Vedd fel velem a kapcsolatot!

A NAV minden hónapban adatot kap a bérről, és az adókról

2023.03.29

A magánszemélyek egy része nem tudja, hogy a munkáltatója, vagy a kifizetője minden                      hónapban adatot szolgáltat róla, az adóhatóság felé. Ez az adatszolgáltatás a 08-as havi                  bevalláson történik meg. Ez egy 12 oldalas nyomtatvány, így el tudod képzelni, hogy sok                  minden nem marad le róla.

A 08-as bevallás M –lapjának az elnevezése: Természetes személyenkénti összesítő

A 08-as Bevallás minden évben felveszi az adott naptári év számát, ahogy ez a NAV-s                              bevallásokra jellemző. Így ez 2023-ban a 2308-as nevet kapta. Tehát még egyszer, mert nagyon                fontos, minden hónapban, minden magánszemélyről 12 oldalas tájékoztatót kap a NAV.

Az alkalmi munkavállalás is lehet adóköteles, ha meghaladja a napi bér az adómentes keretet.                     Ezt is látja a NAV a 08-as bevallásból.  Az alkalmi munkavállas szabályai elég összetettek, ennek átlátásához készítettem egy összefoglalót, melyet itt érsz el!

A NAV minden hónapban adatot kap valamennyi magánszemély bruttó béréről, az abból levont            személyi jövedelemadóról, levont járulékokról, és az érvényesített adó és járulék  kedvezményekről.

Adatszolgáltatók többnyire az alábbi szervezetek:

  •  Adatot szolgáltat minden olyan állami és egyéb szervezet, mely adóköteles kifizetést

teljesít, vagy adókedvezményre jogosító tevékenységet végez.

  •  Adatot szolgáltat az orvos, betegség esetén, a súlyos fogyatékosság miatt levonhatóadókedvezmény alá tartozó betegségekről, és az ezekről kiadott igazolásokról.

  •  Adatot szolgáltat a Kormányhivatal, a kifizetett munkanélküli járadékokról.
  •  Adatot szolgáltatnak az Önkéntes Nyugdíj és Egészségpénztárak.

Tehát a NAV megkap minden olyan adatot, ami SZJA adókötelezettséget érint, amit az              adóbevallásba be kellene tenni. Hasznos tartalmakért iratkozz fel hírlevelemre!

Az adókedvezmények egy része már év közben is érvényesíthető

Az adókedvezmények egy része év közben is érvényesíthető, melyet a munkáltató a dolgozó                    nyilatkozata alapján számol el. A már év közben érvényesített adókedvezmények is szerepelnek                  ebben a 08-as havi bevallásban. Az érvényesíthető adókedvezményeket összeszedtem egy rövid tanulmányba, melyet szerintem érdemes mindenkinek átfutni. Kattints ide érte!

A NAV a 08-as bevallásokból tudja, hogy milyen adatoknak kell szerepelnie az adóbevallásban.                          De nem azért tudja, mert ő az adóhatóság, hanem azért mert megkapja, és ez által birtokába              kerülnek az adatok.

Az átalányadózóknak maguknak kell adóbevallást készíteni, mert az ehhez szükséges adatok teljes körűen nem állnak a NAV rendelkezésére. Az átalányadózós bevételek nyilvántartására készítettem egy táblát, mely segíthet neked a bevétel pontos meghatározásában. Itt tudod letölteni.

Itt csak gépek és szoftverek dolgoznak.

Látjuk, hogy a NAV "csak" összegyűjti az adatokat, és igen fejlett programmal behelyezi az ADÓBEVALLÁSI TERVEZETBE. Az Adótervezetet csak gépek, és szoftverek készítik el, és                                    nem ember. Ennek rengeteg előnye van, a csekély hibák mellett.

Itt most már csak az a lényeg, hogy a munkáltató nagyon jól, és nagyon pontosan készítse el ezt                     a havi 08-as bevallást, amit így nevezhetünk akár adatszolgáltatásnak is. Itt jegyezném meg,                        hogy a könyvelők, és bérszámfejtők szerepe és felelőssége igen jelenetős ezen adatszolgáltatás        teljesítésében.

A könyvelők adatszolgáltatás nem biztos, hogy hibátlan!

Mi könyvelők sem vagyunk hibátlanok...

Erről is írni fogok a következő bejegyzésemben. 

Iratkozz fel hírlevelemre, hogy ne maradj le róla!

Készült: 2023.03.29