Vedd fel velem a kapcsolatot!

Nem tudod eldönteni, hogy egyéni vállalkozást indíts vagy társaságot alapíts?

2023.09.19

Pénzforgalmi szemléletben tekint a jövedelmére az egyéni vállalkozó, és így is adózik.

Nézzük mit is jelent ez?

A pénzforgalmi szemlélet a tényleges pénzmozgáshoz köti az adózást.

Csak az után az összeg után kell adót fizetned, amit meg is kaptál. Ha netán egy bevételedet soha nem fizetik ki, akkor, azután, soha nem is kell beadóznod.

Gyakran előfordul, és teljesen életszerű az is, hogy amikor az elvégzett munkát kiszámlázzuk, a pénz csak a következő évben érkezik meg a bankszámlánkra. Mivel az egyéni vállalkozó naptári év után adózik, ennek előnye, hogy csak a ténylegesen megkapott bevétel tartozik bele az adott évi bevételbe. Tehát, hiába számláztuk ki, ha a partner nem fizette ki, akkor az még nem bevétel.

Egy adótanácsadó elmagyarázza a részleteket. Kérj időpontot az egyéni konzultációra!

Ugyanez igaz a költségekre is. Csak az általunk kifizetett, átutalt költségek kerülhetnek levonásra az adó meghatározásánál. Tehát igyekezzünk, hogy év végén minden kiadásunkat utaljunk át, hogy levonható legyen a jövedelem meghatározásánál.

A társaságok teljesítmény szemléletben könyvelnek, és adóznak.

Ha egy munka elkészült, azt ki kell számlázni, és a bevételek között is szerepeltetni kell, függetlenül attól, hogy azt meg kapta-e a cég vagy sem. Ha fizikailag teljesítettél egy megrendelést, az akkor bevétel.

Az egyik egyéni vállalkozó ügyfelem úgy járt, hogy az elvégzett munkát 5 millió forintértékben kiszámlázta. A partner közben tönkrement, az ügyfelem pedig soha nem kapta meg a pénzét. Mivel egyéni vállalkozó volt, annyi szerencséje volt, hogy nem kellett a bevételbe beszámítani ezt az összeget, így nem kellett utána adót sem fizetnie. Ha az úgy történik, hogy társaságként nem kapja meg az ellenértéket, a meg nem kapott összeget is bevételnek kell tekinteni, ami növeli az adóalapot.

Ismerd meg az egyéni vállalkozást, és akkor könnyebben el tudod dönteni, hogy neked való-e. Az is lehet, hogy eddig nem is gondolkodtál azon, hogy egyéni vállalkozó legyél, pedig neked ez megfelelő lenne.

Az egyéni vállalkozás megszüntetés gyorsabb, és egyszerűbb.

Az egyéni vállalkozást megszüntetni és szüneteltetni a webes ügysegéden beküldött változás bejelentővel lehet.

A megszüntetést jól át kell gondolni. Nem szerencsés hirtelen, átgondolatlan döntést hozni a megszűnésről egyéni vállalkozóként sem. A megszűnéssel törlik az adószámot is. (Ha nincs mellette más tevékenység.) Erről jókat lehet beszélgetni a Vállalkozói klubba. Gyere el TE is!

Néhány szempont, melyeket át kell nézni, mielőtt a megszüntetés gombot megnyomjuk.

  • Vannak-e tárgyi eszközök, melyeknek ha nem járt le a kifutási ideje, akkor adófizetési kötelezettséggel járnak.
  • Fel kell leltározni a készletet, mely adóköteles bevétel, és fizetendő áfát jelent.
  • Biztosítási jogviszonyt rendezni kell.
  • Érvényesített adókedvezmények fenntartási ideje lejárt-e?
  • Fejlesztési tartalék teljes összegben felhasználásra került-e?

A megszüntetés kész van néhány perc alatt, és ez illetékmentes.

A könyvelőnek ugyan sok dolga van vele, mert záró bevallásokat, és a kijelentkezéseket meg kell csinálni. De ha a vállalkozó eldöntötte, hogy nem szeretne tovább működni, akkor néhány kattintással le tudja zárni a vállalkozói jogviszonyát. Ez azt is jelenti, hogy megszűnnek a vállalkozással kapcsolatos bevallási és befizetési kötelezettségei.

Az egyéni vállalkozás hátrányai

Azt gondolom akkor lesz teljes a kép, ha néhány gondolatot írok az egyéni vállalkozás hátrányiról is. Erről érdemes konzultálni egy adó tanácsadóval! Itt kérj időpontot!

1, Az egyéni vállalkozó felelőssége korlátlan. Ez azt jelenti, hogy az egyéni vállalkozó magánszemély teljes vagyonával felel a vállalkozása kötelezettségeiért.

A cégek tagjai csak korlátozottan, a társaságba bevitt vagyon mértékéig felelnek a cég tartozásiért. Mivel egy társaság általában több tagból áll, így a felelősség is megoszlik, a társasági szerződésben leírt tulajdonosi aránynak megfelelően.

2, Az egyéni vállalkozó nem lehet párhuzamosan BT beltagja, hisz ott is korlátlan lenne a felelőssége. De BT kültag lehet, és KFT-t is alapíthat párhuzamosan.

3, Az egyéni vállalkozónak minden évben a teljes jövedelmét le kell adóznia. A jövedelmét adózatlanul nem viheti át a következő évbe. A cégek esetében a tagok viszont dönthetnek úgy, hogy a cég az adott évi nyereségét nem osztják ki osztalékként a tulajdonosoknak, hanem eredménytartalékba helyezik. Ekkor a tagok nem kapnak osztalékot, de nem is adóznak.

4, A társaságok társadalmi megítélése pozitívabb. A partnerek a cégeket tőkeerősebbnek gondolják.

A társaságoknak minden évben be kell nyújtani a beszámolójukat a cégbíróság felé. A beszámolóból jól kiolvashatóak a cég működésének adatai.

Ilyen nyilvános, mindenki által hozzáférhető adatbázis még nincs az egyéni vállalkozókról. (A NAV oldaláról letölthető ugyan az SZJA bevallás egy szűk kivonata, de az nem sok használható információt tartalmaz.)

Bízom benne, hogy tudtam segíteni, hogy tisztább képet láss az egyéni vállalkozás működéséről.

Gyere el a Vállalkozói klubba Debrecenbe, ahol hozzád hasonló vállalkozókkal át tudod beszélni a kérdéseidet.