Vedd fel velem a kapcsolatot!

A családi adókedvezmény mely hónapokra jár?

2023.02.15

A családi adókedvezmény ma a legnagyobb összegben segíti a gyereket nevelő családokat. Ezért ezen kedvezmény ismerete és szabályos alkalmazása sok pénzt tud hozni a gyerekes családoknak. Igaz a szabályozása nem egyszerű, de az SZJA kedvezményekről is szoktam Csoportos Adótanácsadói programot szervezni, ahol minden ezzel kapcsolatos kérdést megválaszolok.

Mikortól, és meddig lehet érvényesíteni a családi adókedvezményt?

A családi kedvezmény azokra a hónapokra érvényesíthető, amelyekben a jogosultság, legalább egy napig fennáll. Tehát a családi adókedvezmény mindig egész hónapra jár. Elég, ha egy hónapon belül csak egy nap van jogosultság. Pl. a gyerek január 31-én született. Ha a hónap utolsó napján vagy jogosult a kedvezményre, akkor is jár a teljes havi összeg. 

Jogosultsági hónapnak tekinthető az a hónap,

a, amelyikre tekintettel a családi pótlékra való jogosultság fennáll,

b, amelyikre tekintettel a rokkantsági járadékot folyósítják,

c, amelyben a várandóság az orvosi igazolás alapján a 91. napot eléri.

Egyszerű, és érhető blog bejegyzéseiben könnyen megérted az adózási szabályokat. Íratkozz fel hírlevelemre!

Az adóalapból, vagy adóból lehet-e levonni az adókedvezményt?

A családi kedvezmény az összevont adóalapot csökkentő kedvezmény. A törvényben meghatározott összege az adóalapból kerül levonásra, és az így megkapott csökkentett adóalap után keletkezik csak adófizetési kötelezettség. Ez egy kicsit szakmai volt, de ezt is érteni kell, hogy tudd, mennyivel marad több nálad.

Az alkalmi munkavállalás jövedelme is lehet adóköteles. A mentesített keret összeg feletti rész bekerül az adóbevallásba, melyre érvényesíthető a családi adókedvezmény. Az alkalmi munkavállalás adóköteles részét megismerheted az ingyenes tanulmányomban.

Ha szeretnéd tudni, mi az adó és az adóalap közötti különbség, egy korábbi cikkemben kifejtettem.

Az Családi Adókedvezmény összegének helyes meghatározása.

A családi kedvezmény összegét az eltartottak és a kedvezményezett eltartottak száma határozza meg. Az Szja törvény pontosan meghatározza ezeket a fogalmakat. Más a kedvezmény összege, ha egy gyerek van, ha kettő vagy három. Más a családi adókedvezmény összege, ha a gyerek egyetemre jár, vagy valamelyik gyere már dolgozik. Érdemes szakember segítségét kérni az adóbevallás készítésénél.

Készítettem egy rövid összefoglalót az adókedvezményekről, hogy ne hagyj ki semmit. Ma 8  db adókedvezmény van, és ezeket csak egymás után lehet érvényesíteni.

Fontos az adókedvezmény összegének pontos meghatározásánál ismerni, hogy ki a kedvezményezett eltartott, és ki csak az eltartott. Nézzük a felsorolást.

Kedvezményezett eltartott:

a, az, akire tekintettel a magánszemély a családi pótlékra jogosult,

b, a magzat a várandóság időszakában, a fogantatás 91. napjától a megszületésig,

c, az, aki családi pótlékra a saját jogán jogosult,

d, a rokkantsági járadékban részesülő személy.

Eltartott:

a, a kedvezményezett eltartott,

b, az, aki a családi pótlék összegének megállapításában figyelembe vehető.

A Családi pótlék törvény szerint, a családi pótlék megállapításánál figyelembe vehető az, aki közép, vagy felsőoktatási intézményben, első felsőfokú szakképzésben, első alapképzésben, első mesterképzésben vesz részt, és rendszeres jövedelmemmel nem rendelkezik. Íratkozz fel hírlevelemre hasznos infókért.

Igénybe vehető családi adóalap kedvezmény havi összege 2024-ben:

A törvény adóalapban határozza meg a adókedvezmény összegét. Ami azt jelenti, hogy nem ezt az összeget fogod megkapni, hanem ennek a 15%-át. Ha nem érted teljesen az adózási szabályokat, nézz szét a Csoportos Adótanácsadói programok között. Egy óra néhány ezer forintért és kitisztulnak a szabályok.

A Családi adókedvezmény összege eltérő, ha egy, kettő vagy több gyereket nevel a család.

- 1 eltartott esetén 66 670 Ft

- 2 eltartott esetén 133 330 Ft

- 3, és minden további eltartott esetén 220 000 Ft.

A családi kedvezmény egy gyerekre csak egyszer vehető figyelembe. Fontos, hogy ne duplázódjon be. Azaz ugyanarra a gyerekre ugyanazt az összeget anya és apa egyszerre nem számolhatja el. Vagy megoszthatják, vagy csak az egyikük érvényesítheti. 

A bruttó bér és abból az adókiszámításához készítettem egy kalkulátort. Töltsd le ingyen, és számolgasd vele az adódat, így megtudhatod, hogy jártok jobban.

A jogosultak a családi kedvezményt közösen is igénybe vehetik, akár már év közben, az adóelőleg megállapítása során, akár év végén az adóbevallásban.

Az első házasok kedvezményéről szóló cikkemben fontos információkat gyűjtöttem össze, mely szintén érdekes lehet számodra. Az első házasok kedvezménye a házasságkötéstől számítva 24 hónapig csökkentheti a fizetendő adat.

Hasonló hasznos tartalmakért iratkozz fel hírlevelemre!Ne maradj le a fontos adózási hírekről!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE
Nem szórom tele a postaládád, csak akkor jelentkezek, ha valami új és fontos.
Nézd meg az e-mailed!  ( A spamat is nézd át! )  Nyisd meg!

Ha tetszett a cikk, oszd meg bátran, hogy mások is tudjanak róla!