Vedd fel velem a kapcsolatot!

Az autóvásárlást nem kell bejelenteni a NAV-hoz

2023.03.02

Ezzel nincs feladatod. Az autóvásárlást egyáltalán nem kell bejelenteni a NAV-hoz. Már az illeték megfizetése is a NAV-on keresztül zajlik, de a gépjárművek adatait a hivatalok továbbítják egymás között. Ezt hívják egy ablakos rendszernek, ami nagyon jó megoldás.

Tudtad, hogy a gépjárműadó összege levonható a Cégautó adó összegéből? Gyakran kérdezik tőlem az ügyfelek, hogy megéri-e nekik cégautó adót fizetni. Ha érdekel a téma, egy konkrét számításon megmutatom neked. Kattints ide érte!

Új autót vásároltál, hogyan kell bejelented a NAV-nak?

Amikor az új autót forgalomba helyezik, tehát rendszámot kap, és a forgalmi engedély kiállítják a nevedre, akkor a kormányhivatal berögzíti az autó adatait a hatósági nyilvántartásba.

Ez egyben adóbejelentés is.

Neked külön már NEM KELL BEJELENTÉST TENNED a NAV-nak.

Tehát, autóvásárlást nem kell külön bejelenteni a NAV-nak. Ebből a Gépjármű nyilvántartó adatbázisból megkapja a NAV az adatokat.

Gépjárműadót új autó esetén időarányosan kell fizetni.

Az adókötelezettség első napja, a forgalomba helyezést követő hónap első napja. A NAV határozatban fogja megállapítani az adó összegét, a forgalomba helyezést követő hónap első napjától, az év utolsó napjáig. Ez lesz az első éves Gépjármű adód.

Használt autót vásároltál, hogyan kell gépjármű adót fizetni?

A használt autó vásárlásáról adás-vételiszerződés készül. A vásárlást követő 15 napon belül a vevőnek át kell íratnia a nevére az autót a Kormány hivatalban. Ekkor megy az adat automatikusan a NAV-hoz.

A használt autó vásárláskor az új tulajdonosnak a vásárlás évében NEM KELL ADÓT FIZETNI.

Ezt az évet még a régi tulajdonos fizeti.

Az új tulajdonos a vásárlás évét követő év első napjától fizeti a gépjármű adót. Így fizetési kötelezettségről az új tulajdonos nem is fog kapni határozatot a vásárlás után. Az első fizetési kötelezettsége a következő év január 1-től merül fel. Így fizetési kötelezettségről a határozatott csak a jövő év március 15-ig fogja megkapni.

Eladtam az autómat. Be kell jelentenem a NAV-nak?

Az autó eladást az eladónak is a Kormányhivatalba kell bejelenteni.

Az autó eladását a NAV-nak nem kell bejelenteni.

Az autó eladásáról a bejelentést 15 napon belül kell megtenni a Kormányhivatalba, de legkésőbb az átruházás évét követő 15 napon belül.

A NAV az Adószámlán tartja nyilván, a Gépjárműadóval kapcsolatos

előírásokat, és befizetéseket. Az adószámla mutatja meg, hogy mindent pontosan befizettél-e,

vagy tartozásod van, vagy esetleg túlfizetésed. Az adószámlával kapcsolatban írtam egy blog

bejegyzést, melyet itt tudsz elolvasni. Kattints ide érte!

Ez a bejelentés az eladónak fontos érdeke, hisz ha sem ő, sem a vevő nem jelenti be, akkor a következő év január 1-től is a régi tulajdonosnak fogja kivetni az adót a NAV.


Ha nem szeretnél lemaradni további hasznos tartalmakról, iratkozz fel hírlevelemre!