Vedd fel velem a kapcsolatot!

Kisvállalkozói kedvezmény okosan

2023.11.01

A kisvállalkozói kedvezmény elszámolására csak akkor van lehetősége a vállalkozónak, ha az adott évben volt valamilyen beruházása. Azaz vásárolt a vállalkozás valamilyen nagyobb értékű eszközt, autót, gépet. szerszámot. 

A kisvállalkozói kedvezmény az egyéni vállalkozónál a bevétel csökkentését jelenti az új beruházás összegével. A társasági adóban, azaz a KFT, BT esetén ugyanez a kedvezmény Társasági adóalapot csökkentő tétel.

Milyen új beruházások jöhetnek itt szóba, erről szoktunk beszélgetni a Vállalkozói klubban Debrecenben. Gyere el, hogy TE se maradj ki ebből!

Beruházáshoz kapcsolódó Kisvállalkozói kedvezménnyel adót lehet spórolni.

A Kisvállalkozói kedvezmény elszámolásának korlátai van.

a. az egyik korlát, hogy nem lehet több mint maga az új beruházás összege,

b, a másik korlát, hogy nem lehet több mint a bevétel és a költségek különbözete, azaz a

nyereség.

c, az adózónak az adóév minden napján mikro-vagy kisvállalkozásnak minősülni.

d,  a társaság tulajdonosai az év minden napján csak magánszemélyek lehetnek.

Ahogy látod, azért a kedvezmény érvényesítéséhez elég sok feltételnek meg kell felelni. Ha még esetleg nehezen érted, hogy ez pontosan hogy is működik, szívesen elmagyarozom neked személyes is. Egyéni adótanácsadásra kérj időpontot.

Nézzük, hogy néz ki ez képletben a kisvállalkozói kedvezmény elszámolása

a, Bevétel – Költségek - Új beruházás = nulla!

b, Bevétel – Költségek - Új beruházás = Adóalap

Tehát, hiába van egy nagy értékű beruházásom, ha az adott évben veszteséges vagyok, akkor ezt a kedvezményt nem tudom elszámolni. Ezzel a csökkentő tétellel nem lehetek veszteséges! Az elszámolás határa a nyereségig terjed.

Az a legoptimálisabb az, ha a nyereséghez közeli értékben tudok új eszköz beruházást megvalósítani. Ahhoz, hogy ezt a kedvezményt a legoptimálisabban tudd kihasználni, érdemes előre tervezni a vállalkozás eredményét, gazdálkodását. Ennek segítésére készítettem egy Nyereségtervező és adókalkulátort. Ez a kalkulátor még a nyereség után fizetendő adót is kiszámolja.

Milyen beruházás számolható el Kisvállalkozói kedvezménynek?

A kisvállalkozói kedvezmény elszámolásához felhasznált eszközbeszerzésnek is két kritériuma van:

1. a megvásárolt eszköz, a vállalkozási tevékenységet közvetlenül szolgáló, kizárólag üzleti célú tárgyi eszközt lehet

2. az eszköznek újnak kell lennie, amit még korábban senki nem használt

Az új személygépkocsi is elszámolható, ha a vállalkozó az érvényesítést követő négy adóévben a cégautó adót fizet, vagy még a taxis, és a személygépkocsi bérbeadó.

Hasznos ötletek, jó tippek, trükkök, hangzanak el a vállalkozói klubban az adóoptimalizálásról, hogyan tudják más vállalkozók jól kihasználni az adókedvezményeket. 

A cégautóadó összege elég megterhelő a vállalkozások számára. Hogy megéri-e fizetni, vagy inkább kívül kell hagyni a személygépkocsit a vállalkozáson, azt mindenkinek magának kell kiszámolni. Készítettem egy tanulmányt arról, hogy megéri-e cégautóadót fizetni. Itt tudod a tanulmányt letölteni!

Ennek a kedvezménynek az érvényesítésénél figyelni kell EU-s rendeletek korlátaira.

Ehhez a kisvállalkozói adóalap kedvezményhez 4 évig tartó figyelési időszak is tartozik.

A kisvállalkozói kedvezményként elszámolt beruházást, vagy eszköz beszerzést kiemelten kell kezelni. Ha az alábbi események közül, bármelyik is bekövetkezik, akkor a kedvezmény összegének kétszeresét kell megfizetni a NAV-nak.

  • Az adózó a beruházást négy év alatt nem helyezi üzembe.
  • A beszerzett tárgyi eszköz az egyéb berendezések, felszerelések, járművek közé kerül üzembe helyezésre. Tehát, az eszköz négy éven belül, már nem közvetlenül szolgálja a vállalkozási tevékenységet.
  • Az üzembe helyezett gépjárművet a vállalkozás négy év alatt elidegeníti.
  • 4 éven belül megszünteti a tevékenységét a vállalkozás.

Korábban írtam az elhatárolt veszteség elszámolásáról, mint egy másik adóalapot csökkentő lehetőségről. Ezt a blog bejegyzésemet itt találod. Kattints ide, és olvasd el!

HA vállalkozóknak hasznos bejegyzésekkel jelentkezek hetente. Íratkozz fel hírlevelemre, hogy ne maradj le róla!

A Vállalkozói Klubban havonta egyszer találkozunk, amikor egy-egy adózási témát dolgozunk fel a gyakorlatban. Figyeld a Klubtalálkozók időpontját, mert szerintem minden vállalkozónak nagyon hasznos lehet! Itt nézd meg a részleteket!