Vedd fel velem a kapcsolatot!

Tisztában van vele, mi is az az adóalap?

2023.01.10

Vannak adókedvezmények, és adóalap kedvezmények. Nagyon nem mindegy, hogy az adóból vagy az adóalapból lehet érvényesíteni a kedvezményt, Ezért tisztában kell lennünk, hogy mi az adóalap és mi az adó.

Nézzük akkor, mi is az az összevont adóalap.

Az összevont adóalap: A fent leírt bér jellegű jövedelmek, az önálló és nem önálló tevékenységből származó jövedelmek együttes összege az összevont adóalap.

Ha például a törvény az első-házasok kedvezményét említi, mely az összevont adóalapból érvényesíthető, akkor elég azt tudnod, hogy a megszerzett jövedelmed ide tartozik-e. Ha csak bérbeadásból származó jövedelmed van, és most mentél fejhez, akkor a bérbeadásból származó jövedelmedből tudod érvényesíteni az első-házasok kedvezményét, mivel a bérbeadásból származó jövedelem része az összevont adóalapnak.


Tehát, ha a törvény adóalap kedvezményt fogalmaz meg, akkor mindig a bruttó munkabér, a megállapított táppénz, a bérbeadásból származó jövedelemből lehet a kedvezmény összegét levonni.

Pl. egy gyerekes családnál az adóalap kedvezmény 66 670 Ft. Tehát, ha a Te bruttó fizetésed 200 000 Ft, akkor ezt csökkentheted a kedvezmény összegével.

 Így az adóalapod  232 000 - 66 670 = 165 330 Ft. A 133 330 Ft után kell 15% személyi jövedelemadót fizetni.

Ha lenne ezzel kapcsolatban még kérdésed, keress fel elérhetőségeim egyikén! 

Úgy gondolom az adóalap helyes meghatározása nagyon fontos, hisz ez képezi az alapját, a helyes adó kiszámításához. Pedig szerintem a köztudatban, és a médiában is sokkal többet beszélünk az adóról, és adókedvezményekről, mint magáról az adóalapról. Valószínű azért is ismerjük magát az adót jobban, hisz ez az, ami terheli a pénztárcánkat. De szerintem, ezt itt, és most rendbetettük.

Ha szeretnél a leggyorsabban értesülni a cikksorozat következő részéről, itt iratkozz fel a hírlevelemre! Légy Te az első, aki értesül az adózási újdonságokról!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE
Nem szórom tele a postaládád, csak akkor jelentkezek, ha valami új és fontos.
Nézd meg az e-mailed!  ( A spamat is nézd át! )  Nyisd meg!

Ha tetszett a cikk, oszd meg bátran, hogy mások is tudjanak róla!