Vedd fel velem a kapcsolatot!

A KATA egy adózási típus, melyet egyéni vállalkozó választhat.

2023.01.17

Mi is ez a KATA pontosan?

A héten úgy hívott fel egy ismeretlen ügyfél, hogy könyvelőt keres,mert "szeretné kiváltani a KATA-t." Az átlag adózó, mivel nem ismeri az adózási fogalmakat, valami pontatlan, és népszerűvé vált kifejezést használ, annak megfogalmazására, hogy mit szeretne. Ez hasonló ahhoz, amikor azt mondják, az egészségbiztosítást saját magunk után történő fizetésre, hogy "magam után fizetem a TB-t". Vagy még egy kedvencem az alkalmi munkavállaló "napi bejelentés" kifejezésének a használata. Addig nincs is ezzel baj, míg értjük a tartalmát, a kifejezések utána könnyen megtanulhatók.

Tehát a KATA egy adózási mód, melyet a vállalkozók választhatnak.

Tehát, ahhoz, hogy KATA-s vállalkozó lehess, először azt kell kitalálni, hogy milyen vállalkozást szeretnél indítani, azaz milyen vállalkozási formában szeretnél működni. Tehát először vállalkozóvá kell válnod.

Lehetsz egyéni vállalkozó, de alapíthatsz BT-t egy másik taggal, KFT-t, vagy lehetsz akár őstermelő is. Tehát először vállalkozási formát kell választanod. Ehhez, mindenképpen érdemes egy adótanácsadóval konzultálni. Itt olvashatsz irodánk adótanácsadói szolgáltatásiról.

Az egyéni vállalkozás előnyeiről leírtam a saját szakmai gondolataimat. Itt éred el erről a tanulmányt!

Ki lehet KATA-s ?

Ha a KATA szerint akarsz adózni, akkor csak egy vállalkozási formát választhatsz.  Csak egyéni vállalkozó lehetsz. Más vállalkozási forma, nem választhatja  KATA-t.

Tehát, a KATA nem egy vállalkozási forma, hanem egy adózási mód, amit csak a egyéni vállalkozó választhat. A vállalkozási formákról még sokat fogok írni. Ne maradj le róla! Iratkozz fel hírlevelemre!

Kérd az "Egyéni vállalkozás előnyei" című tanulmányomat, ahol összeszedtem 5 +1 pontban az egyéni vállalkozás legfontosabb előnyeit.

Mikor választhatod a KATA-t?

Választhatod az indulás napjával, vagy a folyamatos működés során.

Ha már aktív vállalkozásod van, akkor csak a következő hónap elsejétől térhetsz át a KATA adózásra. Ha tehát, májustól KATA-s akarsz lenni, akkor azt a NAV-hoz kell bejelentened legkésőbb április 30-ig. A bejelentés határideje, a KATA választását megelőző hónap utolsó napja. Ha 1-én szólsz a könyvelődnek, akkor elkéstél, mert ha 1-én jelenti be, hogy te KATA-s akarsz lenni, az már csak a következő hónaptól él. Ez könyvelői feladat, ne hagyd ki belőle.

Sok-sok gyakorlati példa, és adózási sztori a "KATA Zárás tanulságai" előadásomon. Gyere el!

Mikor érdemes KATA-sként indítani egy vállalkozást?

Hónap végén, vagy a hónap elején?

Erre nincs egy jó válasz! Van akinek az elején, és van akinek bármikor a hónapban.

Több szempontot is jó, ha figyelembe veszel. Mennyi lesz a várható bevételed? Kényelmesen beleférsz-e az áfa mentes, azaz alanyi mentes határba? Van-e már adószámod? Van-e biztosításod az egészségügyi ellátásra?

A KATA-ba történő bejelentkezés után, a NAV automatikusan előírja minden hónapban az 50 000 Ft-t az Adószámlán. Az Adószámláról írtam néhány hasznos infót ebben a bejegyzésemben!

Ezekre a kérdésekre a a "KATA Zárás tanulságai" előadásom alatt folyamatosan meg adtam a választ. Csak, hogy itt most ne maradjon teljes űr, a rövid válasz, hogy leggyakrabban a hónap eleje a legoptimálisabb egy KATA-s vállalkozás elindítására.

Mennyi KATA összege?

50 000 Ft, a KATA összege 2022.09.01-től. Magasabb, vagy alacsonyabb KATA összeg nem választható. A három féle KATA összeg megszűnt!

A KATA soha nem arányosítódik, mindig kereken 50 000 Ft-t,  kell fizetni, vagy semmit. Sok hasznos infó a KATA-ról, a hírleveleimben. Iratkozz fel!

Mikor válasszam a magasabb, 75 000 Ft-os KATA fizetést?

Magasabb, 75 000 Ft-s KATA fizetést már NEM választhatsz!

A KATA ellátási alapja 50 000 Ft esetében: 108 000 Ft


Készítette: Kovácsné Bakó Katalin- Adótanácsadó

Légy Te az első, aki értesül az adózási újdonságokról!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE
Nem szórom tele a postaládád, csak akkor jelentkezek, ha valami új és fontos.
Nézd meg az e-mailed!  ( A spamat is nézd át! )  Nyisd meg!

Ha tetszett a cikk, oszd meg bátran, hogy mások is tudjanak róla!