Vedd fel velem a kapcsolatot!

A bruttó fizetés szerepel a munkaszerződésben

2023.11.25

A bruttó fizetés az, ami szerepel a munkaszerződéseden, Megváltoztak a járulék szabályok 2020-ban , így akár a teljes bruttó fizetésedet is kézhez is kaphatod. A magánszemély adózó nyilatkozata ehhez továbbra is nélkülözhetetlen.

De hát akkor miért beszélünk bruttóról?

Amikor a munkáltatóddal a bérről tárgyalsz, akkor is többnyire a bruttóról beszéltek. A minimálbért meghatározó jogszabályok is bruttó bért tartalmaznak. A bruttó munkabérnek azért van jelentősége, mert ez az összeg képezi a legtöbb ellátás alapját (például táppénz, csed, gyes, munkanélküli járadék).

A vállalkozók nagy része egyben munkáltató is. Így a munkabérrel kapcsolatos szabályok ismerete a vállalkozók számára is nélkülözhetetlen. A vállalkozói klubban az alkalmazottakkal kapcsolatos kérdéseket, kihívásokat is megbeszéljük.

A bruttóbérből történik az adók és járulékok meghatározása.A bruttó bér képezi a személyi jövedelemadó kedvezmények meghatározásának alapját. Így gyakran nevezik az adótörvények a bruttóbért adóalapnak is. (Ezt nem árt ha tudod.)

Készítettem egy kalkulátort a nettó bér meghatározásához, és a fizetendő járulékok kiszámításához.  Itt tudod letölteni:

A nettó általában alacsonyabb összeg, mint a bruttó.

A nettó az az összeg, amit megkapunk. Ugyanannyi bruttó bérért dolgozó személyek, akár egymástól nagyon eltérő összeget is vihetnek haza.Ennek a különbözetnek az az oka, hogy a nettó összeg meghatározása során lehet érvényesíteni az adó- és járulékkedvezményeket.Például, aki magas gyerekkedvezményt tud érvényesíteni, annak magasabb lesz a nettó fizetése, amely el is érheti a bruttót.

Ahhoz hogy lásd mennyi adókedvezményt tudsz érvényesíteni, ki kell tudni számolni az adó és járulékok összegét. Készítettem ehhez egy táblázatot, mely segíthet ebben. Kattints ide érte:

A súlyos fogyatékossági kedvezmény szintén levonható az adóelőlegből, így ha kevesebb adóelőleget vonnak, akkor magasabb összeget lehet kézhez kapni.Ha egy magánszemélynek letiltás is terheli a fizetését, amit a nettóból vonnak, akár 50%-al is kevesebb lehet a nettó fizetése.

A nettó általában alacsonyabb összeg, mint a bruttó.

A nettó és bruttó fizetés akár lehet egyforma is. Szóval, nem mindegy, hogy bruttóról, vagy nettóról beszélünk!

Ezeknek a fogalmaknak a pontos ismerete mindenki számára fontos, akár munkavállalóról, akár dolgozóról van szó. A könyvelő irodában gyakran tapasztalom, hogy az ismeretek hiánya konfliktust okoz a felek között. Így ha vállalkozó vagy a Te felelősséged is, hogy értsd, és tudd ezeket a szabályokat. A vállalkozói klubban sokat beszélünk erről. Nézz be a Vállalkozói klubba!

A bruttóbér és a fizetendő járulékok egy része a vállalkozóknál a költségek közé kerül elszámolásra. A Beszámolóban a bérköltségek és járulékok a "Személyi jellegű ráfordítások között található. Ez a költség egyre nagyobb a minimálbér folyamatos emelésével, így a megmaradó nyereséget nagy mértékben befolyásolja. A vállalkozói klubban tapasztalt vállalkozók osztják meg gondolataikat, milyen megoldásaik vannak erre.

A vállalkozói klubról ne maradj le! Itt olvasd el a részleteket!

2023.11.17.

Könyvelőiroda: KO-BA-KA Adóiroda Kft.
www.kobaka.hu


Légy Te az első, aki értesül az adózási újdonságokról!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE
Nem szórom tele a postaládád, csak akkor jelentkezek, ha valami új és fontos.
Nézd meg az e-mailed!  ( A spamat is nézd át! )  Nyisd meg!

Ha tetszett a cikk, oszd meg bátran, hogy mások is tudjanak róla!