Vedd fel velem a kapcsolatot!

A NAV minden hónapban adatot kap a bérről, és az adókról

2024.01.28

A magánszemélyek egy része nem tudja, hogy a munkáltatója, vagy a kifizetője minden                      hónapban adatot szolgáltat róla, az adóhatóság felé. Ez az adatszolgáltatás a 08-as havi                  bevalláson történik meg. Ez egy 12 oldalas nyomtatvány, így el tudod képzelni, hogy sok                  minden nem marad le róla.

A NAV minden hónapban adatot kap a bérről és az adókról

A 08-as Bevallás minden évben felveszi az adott naptári év számát, ahogy ez a NAV-s                              bevallásokra jellemző. Így ez 2024-ban a 2408-as nevet kapta. Tehát még egyszer, mert nagyon                fontos, minden hónapban, minden magánszemélyről 12 oldalas tájékoztatót kap a NAV a munkabérről, a járulékokról, és az adókról.

A 08-as bevallás M –lapjának az elnevezése: Természetes személyenkénti összesítő

Az alkalmi munkavállalás is lehet adóköteles, ha meghaladja a napi bér az adómentes keretet. Ezt is látja a NAV a 08-as bevallásból, mert az alkalmi munka béréről és közterhéről is a 08-as bevalláson kell adatot küldeni a NAV-nak, havonta.  Az alkalmi munkavállas szabályai elég összetettek, ennek átlátásához készítettem egy összefoglalót, melyet itt érsz el!


Bérről és járulékokról az adatszolgáltatók többnyire az alábbi szervezetek:

  •  Adatot szolgáltat minden olyan állami és egyéb szervezet, mely adóköteles kifizetést

teljesít, vagy adókedvezményre jogosító tevékenységet végez.

  •  Adatot szolgáltat az orvos, betegség esetén, a súlyos fogyatékosság miatt levonható adókedvezmény alá tartozó betegségekről, és az ezekről kiadott igazolásokról.
  •  Adatot szolgáltat a Kormányhivatal, a kifizetett munkanélküli járadékokról.
  •  Adatot szolgáltatnak az Önkéntes Nyugdíj és Egészségpénztárak.

A felsorolás nem teljes körű, de látható, hogy a NAV megkap minden olyan adatot, ami SZJA adókötelezettséget érint, amit az adóbevallásba be kellene tenni. Hasznos tartalmakért iratkozz fel hírlevelemre!

Az adókedvezmények egy része már év közben is érvényesíthető

Az adókedvezmények egy része év már év közben elszámol a munkáltató a dolgozó nyilatkozata alapján. A már év közben érvényesített adókedvezmények is szerepelnek a ebben a 08-as havi bevallásban. Tehát az az év közben érvényesített adókedvezményekéről is adatot kap a NAV. Az adókedvezményeket összeszedtem egy rövid tanulmányba, melyet szerintem érdemes mindenkinek átfutni. Kattints ide érte!

A NAV a 08-as bevallásokból tudja, hogy milyen adatoknak kell szerepelnie az adóbevallásban.                          De nem azért tudja, mert ő az adóhatóság, hanem azért mert megkapja az adatokat a bérekről, és a járulékokról, és az adókról minden hónapban, és ez által birtokába kerülnek az adatok.

NAV "csak" összegyűjti a bér és járulék adatokat az adótervezethez

Az átalányadózóknak maguknak kell adóbevallást készíteni, mert az ehhez szükséges adatok teljes körűen nem állnak a NAV rendelkezésére. Az átalányadózó is  negyedévente adatot szolgáltat a bevételéről, és a járulékokról, de ezekből az adatokból még nem készít bevallást a NAV az egyéni vállalkozók részére. Az átalányadózós bevételek nyilvántartására készítettem egy táblát, mely segíthet neked a bevétel pontos meghatározásában. Itt tudod letölteni.

Látjuk, hogy a NAV "csak" összegyűjti a bér és járulék adatokat, és igen fejlett programmal behelyezi az ADÓBEVALLÁSI TERVEZETBE. Az Adótervezetet csak gépek, és szoftverek készítik el, és                                    nem ember. Ennek rengeteg előnye van, a csekély hibák mellett.

Itt csak gépek és szoftverek kommunikálnak egymással.

Itt most már csak az a lényeg, hogy a munkáltató nagyon jól, és nagyon pontosan készítse el ezt                     a havi 08-as bevallásban az adatszolgáltatást a bérekről és járulékokról. Itt jegyezném meg,                        hogy a könyvelők, és bérszámfejtők szerepe és felelőssége igen jelenetős ezen adatszolgáltatás        teljesítésében.

A könyvelők adatszolgáltatás nem biztos, hogy hibátlan!

Mi könyvelők sem vagyunk hibátlanok...

Erről is írni fogok a következő bejegyzésemben.  Iratkozz fel hírlevelemre, hogy ne maradj le róla!

Készítette: Kovácsné Bakó Katalin-Könyvelő, Adótanácsadó

Ismerj meg!