Vedd fel velem a kapcsolatot!

A köztartozás mentesség feltétele

2023.01.06

Kérheti a felvételét mindenki, akinek van adószáma vagy adóazonosító jele. A magánszemélyeknek adóazonosító jelük van, ami a kis zöld adókártyán szerepel, és 8-al kezdődik. A KOMA-ba történő szereplés kérelemmel indul. Az adózónak kérni kell, hogy felvegyék, a NAV magától senkit nem helyez ide!

Ki szerepelhet ebben az adatbázisban?

Van adószáma a cégeknek, Rt, Kft, Bt, Egyéni vállalkozó, Adószámos magánszemély, Őstermelő, Bérbeadó, Civil szervezetek, stb.

Az egyéni vállalkozók, és adószámos magánszemélyek kérelmük alapján, adószámmal és/vagy adóazonosító jellel is szerepelhetnek az adatbázisban. Amely azonosítót beírta a KOMA nyomtatványon, azzal az azonosítóval fog szerepelni. Az egyéni vállalkozó, vagy az adószámos magánszemély akár mindkét azonosítóval is szerepelhet az adatbázisban. Ekkor két külön nyomtatványon kell kérni a felvételét. Ebben az esetben adószámmal, és adóazonosító jellel is biztosított a lekérdezés, és az adószám megszüntetése esetén továbbra is az adatbázisban marad az adózó.

A KOMA nyomtatványon mit tartalmaz?

A beazonosításhoz szükséges személyes adatokon túl, kötelező nyilatkozni arról. hogy az előző hónap utolsó napjáig, az esedékes bevallási és befizetési kötelezettségeknek maradéktalanul eleget tettél. Tehát beadtál eddig minden adóbevallásodat, és be is fizettél minden adódat. Itt hívnám fel a figyelmedet ismét, hogy a befizetések nem helyettesítik a bevallásokat. Ekkor legalább kiderülnek az elévülési időn belüli hiányosságaid. A nyomtatvány nagyon egyszerű, könnyen kitölthető.

Mit tegyek, ha már nem szeretnék az adatbázisban szerepelni?

Az eddig említett KOMA elnevezésű nyomtatványon van lehetőséged arra, hogy a kérelmedet visszavont, vagy kérheted az adatbázisból való törlésedet.

Ha beadtam a kérelmemet, akkor mikor fogok bekerülni az adatbázisba?

Az adatbázis, minden hónap 10. napján frissíti a NAV, azaz aki még 9-én nem volt benne, az már lehet, hogy másnap 10-én benne lesz. Ahhoz hogy a 10-ei közzétételre kerülő adatbázisban szerepelhessél, a felvételi kérelmedet legkésőbb az előző hónap utolsó napjáig be kell adnod. Ha a KOMA nyomtatványt a tárgyhónapban adtad be, akkor leghamarabb a következő hónap 10.én fognak az adatbázisban megtalálni. Ez azért lehet fontos, mert ha olyan hivatalos kifizetést vársz, mely a nemleges adóigazoláshoz kötött, például pályázati pénz, nem fogod addig megkapni, míg egy NAV-os nullás igazolást nem mutatsz fel. Ekkor vagy vársz egy hónapot, vagy elbukod a pályázati pénzt.

Könnyen nyomon követheted a szükséges befizetéseket, ha figyeled az adószámládat. Ezzel kapcsolatban is van egy cikkem, amit itt olvashatsz!

Milyen feltételeket kell teljesítened?

Több feltételt is szab az adóhatóság ahhoz, hogy bekerülhess a köztartozás mentes adózói adatbázisba. Minden feltételnek meg kell, hogy felelj, ha egyel is gond van, akkor elutasítják a felvételi kérelmedet. A feltételek mindig a közzététel, azaz 10-ét megelőző hónap utolsó napján vizsgálják.

Ha szeretnél a leggyorsabban értesülni a cikksorozat következő részéről, itt iratkozz fel a hírlevelemre!


Ne maradj le a fontos adózási hírekről!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE
Nem szórom tele a postaládád, csak akkor jelentkezek, ha valami új és fontos.
Nézd meg az e-mailed!  ( A spamat is nézd át! )  Nyisd meg!

Ha tetszett a cikk, oszd meg bátran, hogy mások is tudjanak róla!