Vedd fel velem a kapcsolatot!

Milyen költségek számolhatók el a cégautó után?

2023.01.17

A személygépkocsi utáni költségnek, ráfordításnak minősül a személygépkocsi üzemeltetésével közvetlenül összefüggő, kizárólag a személygépkocsi tulajdonlása, használata esetén felmerülő költség. Amely kiadás NEM kapcsolódik konkrétan a cégautóval érintett személygépkocsihoz, az NEM számolható el.

Majdnem duplájára emelkedett a Cégautó adó összege 2022.július 1-től. Így most újból előtérbe került az a kérdés, hogy fizessünk-e Cégautó adót, vagy nem?

Ha vállalkozó vagy, akkor ugye tudod, mimnél magasabb a költséged, annál kevesebb lesz a nyereséged. Így kisebb nyereségre kisebb nyereség adót kell fizetni. Én úgy is szoktam megközelíteni ezt a cégautó adót, hogy " A költség elszámolás miatt kieső nyereség adót helyett kell megfizetni".

Különösen idetartozó költségek, a személygépkocsi

  • üzemanyag-, kenőanyag költsége,
  • alkatrészek költsége,
  • a javítás, a karbantartás díja,
  • a személygépkocsi bérleti-, illetve lízingdíja,
  • az értékcsökkenési leírás,
  • a kötelező felelősségbiztosítás, baleseti adó, a casco díja,
  • a gépjárműadó.

Ha ezek közül a költségek közül bármelyik, számla alapján megjelenik a könyvelésben, az már maga a költség elszámolás. Ha ez a kiadás egyértelműen beazonosítható, hogy személygépkocsihoz kapcsolódik, akkor az cégautó adó fizetést keletkeztet. Ezt a NAV nanagyítóval szokta vizsgálni.

Megéri cégautó adót fizetni? Kattints ide, és egy konkrét példán bemutatom neked!

Az honnan derül ki, hogy az adott költség személygépkocsihoz kapcsolódik?

A számlára gyakran ráírják az autó rendszámát, sőt még a kilométeróra állását is. Ha ez egyáltalán nincs rajta a számlán, akkor gyakran a számla melletti munkalap szokott árulkodni. Gyakran éppen a munkalap "buktatja le" a költség elszámolást. De maga a felhasznált alkatrész is egyedileg beazonosítható lehet, így ha "kiderül", hogy az alkatrész személygépkocsié, akkor a NAV előírja a cégautó adót, és egy kis bírsággal is megpótolja.

A költség elszámolásnak két típusa van.

  • Tételes költség elszámolás
  • Átalány elszámolás

1. Tételes költségelszámolás, ha a magánszemély útnyilvántartás alapján a személygépkocsi után a hivatali, üzleti célból megtett utak arányában tételesen számolja el a költségeket. Ahhoz, hogy az üzleti utak arányát ki tudjuk számolni, útnyilvántartást kell vezetni. Fel kell írni év elején, és év végén az autó kilométeróra állását. Így az éves összes megtett kilométer, és az útnyilvántartás által a vállalkozás érdekében megtett kilométerekből egy arányszám számolható.

2. Nem minősül tételes költségelszámolásnak, amikor az egyéni vállalkozó vagy az őstermelő igazolás nélkül, havi 500 kilométer utat számol el átalányban.

A költségek tételes elszámolására az Szja. törvény járművek költségeire vonatkozó szabályai irányadóak. A költségelszámolást részletesen levezetem egy egy háromoldalas anyagban.Itt tudsz belenézni!

Kell-e cégautó adót fizetni a KATA-s betéti társaságnak?

A KATA-s vállalkozás nem köteles a költségeit elszámolni. Így függetlenül attól, hogy a személygépkocsi szerepel-e a magyar hatósági nyilvántartásban vagy sem, nem valósul meg tételes költségelszámolás. Ha nincs költség elszámolás, akkor nem kell cégautó adót fizetni.

Ugyanez a helyzet

az átalányadózó,

a katát választó egyéni vállalkozó,

és a fizető-vendéglátó tevékenységére, tételes átalányadózást alkalmazó magánszemély,

személygépkocsijára sem vonatkozik a cégautó adó fizetési kötelezettség, függetlenül attól, hogy a személygépkocsi szerepel-e a magyar hatósági nyilvántartásban vagy sem. Esetükben sem valósul meg tételes költségelszámolás, így nem kell cégautó adót sem fizetni.

Mikortól kell Cégautó adót fizetni, és meddig, Erről fogok írni legközelebb. Hogy ne maradj le róla, Íratkozz fel hírlevelemre!

Addig is tanulmányozd, hogy "Megéri-e neked cégautóadót fizetni?" Ebben az ingyenes tanulmányban, kiszámolom, hogy mennyi nyereség adót tudsz megspórolni a cégautó adó megfizetésével. Itt éred el a tanulmányt! Kattints ide!

Készítette: Kovácsné Bakó Katalin- Adótanácsadó, könyvelő

Ne maradj le a fontos adózási hírekről!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE
Nem szórom tele a postaládád, csak akkor jelentkezek, ha valami új és fontos.
Nézd meg az e-mailed!  ( A spamat is nézd át! )  Nyisd meg!

Ha tetszett a cikk, oszd meg bátran, hogy mások is tudjanak róla!