Vedd fel velem a kapcsolatot!

Ön tudta? Mi a külömbség az adó és az adóalap között?

2023.01.08


Egyes adókedvezmények az adóalapból érvényesíthetőek, és az adóalapból határozhatóak meg, míg más kedvezmények pedig, a már kiszámított adóból. Így, az adókedvezmények megértéséhez alapvetően fontos, hogy meg tudjuk egymástól különböztetni az adóalapot, és az adót.

Adóalap, és az adó megkülönböztetése

Ha adóalap kedvezményről szól  a törvény, akkor azt a bruttó bérből lehet levenni. Így az adót a kedvezménnyel csökkentett bruttó bérre kell kiszámolni. Ha adókedvezményről beszél a törvény, akkor pedig a bruttó bér, vagy a már csökkentett bruttó bért kell szorozni 15%. Az így kapott adót lehet csökkenteni adókedvezmény összegével. Az adókedvezmények felsorolását itt megtalálod!

Az átalányadózást is az SZJA bevallásban kell bevallani. Az átalányadózásnál az adóalapot nem egyszerű meghatározni. Itt a bevétel pontos összegének az összeállítása kiemelkedő jelentőségű.  Készíttetem átalányadózáshoz egy bevételi nyilvántartó táblát. Kattints ide érte.

Nem tudod milyen adókedvezmények vannak most hatályban? Akkor olvasd el ezt a gyors és rövid összefoglalómat, melyben csak felsorolom az adókedvezményeket. Na jó egy mondatot azért mindegyikhez hozzáfűztem. Itt elolvashatod.

Adóalap * Adómérték = Adó

Nagyon leegyszerűsítve az adózás képlete:

Pl: Bruttó bér * 15% = Személyi jövedelemadó

Tisztázzuk mi a különbség az adóalap, és az adó között.

Az adóalap: Az adó alapjának nevezzük azt a pénzben vagy más vagyoni értékben megjelenő összeget, amely után az adóalany az adó fizetésére kötelezett. Az adóalapból számoljuk ki az adót.

Egy korábbi cikkemben részletesen kifejtettem az adófizetéssel és adószámlával kapcsolatos tudnivalókat, melyről bővebben itt tájékozódhatsz. Hírlevemre iratkozz fel, hogy érthetően röviden kaphass tájékoztatást az adózási szabályokról.

Az adóalap jellemzően:

1, Bérjellegű jövedelmek: munkabér, jutalom, betegszabadság, gyed, táppénz,

A bérjellegű jövedelmeknél az adó alapja általában a munkaszerződésben szereplő összeg, vagy törvény által megállapított díj. Ebben az esetben költségek nem vonhatóak le. A bruttó munkabér, bruttó jutalom, bruttó betegszabadság, a napi összegben megállapított táppénz, GYED, CSED összege képezi az adó alapját. Nézz szét a kalkulátorok között, hátha van ami segít neked.

2, Önálló és nem önálló tevékenységből származó jövedelmek: megbízási díj, bérbeadásból származó jövedelem.

Itt az adóalap meghatározásához levonhatsz bizonyos költségeket (SZJA törvény mellékleteiben szereplő költségeket). Az adóalapot ebben az esetben úgy kapod meg, hogy a bevételekből levonod a költségeket, és az így megmaradt jövedelmed képezi az adó alapját.

Az alkalmi munkavállalás is lehet adóköteles jövedelem, ha meghaladja a mentes keretet. Az
alkalmi munkavállalásról a legfontosabb tudnivalókat összefoglaltam neked. Kérd a tanulmányt!

Összevont adóalap fogalmával is gyakran találkozhatsz az adókedvezményekről szóló tájékoztatókban. Az adótörvények gyakran kötik a szabályokat, kedvezményeket az összevont adóalaphoz. Így ha ezt meg akarod érteni, az is tudnod kell, mi az összevont adóalap.

Ha szeretnél a leggyorsabban értesülni a cikksorozat következő részéről, itt iratkozz fel a hírlevelemre! 

Ne maradj le a fontos adózási hírekről!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE
Nem szórom tele a postaládád, csak akkor jelentkezek, ha valami új és fontos.
Nézd meg az e-mailed!  ( A spamat is nézd át! )  Nyisd meg!

Ha tetszett a cikk, oszd meg bátran, hogy mások is tudjanak róla!