Vedd fel velem a kapcsolatot!

Számlázási bonyodalom

2023.01.18

A női megérzésemre hallgatva, ránéztem a Frédi számlázó programjára. Frédi, új ügyfél, még most tanul számlázni. Bátor vállalkozóként, el is kezdte a számlázást az egyik egyszerű számlázó programmal.  a Számlázó programok általában jelzik, hogy az adatszolgáltatást elvégezték a NAV részére. A számlán most már az adószám az egyik legfontosabb adat. Erről írtam egy rövid bejegyzést. Olvasd el, megéri!

A Frédi számlázó programjában egy kis zöld lap jelzi, hogy az adatszolgáltatás rendben lezajlott. Itt, mindössze egy pillantással el tudjuk végezni az ellenőrzést.

Azonnal feltűnt, hogy a NAV lapocska a sor végén erősen PIROSAT jelez. Ez azt jelentette, hogy a számlázó program nem továbbította az adatokat a NAV-nak.

Hasonló praktikus tanácsokat, ötleteket kaphatsz a többi vállalkozótól a Vállalkozói Klubban.

Megnyitottam a számlát a Számlázó programban, és látom, hogy nem lett kitöltve a cím adat, hiányzott az irányítószám, a város, és utca, házszám. Így a program a hiányos adatokkal nem tudta elküldeni.

De adószám az volt!

Felhívtam Frédit, és elmondtam neki a problémát.

Mondtam neki, hogy szerezze meg a címet, és hívjon vissza.

Majd elmondtam, hogy ezt először sztornózza le az adathiányos számlát, majd állítson ki egy újat a címadatokkal feltöltve. 

De az itt ragadt számlát kézzel kell felrögzíteni az Online számlarendszerbe, mivel nem küldte el a számlázó program. Ja, meg a sztornó számlát is fel kell rögzíteni kézzel az Online számlarendszerbe, mivel a hiányos cím adatok miatt,  ezt sem fogja elküldeni a program. Csoportos Adótanácsadás keretében, még sok apró fogást, és részletes infókat szoktam átadni a résztvevőknek.

Mire végig mondtam, hogy sztornózni kell, újat kiállítani, és még kézzel fel is kell tölteni az Online Számlarendszerbe a program által nem továbbított számlát, addigra rájöttem, hogy ez így kezdőként nem fog menni. Így jobb, ha én csinálom.

Ilyen praktikus tanácsokért iratkozz fel hírlevelemre!

Meg is lett a cím egy félóra alatt. 

Berögzítettem a számlázó programba a partner adatokhoz a címet, és a már meglévő adószámot. Kiállítottam az új számlát, és úgy éreztem, a probléma megoldva.

Még hátra volt a hiányos számla, és annak a sztornós párjának a felrögzítése a NAV Online rendszerbe. Itt újabb meglepetés ért. Beírtam az adószámot, és egy ugyanolyan nevű adózót hozott fel, egy másik városból. Az adószám, nem a Frédi vevőjéhez tartozott! Honnan vette Frédi ezt az adószámot?

Újabb telefon Frédinek. Az adószáma is kellene a vevőnek, mert a korábbi adószám, nem ehhez a vevőhöz tartozik. Félóra múlva jött a telefon, meg lett az adószám is. (Ami természetesen teljesen más volt.)

Ekkor beugrott, hogy akkor a számlázó programomban készített új számlán sem jó az adószám. Így az általam kiállított számlát sztornóznom kellett, majd ki kellett állítani egy újat a helyes adatokkal.

Így elkészült 5 darab számla a számlázó programmal, ebből kettőt pedig kézzel kellett feltölteni az Online Számlarendszerbe. Délre meg lett.

Szóval, ha a Számlázó Program hibát észlel az adattovábbítás során, akkor ne menj el mellette figyelmetlenül. Általában javítani kell valamit. De nem elég a számlázó programban jól rendbe tenni, azt is tudni kell, hogy mi, és hogyan került át a NAV Online számlarendszerbe.

Kedves férfiak, ennyit a Női megérzésekről::)))

Ha nem akarsz lemaradnia a megérzéseimről, szívesem megosztom veled! Iratkozz fel!

Kati


Ne maradj le a tanulságos adózási sztorikról!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE
Nem szórom tele a postaládád, csak akkor jelentkezek, ha valami új és fontos.
                                                Felmerült benned egy adózási kérdés, amire jól jönne egy gyors szakértői válasz? Add meg a telefonszámod, és megajándékozlak egy 15 perces tanácsadással.
Nézd meg az e-mailed!  Nyisd meg!
(A spamat is nézd át!)

Ha tetszett a cikk, oszd meg bátran, hogy mások is tudjanak róla!