Vedd fel velem a kapcsolatot!

A munkáltató év végi igazolása összesíti a jövedelmeket

2024.01.29

Az M30 év végi jövedelem igazolás tartalmazza az éves keresetet, melyet a munkáltató havonta a 08-as bevalláson lejelentett az adóhatóságnak. A munkáltató az év közben megszűnt munkaviszony után 3 napon belül, vagy év végén kiadja a jövedelemigazolást. Ennek a jövedelem igazolásnak a neve:

  •  ADATLAP – évközi kilépéskor               
  •  M30 Munkáltatói igazolás, év végén.

Az év végi jövedelem igazolás összesíti az éves keresetet

A munkáltató, a kiállított év végi jövedelem igazoláson feltünteti az általa kifizetett jövedelmeket, a levont adókat, és az érvényesített adókedvezményeket.

A munkáltatói igazolások azokat az adatokat tartalmazzák, melyet a munkáltató havonta a 08-as bevalláson lejelentett az adóhatóságnak. Tehát minden magánszemélynek kezében van az a dokumentum, ami összefoglalja azokat az adatokat, melyet a NAV is megkapott havonta. Ezen az év végi jövedelem igazoláson lévő adatokat kell összehasonlítani az adótervezeten szereplő adatokkal. Sajnos ez nem egyszerű!

Az alkalmi munkavállalás is lehet adóköteles jövedelem, ha meghaladja a mentes keretet. 

Csak a magánszemély szorgalmán, felelősségén, és nem kis mértékben értelmi képességén múlik, hogy boldogul-e az adótervezet hibátlan átnézésével.

Az év végi jövedelem igazolás adatait kell felhasználni az adótervezet egyeztetésekor

Véleményem szerint az adótervezet megértése, értelmezése az átlag polgár számára nem egyszerű, és nem könnyű. Viszont a felelőssége igen nagy. Ráadásul én úgy tapasztalom, hogy az évek előrehaladásával, egyre jobban fejlesztik, így egyre bonyolultabbá, összetettebbé válik. Számítástechnikai része is egyre nehezebb, mely újabb kihívás az idősebb generáció számára.

Az adóbevallás kitöltését nem tanítják sehol!

Az adótervezet munkáltatónként, kifizetőnkként mutatja be a bruttó béreket, jövedelmeket, a levont adóelőlegeket, külön sorokban feltüntetve.

Ha egy éven belül több munkáltatója volt az adózónak, akkor az ott kapott jövedelmeit, adóit, összevontan kell beírni az adótervezetbe.  Az év végi jövedelem igazoláson szereplő adatokat kell összeadni.

A jövedelmeket és az adókat összesíteni kell a bevallásban!

Ha az adóbevallásban fizetendő adó szerepel, akkor azt a bevallási határidőig meg kell fizetni. A befizetésre több lehetőség is van, banki átutalással, csekken, melyet a NAV kirendeltségeken lehet kérni, és kijelölt ügyfélszolgálatokon bankkártyával is teljesíthető a befizetés.

Ha az adótervezetben az adózónak visszajáró adó szerepel, akkor meg kell adni a postacímet, vagy bankszámlaszámot, ahová vissza szeretné kapni a pénzét. Ha ezt nem tünteti fel, akkor az összeg az adóhatóságnál marad. Ekkor várja, várja, de nem jön a pénz!

Készítettem az adókedvezményekről egy rövid felsorolás szerű összefoglalót. 

De a pénz nem vesződik el elévülési időn belül. Ha mégis szeretnénk megkapni a visszajáró adónkat, akkor egy másik nyomtatványon lehet kikérni. Ha szakemberrel átnézettük volna a tervezetünket, akkor nem kerülünk ilyen helyzetbe.

Az év végi jövedelem igazolásokat elég digitálisan megőrizni!

Gyakori hiba, hogy az adótervezet adatai nem egyeznek meg, az év végi munkáltatói igazolással. Ezen eltéréseknek több oka is lehet, itt leírok néhányat.

  •  A munkáltató rosszul nyomtatta ki az az év végi jövedelem igazolást.                                                              Például, egy évben kétszer is dolgozott a munkavállaló ugyanannál                                                                 a cégnél, de csak az egyik időszak került rá az igazolásra.
  • A munkáltató nem megfelelő nyomtatványon adta ki az év végi igazolást.                                                                 
  • A kiadott év végi jövedelem igazoláson hiányosak az adatok. Például, én gyakran                                         tapasztalom, hogy a járulék kedvezményeket tartalmazó oldal                                                                    nem készül el. Van könyvelő aki úgy gondolja, hogy nem volt                                                                kedvezmény érvényesítve, így ez az oldal nem is kell csatolni.                                                                              De amit én nem látok, akkor azon bármi lehet!
  • A leggyakoribb hiba, hogy a munkáltató utólag módosított                                                                        valamilyen adatot a bérszámfejtés során, de azt nem javította ki a                                                                  08-as bevallásban. Így a munkáltatónál lévő adatok nem                                                                                egyeznek a NAV-hoz havonta leadott adatszolgáltatással.
  • Az év végi igazolásokat már nem kell dátumozni, és cégszerűen aláírni. Elegendő ha elmented

Készítette: Kovácsné Bakó Katalin-Könyvelő, Adótanácsadó

Hasznos adózási infóért iratkozz fel hírlevelemre!