Vedd fel velem a kapcsolatot!

Köztartozás mentességet igazol a KOMA

2023.01.06

Az KOMA-ba szereplés nem kötelező, sokan nem is tudnak róla.

Ha a partnered nem szerepel a KOMA-ba, az még nem jelenti azt, hogy van adótartozása. Mivel ide csak kérelemmel lehet bekerülni, a felvétel nem automatikusan, így elképzelhető, hogy nem kérte, vagy nem is tud az adatbázisról.

Előnye, hogy az adatbázis nyilvános, bárki számára elérhető.

Az adatbázis lekérdezéséhez nem szükséges előzetes azonosítás. Senki nem tudja, nem látja, hogy ki akar belépni ebbe az adatbázisba, és ott kiről akar tájékozódni. Nincs előtte azonosítási eljárás, például, nincs belépő jelszó, nincs email cím, semmi ilyen.

Az adatbázis nyilvánossága adja éppen megbízhatóságát, hitelességét. A tartozásmentesség felülvizsgálatára, ezt az adatbázist használják a közigazgatási szervek is. Támogatások kifizetése előtt a felülvizsgálat kötelező.

Az EKAER-ben érintettek számára, különböző mentességet biztosíthat.

Gyors lekérdezés, időt takarít meg mind az adózó, mind a NAV számára.

Ha a nemleges adóigazolást kérünk a NAV-tól, az igazolás kiadásának határideje hat nap. Ha minden rendben van, akkor egy héten belül már kezünkben lehet a NAV-os igazolásunk. Hiánypótlás esetén, 30 nappal meghosszabbítható az eljárás. Tehát akár egy hónapig is elhúzódhat egy igazolás megszerzése. A mai üzleti világban a gyorsaság, üzleti előnyt jelenhet.

Az adatokat aktuálisak, jelen idejű adatokat tartalmaznak.

A közzétett adatokat folyamatosan felülvizsgálják, és az adatbázis minden hónap 10. napján frissül. Így valamennyi nyilvántartásban szereplő szervezet az aktuális adatokkal szerepel. Így nem lehet megtévesztő, nem lehet elavult, vagy nem lehet valótlan.

Hogyan kerülhetek be ebbe a Köztartozásmentes ADATBÁZISBA?

Kérelmezni kell az adatbázisba történő felvételt. A NAV készített erre egy KOMA elnevezésű nyomtatványt. Kitöltés után, kizárólag elektronikus úton tudod csak továbbítani a NAV-hoz. Mielőtt beadod, azért érdemes átnézni az adószámládat, hogy minden adód be van-e fizetve, ezzel megspórolsz néhány felesleges levélváltást, arról nem is beszélve, hogy sokkal gyorsabb is.

Ezzel kapcsolatosan írtam egy cikket az adószámlákról, amit itt tudsz elolvasni.

Mennyibe kerül ez nekem?

A kérelem benyújtása illetékmentes, azaz ezért nem kell fizetned. Ez a NAV ingyenes szolgáltatása. ( Csak hogy népszerűsítsem már egy kicsit.:)

Ha szeretnél a leggyorsabban értesülni a cikksorozat következő részéről, itt iratkozz fel a hírlevelemre!


Ne maradj le a fontos adózási hírekről!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE
Nem szórom tele a postaládád, csak akkor jelentkezek, ha valami új és fontos.
Nézd meg az e-mailed!  ( A spamat is nézd át! )  Nyisd meg!

Ha tetszett a cikk, oszd meg bátran, hogy mások is tudjanak róla!