Vedd fel velem a kapcsolatot!

Az adóbevallásért mindenki maga felel. 

2024.03.02

Az Adóbevallás tartalmáért a mindenki maga felel, függetlenül attól, hogy az Adótervezetet jóváhagyta-e vagy sem. Ha az Adótervezettel nem foglalkozik, nem nézi át a magánszemély, ettől függetlenül május 20-án éjfélkor adóbevallássá válik. Eddig is előfordult, hogy valakinek adóbevallást kellett volna beadnia, de nem tette, vagy elfelejtette. Most is lesz, aki nem fogja átnézni az adótervezet, nem fog vele foglalkozni.

Minden évben egyszer tartok tájékoztatást az adókedvezményekről. Ha nem akarsz lemaradni kattints ide.

Nagyon sokan nincsenek tisztában, hogy mi is az adótervezett, mire való, és milyen komoly anyagi vonzata lehet. Nézzük milyen esetekkel szoktam találkozni a minden nap a könyvelő irodába, ha az Adótervezet jön szóba.


A magánszemélyek jelenlegi helyzetét nehezíti az Adótervezettel kapcsolatban, hogy:

 •  Egy részük nem is tudja, hogy van adóbevallási tervezet?
 • Az az információja van, hogy a NAV készíti el az adóbevallását.
 •  Van aki tudja, hogy van adótervezet, és tévesen azt gondolja,                                                                              hogy az az adóbevallás, és így nem kell csinálni vele semmit.
 •  Az adózó megnézi az adótervezetet, megnyitja, véletlenül a                                                                    "jóváhagyás" gombra kattint. Ekkor elfogadta az adótervezetet, annak                                                            minden adattartalmával.
 •  A felelősség teljesen a magánszemélyé, akár önadózással, akár                                                        adótervezettel tesz eleget bevallási kötelezettségének. 
 •  Az adótervezetben szereplő fizetendő adó tőle követelhető.

A NAV közleménye szerint a jóvá nem hagyott tervezet május 20-a után automatikusan adóbevallássá válik. Így most már mindenkinek lesz adóbevallása.

Az átalányadózást is az SZJA bevallásban kell bevallani. Mind az adótervezetben beírható, kiegészíthető az átalányadózós jövedelmemmel, és mind a 22 SZJA bevallás.

Az adótervezetet szükség esetén módosítani kell, majd jóvá kell hagyni!

Előfordulhat azonban olyan adat, évközi változás, amelyről a NAV-nak nincs információja. Sőt, vannak olyan adózási módok, melyek során költségelszámolásra van lehetőség, vagy esetleg több adózási módból lehet választani.Az adókedvezményeket sem tartalmazza teljeskörűen az adótervezet.

Az adótervezet az alkalmi munkavállalás jövedelmeit is tartalmazza napi bontásban. Az alkalmi munkavállalás legfontosabb szabályait összegyűjtöttem egy tanulmányba. 

Nézzünk néhány olyan esetet, amikor mindenképpen javasolt a tervezet kiegészítése:

 1.  A mezőgazdasági őstermelő, ha a bevétele meghaladta a mentességi határt, és őstermelői tevékenysége után bevallási kötelezettsége keletkezett.
 2. Ingatlant értékesített.
 3. Bérbeadásból bevétele volt, mely magánszemélytől származott.
 4.  Ha az adózó a fizető-vendéglátó tevékenységére a tételes átalányadózást választotta.
 5.  Tőkepiaci ügyletből származó jövedelme volt, és nem csak kifizetőtől származott az árfolyam nyeresége.
 1. Külföldről származott a jövedelme, vagy külföldön is adóztatható volt a jövedelme.
 2.  Önkéntes nyugdíjpénztárakba történt befizetés esetén, nyilatkozni kell arról, hogy az adókedvezmény összegét melyik pénztárba utalja át a NAV.
 3.  A nyugdíjbiztosítások utáni adójóváírást csak azoknak folyósítja az adóhatóság, akik ezt külön igényli az adóbevallásukban.
 4. A súlyos fogyatékosság miatt személyi kedvezményre jogosultaknak célszerű ellenőrizniük, hogy a tervezetükben szerepel-e a kedvezmény.

Ezen jövedelmek esetén érdemes szakemberrel konzultálni!

További hasznos információkért iratkozz fel hírlevelemre!