Vedd fel velem a kapcsolatot!

Kinek jár az első házasok kedvezménye?

2023.02.15

 Első házasok kedvezménye.

Ki jogosult érvényesíteni?

Érvényesítheti a házaspár mindkét tagja, ha házasságot kötöttek az adott évben, vagy 24 hónapon belül, és ha legalább az egyiküknek ez az első házassága.

Nincs szabály arra vonatkozóan, hogy a házasságot belföldön, vagy külföldön kötötték meg. Tehát, akár belföldön, akár külföldön történt a házasságkötés, az adókedvezmény érvényesíthető.

A kedvezmény igénybevétele nincs életkorhoz kötve, így a kiskorúak között kötött házasság esetén is alkalmazható.

Egy korábbi cikkemben részletesen leírtam, hogyan lehet a kiszámított adónkból adókedvezmény. További információkért kattints.

Mikortól, meddig lehet érvényesíteni?

A házasságkötés hónapját követő hónaptól lehet érvényesíteni, azt követő 24 hónapon keresztül, a házassági életközösség fennállása alatt.

Például, ha 2019.január 3.-án kötöttél házasságot, akkor a kedvezményt 2019.februártól érvényesítheted 2021.január végéig. Ha 24 hónapon belül a pár elválik, vagy az egyik fél meghal, akkor megszűnik a házassági életközösség, és így a kedvezmény is megszűnik.

Az adóalapból, vagy adóból lehet-e levonni?

Az első házasok kedvezménye az összevont adóalapot csökkenti.

Itt a törvény egy sorrendet állít fel az adókedvezmények érvényesítésében, meghatározza, hogy melyik kedvezményt melyik után lehet levonni. A családi kedvezményt megelőzően kell levonni, az első házasok kedvezményét. Tehát, ha valaki gyerekek után is jogosult családi kedvezményre, és mellette jogosult elsőházasok kedvezményére is, akkor az első házasok kedvezményét kell először érvényesítenie, és a maradékra érvényesítheti a gyerekkedvezményt.

Ha szeretnéd te is tudni, mi a külömbség az adó és az adóalap között, Kattints a linkre.

Az első házasok adóalap kedvezmény összege: 33 335 Ft,

Az adóalapra jutó adó: 33 335 * 0,15 = 5 000 Ft

Ugyan a törvény adóalapban határozza meg az érvényesíthető összeget, de az adó az, ami a zsebünkben marad. Egyszerűen, az 5 000 Ft adó összegével kapunk több nettó fizetést.

A levonásra kerülő összeg meghatározása

A törvény fix, havi 33 335 Ft összeget határoz meg. Ezt az összeget lehet levonni az adóalapból. A házastársak ezt szabadon megoszthatják egymás között, de a ketten összesen havonta ettől többet nem vonhatnak le.

Pl: bruttó fizetése a férjnek 300 000 Ft, első házasok kedvezményét Ő érvényesíti teljes összegben. Így az adó alapja 300 000 - 33 335 = 266 665 Ft lesz. Ez után kell 15% SZJA-t fizetni, azaz 266 665 * 0,15 = 40 000 Ft

A kedvezményt a házastársak már év közben is igénybe vehetik az adóelőleg megállapításánál.

Hasonló hasznos tartalmakért iratkozz fel hírlevelemre!  

Légy Te az első, aki értesül az adózási újdonságokról!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE
Nem szórom tele a postaládád, csak akkor jelentkezek, ha valami új és fontos.
Nézd meg az e-mailed!  ( A spamat is nézd át! )  Nyisd meg!

Ha tetszett a cikk, oszd meg bátran, hogy mások is tudjanak róla!