Vedd fel velem a kapcsolatot!

Fejlesztési tartalékot nem kell bankszámlán tartani

2024.04.30

A Fejlesztési tartalék elszámolása is az egyéni vállalkozó esetében a vállalkozói bevételt csökkentő lehetőség, társaságoknál az adóalapot csökkentő tétel. Elszámolásának korlátja, hasonlóan az elhatárolt veszteség felhasználásához, szintén a nyereség összegének elérése. A fejlesztési tartalékkal sem lehet a vállalkozás adóalapja negatív.

Fejlesztési tartalékot valahogy így képzeld el!

A fejlesztési tartalék egy későbbi beruházásra virtuálisan elkülönített összeg. Tehát nem kell a pénz egy külön alszámlára elkülöníteni. Nem kell fizikálisan a pénztárban sem félretenni a fejlesztési tartalék összegét. Ilyen, és hasonló vállalkozói gyakorlati gondolkodás zajlik a vállalkozói klubban havonta egyszer. Gyere el, és tapasztald meg az építő segítő hangulatot Debrecenben!

A Fejlesztési tartalék elszámolásával a vállalkozó vállalja, hogy a bevallás búnyújtásának évét követő 4 adóévben a fejlesztési tartalékként elkülönített összeget beruházásra fogja felhasználni.

Mit tekintünk beruházásnak a fejlesztési tartalék felhasználása szempontjából?

Beruházásnak minősül, a tárgyi eszköz beszerzése, létesítése, saját vállalkozásban történő előállítása, és a beszerzett eszköz üzembe helyezése. Itt lényeges, hogy nem csak új, hanem használt eszköz is vásárolható a fejlesztési tartalékból. Íratkozz fel hírlevelemre, hogy minél jobban megértsd a vállalkozás adózását!

Két fontos lépés még, amit a fejlesztési tartaléknál nem szabad kihagyni,

  • a fejlesztési tartalék összegét át kell vezetni a lekötött tartalékba az év utolsó napján.
  • a fejlesztési tartalékból megvalósult beruházás már elegendő, annak felhasználására, nem az üzem behelyezéshez kötött. Tehát, ha még az eszközt nem helyeztük üzembe, azaz még a dobozban van, az már elegendő a fejlesztési tartalék feloldásához.

Ehhez nélkülözhetetlen egy jó könyvelő, hogy a pontos elszámolásba ne essen hiba. De a vállalkozónak is van felelőssége, hisz rajta is múlik, mikor milyen beruházást hajt végre, és a megfelelő gazdálkodóval  tudja a legoptimálisabban az adókedvezményeket kihasználni. Ehhez a nyereségtervező kalkulátorom segít a legjobban.

A fejlesztési tartalék felhasználásának 4 év a határideje

A fejlesztési tartalék felhasználásának végső dátuma, a lekötés évét követő négy adóév. Egyszerűbben 4 év van arra, hogy a lekötött fejlesztési tartalékot elköltsük beruházásra.

A fejlesztési tartalékból vásárolt eszközre nem számolható el értékcsökkenési leírás. Úgy is tekinthetjük, hogy a fejlesztési tartalék egy előrehozott egyösszegű értékcsökkenés elszámolása, az ebből vásárolt eszközök esetében.Ha ezt nem érted pontosan, egyéni adótanácsadás keretében személyesen is szívesen elmagyarázom neked.

Így olyan eszköz nem vásárolható a fejlesztési tartalékból, amire nem számolhatunk el értékcsökkenési leírást. Ilyen eszköz lehet a föld, a telek.

A fejlesztési tartalék elköltése, és a kisvállalkozói kedvezmény felhasználható ugyanarra az eszközre egyszerre is.

Ha új eszközt veszek, és fennállnak a kisvállalkozói kedvezmény elszámolásának feltételei, akkor az új eszköz értékével csökkenthetem az adóalapomat, és a fejlesztési tartalék felhasználását is kivezethetem.

Ha a vállalkozó 4 éven belül nem tudja felhasználni beruházásra a fejlesztési tartalékot, akkor a fel nem használt fejlesztési tartalékot, a fejlesztési tartalék képzésének évében hatályos mértékkel meg kell fizetni a társasági adót, vagy a vállalkozói személyi jövedelemadót. Ez most 2023-ben 9%. Ehhez késedelmi pótlék is kapcsolódik.

A Vállakozói klubban minden hónapban más adózási témát dolgozunk fel a gyakorlatban. Itt könnyebben meg tudod érteni ezeket a bonyolult szabályokat.

Ha jobban szeretnéd érteni az adózást, iratkozz fel hírlevelemre. Hetente készítek, rövid, érthető bejegyzéseket.

Készítette: Kovácsné Bakó Katalin- Adótanácsadó. Könyvelő