

Ha erre nem sajnálod a pénzt, akkor Te magad is látni fogod a kötelezettségeidet, feladataidat, és némi adózási ismerettel indulsz el a vállalkozás világába. Átalányadó és Tételes adózást összehasonlító kalkulátor

Gyorsan lehet elindítani az egyéni vállalkozást.

Azt is megmondom a végén, hogy mennyi időbe kerül.

Ha társaság alapítása mellett döntesz, akkor ahhoz ügyvédre lesz szükséged.

Az ügyvéd elkészíti a társasági szerződést, és az ehhez kapcsolódó iratok összeállítja. Ez igénybe vesz néhány napot. Ezután az ügyvéd benyújtja a cégbíróságra a cég bejegyzési kérelmét, és a cégbíróság bizonyos ellenőrzési eljárások elvégzését követően jegyzi csak be a céget. Tehát ez a leggyorsabb esetben is egy-két nap, vagy akár egy hét.

Az egyéni vállalkozás elindítása, ahogy már írtam, jelenleg a Webes Ügysegéd internetes felületen zajlik, a magánszemély ügyfélkapujának használatával. 

Ahhoz, hogy itt az űrlap megfelelően legyen kiállítva, előtte legalább egy-két óra megbeszélésre van szükség a könyvelő, és a leendő vállalkozó között. A könyvelő, vagy az adótanácsadó az egyeztetések után, egy óra alapos munkával kitölti az űrlapot, az ügyfélkapu használatával beküldi, és már el is indult az egyéni vállalkozás. Ebben tudok neked segíteni, egyéni adótanácsadás formájában!

Ha elindult egy vállalkozás, 5 -15 napon belül bejelentkezési kötelezettsége van a vállalkozónak a különböző hatóságok felé. Mikor, hová, és hogyan kell bejelentkezni, a cégalapítással kapcsolatos feladatok között olvashatsz.

Mennyi idő alatt indul el a leggyorsabban?

Ha minden adat a rendelkezésünkre áll, és az adózó is pontosan tudja mit akar, akkor 2 - 3 óra alatt elindítható.

A vállalkozói lét egy magányos létforma volt. De ma már a klubok, az üzleti találkozók felszámolták ezt a magányosságot. Tartozz közénk!

Az egyéni vállalkozó független.

Az egyéni vállalkozó egyedül dönt a vállalkozásával kapcsolatos ügyekről.

Nem kell senkivel egyeztetnie, hogy kivel milyen szerződést köt, hogy mire használja fel a bevételét, hogy elbocsájt-e egy alkalmazottat vagy sem, tart-e év végi bulit vagy nem, és sorolhatnám.. Tehát mindent döntést egyedül hoz meg. Nincs tulajdonos társa, akivel kompromisszumot kellene kötnie fontos és kevésbé fontos kérdésekben.

Tanulmányozd át alaposan az egyéni vállalkozás előnyeit. A tanulmányt itt éred el!

Szokták is mondani, egyedül "az övé az öröm, és övé a bánat is".

Vannak olyan típusú emberek, akik nem szeretnek osztozkodni, vagy nehezen alkalmazkodnak. Nekik ez a vállalkozási forma ideális.

Természetesen, meg vannak ennek a hátrányai is, melyről később említek néhány gondolatot.

A vállalkozói klubba mindenféle vállalkozóval találkozhatsz, akik megosztják veled a tapasztalatit. Állj be közénk! A klubról itt találod a részleteket!

Hasznos adózási tippekért iratkozz fel hírlevelemre!