Vedd fel velem a kapcsolatot!

Gépjárműadó fizetéshez adatok

2023.02.24

1.rész.

 A Gépjárműadót a NAV-hoz kell fizetni. A belföldi gépjárműadó 2021. január 1-től a NAV-hoz tartozik. Itt most csak kizárólag a belföldi gépjárművek adójáról írok. 2021. év elejétől az önkormányzati adóhatóságok helyett  a NAV vette át a gépjárművek adójával kapcsolatos feladatokat.


Mit csinál a NAV a Gépjárműadóval kapcsolatban?

1, Megkapja a NAV AZ autók adatait a gépjármű nyilvántartásból. Azaz, amikor eladsz, vagy veszel egy autót, azt bejelented, vagy átíratod a Kormányhivatalban. Ez a tulajdonos változás bekerül egy állami adatbázisba, és mely innen az adatot átadja a NAV-hoz.

2, A NAV az autó adatai alapján megállapítja az adót.

3, A NAV nyilvántartja, hogy mennyi adót kell fizetned.

4, A NAV az adószámlán rögzíti a befizetett adó összegét.


  Hogyan tudod meg, hogy mennyi Gépjárműadót kell fizetned?

A NAV év elején határozatot küld a fizetendő gépjárműadóról. Ez a határozat tartalmazza, mennyi adót kell fizetned, és mikor.  Csak akkor küld a NAV határozatot, ha fizetned kell.

Ha nem kapsz határozatot, akkor nincs Gépjárműadó fizetési kötelezettséged. De azért ezzel óvatosan. Ha van autó a neveden, és valamilyen különleges mentességre nem vagy jogosult, akkor biztosan fizetned kell. Ha nem kapsz határozatot,  az még nem mentesít a felelősség alól.

Tudtad, hogy a gépjármű adó összege levonható a cégautóadóból? Egy konkrét példán keresztül megmutatom, megéri-e neked cégautóadót fizetni."


 Hová küldi a NAV a Határozatot?

Ha elektronikus kapcsolattartásra vagy kötelezett, azaz a NAV-os ügyeidet ügyfélkapun kell intézned, akkor az Ügyfélkapu tárhelyére küldi a NAV fizetést tartalmazó határozatot. Jellemzően, ha vállalkozó vagy, akkor Ügyfélkapun kell intézned a dolgaidat, ekkor biztosan a Tárhelyre jön a levél.

Ha nem vagy elektronikus kapcsolattartásra kötelezett, akkor postán is megkaphatod, bár ez egyre jobban nem jellemző.

Ezt a határozatot jól mentsd el, vagy tedd el, mert az év folyamán, ha nincs változás, többet nem küldi ki a NAV. Amennyiben szeretnél további hasznos tartalmakról olvasni, iratkozz fel hírlevelemre ne maradj le!


   Mikor kell fizetni a Gépjárműadót?

Itt maradt a régi szabály. A helyi adók fizetési rendszerével megegyezően, az éves gépjármű adót két egyenlő részletben kell megfizetni.

  •  az első félévi részletet március 15-ig
  •  a második félévi részletet szeptember 15-ig.


   Hová kell fizetni?

Utaláshoz adatok:

NAV Gépjárműadó bevételi számla

NAV számlaszáma: 10032000-01079160

Megjegyzés rovatba feltétlenül írd bele az ADÓAZONOSÍTÓ JELEDET, vagy az ADÓSZÁMODAT. Mindegy melyiket írod, mert a NAV egy helyen tartja nyilván.

Akik postán kapják meg a Gépjárműadó határozatot, kapnak a borítékban csekket is. Ők csekken is befizethetik. Ekkor figyelj rá, hogy év elején kiküldik mind a két csekket, azt is amit szeptemberben kell befizetni. Két választásod van, vagy most befizeted mindkettőt, hogy el ne felejtsd szeptemberben, vagy jól tedd el, hogy megtaláld ősszel.

A NAV a gépjárműadó előírását és befizetését, az adószámlán tartja nyilván. Az adószámláról is írtam egy rövid bejegyzést, melyet itt tudsz elolvasni. Kattints ide!


Mi van akkor, ha elveszítettem a csekket, és nincs bakszámlám?

Nyugi, a NAV bármelyik kirendeltségén adnak neked csekket. A NAV ügyfélszolgálatokon lehet bankkártyával is fizetni. AZ EFER rendszeren keresztül szintén lehet átutalással fizetni.

Nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy mi történik akkor, ha nem veszed át a NAV-os levelet.  Hogy ne érjen kellemetlen meglepetés Téged sem, kattints a ide és olvasd el erről szóló blogcikkemet.

Két részre bontottam cikkemet, melynek 2. részét itt olvashatod.

Készítette: Kovácsné Bakó Katalin

Időpont: 2023.02.24.

Ne maradj le az aktuális adózási hírekről!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE
Nem szórom tele a postaládád, csak akkor jelentkezek, ha valami új és fontos.
Nézd meg az e-mailed!  ( A spamat is nézd át! )  Nyisd meg!