Vedd fel velem a kapcsolatot!

A veszteségből így csinálj hasznot! Veszteség elhatárolás a vállalkozásban.

2023.11.01

A veszteség átmenetileg lehet életszerű egy vállalkozásnál, így a törvény lehetőséget ad, hogy ezt a veszteséget a következő 5 évben a jövedelemmel szemben elszámoljuk. Az elhatárolás azt jelenti, hogy eltoljuk a veszteség felhasználását a következő évre, vagy évekre. A veszteséget nyilvántartjuk, és figyeljük, mikor leszünk nyereségesek, mert akkor tudjuk az elhatárolt veszteséggel csökkenteni az adóalapunkat.

Tisztázzuk a veszteség fogalmát.

A vállalkozás gazdálkodása lehet nyereséges, vagy veszteséges.Három vállalkozói adócsökkentési lehetőségről írtam egy rövid, de érhető, lényegtörő ismertetőt. Itt tudod letölteni!

Abból az alap képletből kell kiindulni, hogy bevételekből le kell vonni a kiadásokat, és így kapjuk meg a működés eredményét. Ez az eredmény pozitív, ha több a bevételed, mint a kiadásod, ekkor nyereségesen gazdálkodtál, azt mondjuk nyereséges vagy.

A vállalkozásod eredményét hamar és könnyen át tudod látni, egy jó kis segédtábla segítségével. Készítettem  egy olyan Eredménytervezőt, mely még az adódat is kiszámolja. Itt rendeld meg!

Ha az eredmény negatív, akkor több volt a kiadásod, mint a bevételed, veszteséget termeltél. Ekkor azt mondjuk veszteséges vagy.

Amikor nyereségesek vagyunk, akkor nyereségadót kell fizetni, ami az egyéni vállalkozók esetében Vállalkozói Személyi Jövedelemadó nevet kapta, a társaságok esetében Társasági adónak nevezik a nyereség után fizetendő adót. A vállalkozások gazdálkodását beszéljük át egy finom ebéd közben a vállalkozói klubban Debrecenben. Ha ráérsz gyere el.  A vállalkozói klub részletei itt találod!

Nézzük, hogy néz ez ki az eredménymeghatározása képletben:

Bevétel – kiadás = Nyereség

Nyereség – Elhatárolt veszteség = Adóalap.

Adóalap * Adómérték 9 % = Adó

Veszteségelhatárolás szabályai nem bonyolultak

A keletkezett veszteséget a következő 5 adóévben lehet a nyereséggel szemben elszámolni. Ha 5 évig nem tudtuk a teljes veszteséget levonni, akkor az el nem számolt veszteség elvesződik, később, 5 éven túl, már nem csökkentheti a jövedelmet.

Ha nyereséges a vállalkozásod, a nyereség utáni adót többféle adókedvezménnyel csökkentheted. A vállalkozói klubban az év végén alkalmazható adókedvezményeket mutatom be.

Az elhatárolt veszteségek felhasználásánál, mindig a legkorábbi évről áthozott veszteséget kell először figyelembe venni. Tehát, ha van nekem 2019-ről és 2020-ról is veszteségem, akkor először a 2019.évben keletkezett veszteséget számolhatom el. A további adócsökkentési lehetőségről itt olvashatsz. Kattints ide érte!

A veszteségek beszámítását ezért nagyon pontosan kell nyilvántartani. Pontosan nyomon kell tudni követni, mikor keletkezett a veszteség, milyen összegben, és az meddig használható fel.

Te tudod, hogy mennyi elhatárolt veszteség van a vállalkozásodban? Ha nem, akkor egyéni adótanácsadás keretében megkeresem neked!

A veszteségelhatároláshoz nem kell engedélyt kérni a NAV-tól.

A veszteség elhatárolásához nem kell engedélyt kérni a NAV-tól, ha a veszteség a rendeltetésszerű joggyakorlás elvének betartásával keletkezett. A rendeltetés szerű joggyakorlás elég csúszós talaj, így érdemesebb inkább nyereségesen gazdálkodni. Az Eredménytervező kalkulátorom ebben nagy segítséget jelent!

A nyereséget csak korlátozott mértékben csökkenthetjük az elhatárolt veszteséggel. Tehát, ha nyereségesek vagyunk,a teljes nyereséggel azonos összegben nem számolhatunk el korábbi évekből áthozott veszteséget.A vállalkozói adóalapot 50%-ig csökkenthetjük a korábbi években keletkezett veszteséggel. Tehát hiába van egy olyan nagy összegű elhatárolt veszteségünk, amivel le tudnánk nullázni a nyereségünket, a törvény csak az 50%-ig engedi azt csökkenteni.

A Vállalkozói klubban megtudhatod, hogyan gondolkodik a többi vállalkozó. Foglald le a helyed, mert csak 10 fővel működik a klub. Jelentkezési lapot itt találod:

A következő blogbejegyzésemben a Kisvállalkozói adóalap másik csökkentési lehetőségét mutatom be.

Ha nem akarsz lemaradni róla, iratkozz fel hírlevelemre!


Irányítsd tudatosan az adóügyeidet! 

Ne maradj le a friss adózási infókról!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE
Nem szórom tele a postaládád, csak akkor jelentkezek, ha valami új és fontos.
Nézd meg az e-mailed!  ( A spamat is nézd át! )  Nyisd meg!