Vedd fel velem a kapcsolatot!

Miért nem kapok adószámla értesítőt?

2023.03.14

Ez az egyik kedvenc témám, mert szeretem az egyszerű és átlátható dolgokat. Persze az átlag adózó számára ez nem egyszerű, és nem is átlátható, de ezt is meglehet tanulni. Néha még el is szoktam vele szórakozni - ha a helyzet alkalmas - és megkérdezem az aktuális beszélgető partneremet.

Neked van adószámlád?

A reakció általában először csend, és gondolkodási szünet, mert úgy érzik, hogy átverés van a dologban. A válaszok nagyon hasonlóak szoktak lenni:

- Nekem nincs, nem is halottam róla.

- Én nem nyitottam.

- Ehhez biztos külön kérelem kell.

- Ha lenne, akkor tudnék róla.

Ekkor egy kis mosoly után szoktam mondani neki, hogy bizony neked is van adószámlád! Van a szomszédnak, a barátnődnek, és a sarki fűszeresnek is! Akinek adóazonosító jele van, annak van adószámlája. Mivel Magyarországon mindenkinek van adóazonosító jele, így mindenkinek van adószámlája.

Így van adószámlája neked, a férjednek, a gyerekednek, a szomszédnak, szinte mindenkinek.

Ne maradj le az egyszerű adózási infókról. Iratkozz fel hírlevelemre!

Az adószámlán tartja nyilván az adóhatóság az adókötelezettségeket. A baloldalon megtalálod hová mennyit kell fizetned, a jobb oldalon pedig, hogy mennyit fizettél be. Ebből a kettőből készül egy egyenleg. Ez az egyenleg fogja megmutatni, hogy tartozásod van-e a NAV-nál, vagy túlfizetésed.

Már így előre jelzem, igazán egyik sem jó. Az a tuti, ha az egyenleg a nulla közelében van!

Arról, hogy hogyan kerülnek ide az adatok, az Adótervezetről szóló cikkemben is olvashatsz. Olvasd el! Kattints ide!

Miért nem kapok adószámla értesítőt?

A NAV évente egyszer, jelen szabályok szerint október 31-ig értesíti azokat az adózókat, akiknek az adószámlája 5 000 Ft-ot meghaladó adótartozást, vagy túlfizetést mutat. Ha az egyenlege nulla, vagy nem éri el az 5 000 Ft-ot, akkor nem kap értesítőt az adózó.

Ha nem boldogulsz az adószámláddal, egyéni adótanácsadás keretében közösen átvizsgáljuk, hogy minden rendben van-e. Ha érdekel, itt tudsz jelentkezni!

Éppen azért van az, hogy akinek rendben van az adószámlája, mert mindig mindent befizet rendesen határidőre, akár évekig nem is kap adószámla értesítőt. Így akár el is feledkezik róla, hogy ilyen létezik. Néhány évvel korábban még ez volt a legjobb helyzet.Ha a postás a szomszédba dobta be az adószámla értesítődet, azonnal megindult a sus-mus...

Az SZJA-ból, azaz Személyi jövedelemadóból érvényesíthető adókedvezményeket röviden összefoglaltam. Gyakran előfordul, hogy az adótartozást valamely adókedvezmény nem megfelelő beállítása okozza. Itt tudod letölteni erről a tanulmányt!

De változtak a szabályok!

Most már, ha a természetes személy rendelkezik ügyfélkapuval, és nem tesz elektronikus kapcsolattartást kizáró nyilatkozatot, akkor a NAV papír alapon nem küld értesítést az adószámla állapotáról.

A NAV kizárólag elektronikusan arról tájékoztatja a magánszemélyt, hogy adószámláját hol tudja lekérdezni.Tehát, most már nekünk kell tudni, hogy van adószámlánk, és azt nekünk kell nyomon követnünk! A felelősséget átadja a NAV a magánszemélynek.

Az adózónak magának kell megkeresnie az ügyfélkapuján az adószámláját, le kell töltenie, és értelmeznie az azon szereplő adatokat.

Íratkozz fel hírlevelemre, és akkor képben leszel a legfrissebb szabályokkal. Feliratkozok!

Az adószámla nem titkos, mindenki hozzáférhet a sajátjához.

Az ügyfélkapura belépve a saját felhasználói neveddel és jelszavaddal a szolgáltatások menüpontban találod meg.Ügyfélkapuról, elektronikusan bármikor lekérdezhető, vagy be kell menni a NAV-hoz személyesen, és ott kérhető tájékoztatás.

Gyakran szervezet Csoportos Adótanácsadás egy-egy aktuális adózási témában. Ha Te is szívesen meghallgatnád, ami téged érint, nézz szét a programok között. 

A hírleveleim mindig rövidek, érthetőek, az átlagember számára készülnek. Iratkozz fel, hogy ne maradj le róluk.

Adózz Okosan Kft.