Vedd fel velem a kapcsolatot!

Átalányadó csökkentése adókedvezménnyel

2024.02.04

Az adó, a törvény által meghatározott adóalap után számított összeg. Az SZJA 15% jelenleg. A kiszámított adónkból is lehet adókedvezményeket érvényesíteni, azaz ezzel csökkenthetjük a befizetendő adónk összegét. Az adókedvezmények összegét a törvény vagy fix összegben, vagy %-s mértékben határozza meg.

Csoportos adótanácsadás keretében is szoktam ezzel a témával foglalkozni. Nézd meg a programokat, le ne maradj arról, ami téged érint.

Az SZJA kedvezményekkel kapcsolatban gyakran kapom meg ezt a kérdést, amikor a magánszemélyek adóbevallását készítem:

Milyen adókedvezmények vannak?

Ha gyors és lényegre törő választ akarok adni, akkor felsorolom mind a 8 db adókedvezményt, amelyeket az adótörvény is adókedvezménynek nevez. Az SZJA kedvezményeket felsorolva összeszedtem egy csokorba.

Százalékos összegű adókedvezmény pl. a súlyos fogyatékossági kedvezmény, mely minden évben a minimálbér 5%-a. Ez 2024-ban 13 340 Ft. Vagy fix összegű kedvezmény, a családi adókedvezmény, mely 2 gyerekes családoknál, gyerekenként 133 330 Ft.

Százalékos mértékű kedvezmény például, az önkéntes nyugdíjpénztárba befizetett összeg utáni 20% adókedvezmény. A vállalkozói klubban ezt a témát is feldolgozzuk egy könnyed beszélgetés keretében. Ha vállalkozó vagy gyertek ketten, a második főnek ingyen van. A klubot itt ismerheted meg!

Egy korábbi cikkemre kattintva, megtudhatod mi a különbség az adó és adóalap között?

Itt tudod elolvasni!

ADÓKEDVEZMÉNYEK

Az adókedvezmények bemutatásával nem az összegekre, és a százalékokra kívánom helyezni a hangsúlyt, hisz ezek évről évre változnak, hanem ezek működési elvét, és számítási módját kívánom megértetni veled, kedves olvasó. Ha megérted, hogyan kell meghatározni az adóalapot, és ki tudod számolni az adóból az adókedvezményt, akkor azok összegszerű változása esetén is boldogulni fogsz.

Egyéni adótanácsadás keretében van lehetőség, hogy személyre szabottan, alaposan átvizsgálva a TE élethelyzetedet, meghatározzuk az adókedvezmények alkalmazhatóságát. Itt tudsz időpontot foglalni!

Az adókedvezmények érvényesíthetőségének sorrendjét megköti a törvény.Meg van határozva, hogy melyik adókedvezmény előzi meg a másikat! Erről itt találsz egy rövid bejegyzést tőlem. Kattints ide érte!

Az adókedvezmények érvényestésénél, először mindig az alábbi szempontokat kell nagyon alaposan megvizsgálni.

1, Ki jogosult azt érvényesíteni?

2, Mikortól, és meddig lehet érvényesíteni?

3, Az adóalapból, vagy adóból lehet-e levonni?

3, A levonásra kerülő összeg helyesen van-e meghatározva?

Természetesen érvényesíteni csak akkor lehet adókedvezményt, ha valamennyi törvény által előírt feltételnek meg tudunk felelni. Az adókedvezményekhez szükséges adatokról a NAV-nak általában van ismerete, hisz a korábbi oldalakon ismertetett 08-as bevallásokból, és adókedvezményre jogosító kifizetésekről adatot szolgáltatnak a munkáltatók, kifizetők.

Az adótervezet összeállításáról ebben a blog cikkemben olvashatsz. Olvass tovább!

Hasonló hasznos tartalmakért iratkozz fel hírlevelemre!

Készítette: Kovácsné Bakó Katalin: Adótanácsadó, Könyvelő 

Adózz Okosan Kft.

Ne maradj le a fontos adózási hírekről!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE
Nem szórom tele a postaládád, csak akkor jelentkezek, ha valami új és fontos.
Nézd meg az e-mailed!  ( A spamat is nézd át! )  Nyisd meg!

Ha tetszett a cikk, oszd meg bátran, hogy mások is tudjanak róla!