Vedd fel velem a kapcsolatot!

Tíz napod van rá, hogy átvedd a NAV levelét

2021.03.14

Mindannyian tudjuk, ha nem tartózkodunk otthon, a postás egy értesítőt hagy a postaládánkban, hogy levelünk érkezett.Ezen az értesítőn szerepel, hogy ki küldte a hivatalos levelet.10 napunk van, hogy a hivatalos levélért érte menjünk a postára, illetve a postás még egyszer kihozza, és megpróbálja átadni.Ha nem vesszük át 10 nap alatt a levelet, akkor az visszakerül a feladónak, "nem kereste" jelzéssel.

Mi az a "NEM KERESTE" jelzés?

A posta "NEM KERESTE" jelzéssel látja el a hatóságnak visszaküldött levelet. Tehát a NAV ebből a jelzésből tudja, hogy én ezt a levelet nem vettem fel, nem mentem érte a postára, nem kerestem. Több oka is lehet, amiért nem vettem át a levelet a postáról, például, mert nem voltam itthon, vagy nem volt jó rajta a cím, vagy a postás által bedobott értesítőt szétrágta a kutya. De ezek a kifogások a hatóságot nem is érdeklik.Gyakran találkozok azzal a hibás gondolattal, hogy ha nem veszem át a levelet, és így nem tudom megismerni annak a tartalmát, akkor az nem is lehet rám nézve negatív következménnyel. Ez sajnos nem így van.A hivatalos írat tekintetében a kézbesítés második megkísérlésének a napját követő ötödik munkanapon beáll az úgynevezett kézbesítési fikció.

Mi az a "kézbesítési fikció"?

Ez azt jelenti, hogy ha a postás másodjára is kihozza a levelet, és másodjára sem vesszük át, akkor az ezt követő 5. munkanapon kézbesítettnek tekinti a NAV. Ennek megfelelően a hivatalos írat feladója, annak ellenére, hogy pontosan tudja, hogy a részünkre kiküldött levél tartalmát nem ismertük meg, mégis az adott ügyben úgy jár el, mintha tudnánk, hogy mi van benne.

A hivatalos írat feladója úgy jár el, mintha a levelet átvettük volna.

Ha nem ismerem meg az írat tartalmát, nem tudom, hogy számomra kedvező, vagy hátrányos megállapítások vannak-e benne, nem fogom tudni, mi várható a jövőben, nem lesz lehetőségem megvédeni magam.Jellemző adózói magatartás, hogy el is feledkezik róla az adózó, hogy neki valamikor küldött a NAV egy levelet. Csak akkor háborodik fel, amikor már ténylegesen történik valami, ami neki nem tetszik.

Javaslatom:

Mindig vegyük fel időben a hivatalos leveleket, mert akkor van csak lehetőségünk megtudni, mi van benne!

A kifogások helyett tegyük meg a szükséges lépéseket, hogy megtaláljon a postás. A következő írásomban meg foglak győzni, miért jársz így jobban.


Mi történik, ha nem veszem át a NAV-os levelemet? 2. rész

Kovácsné Bakó Katalin-Adótanácsadó, Könyvelő

Ne maradj le a fontos adózási hírekről!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE
Nem szórom tele a postaládád, csak akkor jelentkezek, ha valami új és fontos.
Nézd meg az e-mailed!  ( A spamat is nézd át! )  Nyisd meg!

Ha tetszett a cikk, oszd meg bátran, hogy mások is tudjanak róla!