Vedd fel velem a kapcsolatot!

Szeretnéd megúszni a számlázást? Erre is van szabály!

2024.01.07

Vannak bizonyos tevékenységek, amikor az adózó mentesül a számla kibocsájtási kötelezettsége alól. Ezeket a tevékenységeke az áfa törvény "közérdekű, vagy speciális jellegére tekintettel mentes" ügyleteknek nevezi. Ilyen mentes ügyletek, ingatlan bérbeadás, pénzügyi szolgáltatás.

Milyen esetben nem kell számlát kiállítani?

Ilyen, "mentes" esetekben is dokumentálni kell a bevételt, csak nem feltétlenül számlán. Ilyenkor elég valamilyen más bizonylat kibocsájtása is. Természetesen az ilyen "más" bizonylatnak is meg kell felelni a törvényi előírásoknak. Íratkozz fel hírlevelemre, és erre is meg lesz a válasz.

Kell ugyan számlát kiállítanod, de mégis szeretnéd megúszni?

A számlázás alól van egy mentesítési szabály. Ha ennek megfelel az ügylet, akkor elég, ha nyugtát állítasz ki. De ez csak azokra az esetekre érvényes, amikor nem vagy pénztárgép használatra kötelezett. Ha az áfával számított számlázásra váró bevételed, azaz a bruttó bevételed 900 000 Ft alatt van, akkor nem kötelező számlát kibocsájtani, elég a nyugta.

A vállalkozói klubban a nyugtaadás gyakorlati tapasztalatairól is beszélgetünk tapasztalt vállalkozókkal.

A számla helyetti nyugtaadásnak négy nagyon fontos feltétele van.

1. Az ellenérték összege nem éri el a 900 000 Ft-s határt. Ezt a bruttó, áfát is tartalmazó összeg. Ekkor elég lehet a nyugta. Ha viszont a számlázásra váró összeg eléri, vagy meghaladja a 900 000 Ft-t, akkor számlázni kell.

2. A terméket megvásárló, a szolgáltatást igénybe vevő nem áfa alany. Ez azt jelenti, hogy a vevőd magánszemély. Tehát, ha a partnered egy másik vállalkozó, hivatali szerv, vagy alapítvány, akkor minden esetben számlát kell kiállítanod.

A Csoportos Adótanácsadói programomon gyakori téma a számlázás. Nézd meg, hogy hamarosan miről lesz szó.

3. Készpénzben történik az ellenérték kifizetése. Tehát, ha a vevőd átutalással bankszámláról szeretne fizetni, vagy bankkártyával fizet (kivéve a pénztárgépi kártyahasználatot), akkor nem mentesülsz a számlakészítés alól.

4. Ha a vevőd számlát kér, akkor számlát kell kiállítanod. Ebben az esetben nem elegendő a nyugta, még akkor sem, ha az előző három feltételnek megfelel az ügylet.

Kell-e számlát kiállítanod, ha a vevő nem kéri? Erről írtam egy korábbi blog bejegyzésemben. Itt tudod elolvasni!

Mit csináljak, ha a vevő nem kér számlát, és ezért nem is adja meg az adatait?

Én úgy gondolom, ha az ellenérték már meghaladja a 900 000 Ft-t, akkor a számlázási kérdés nem a pénz átvételekor kell, hogy felmerüljön. Ilyen összegnél valószínű, hogy volt már korábbi egyeztetés is, így már akkor érdemes lett volna tisztázni a számlázással kapcsolatos kérdéseket is.

A Vállalkozói klubban hasonló helyzetek gyakorlazi megoldásáról beszélgetünk tapasztalt vállalkozókkal.

A törvényi előírásokkal tisztában kell lenni, így a számlázásra, bizonylatolásra is előre készülni kell. Mivel minden esetben be kell tartani a törvényi előírásokat, így a NAV nem fogja elfogadni kifogásként, hogy a vevő nem akarta megadni az adatait.

Íratkozz fel hírlevelemre, hogy minél jobban tisztában legyél a számlázási, és egyéb adózási szabályokkal!

Készítette: Kovácsné Bakó Katalin-Könyvelő, Adótanácsadó

2024.01.07.

"Adózás után marad meg a profit!" Légy TE az első aki értesül az új szabályokról!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE
Nem szórom tele a postaládád, csak akkor jelentkezek, ha valami új és fontos.
                                                Felmerült benned egy adózási kérdés, amire jól jönne egy gyors szakértői válasz? Add meg a telefonszámod, és megajándékozlak egy 15 perces tanácsadással.
Nézd meg az e-mailed!  Nyisd meg!
(A spamat is nézd át!)