Vedd fel velem a kapcsolatot!

Gépjárműadót nem kell fizetni, ha ellopták az autódat

2023.03.06

Sajnos előfordul, hogy lopás áldozata leszel. Hihetetlen, hogy az életben mindennek van adózási vonzata. Ez ilyen eseteket is szabályozza az adótörvény. Szerencsére, ekkor a gépjármű adó kötelezettség szünetel. Persze itt is vannak részletszabályok, úgy hogy olvass tovább!

Ellopták az autódat. Kell-e gépjárműadót fizetni ilyenkor?

 Az Gépjárműadó fizetés szünetel a lopást követő hónap első napjától, annak a hónapnak az utolsó napjáig, amíg az autó a tulajdonoshoz vissza nem kerül. Az adó meghatározásánál, tehát teljes havi összegekkel kell számolnunk. Így fontos, hogy ne késlekedjünk a bejelentéssel, mert azzal nyerhetünk egy hónapot is.

Ha más adózási infókról sem akarsz lemaradni, iratkozz fel hírlevelemre!

A lopás tényét 15 napon belül a NAV-nak kell bejelenteni a GJADO nyomtatványon. A bejelentéshez csatolni kell a rendőrségi igazolást, a lopásról.

Ha az autó visszakerül a tulajdonoshoz, azt 15 napon belül, ugyanígy be kell jelenteni a NAV-hoz.

Ha az ellopott jármű nem kerül vissza a tulajdonoshoz, akkor az adófizetési kötelezettség a lopást követő év végén megszűnik.

A Gépjárművet kivontam a forgalomból. Kell gépjárműadót fizetnem?

   A forgalomból kivont gépjármű után NEM KELL gépjárműadót fizetni. A forgalomból történő kivonást a Kormányhivatalban kell intézni. A kivonás ténye bekerül a gépjármű nyilvántartásba, melyről értesül a NAV.

Itt is működik az egyablakos rendszer, a hatóságok átadják egymásnak az információt.

   A NAV a gépjárműadó változásával kapcsolatos leveleket a tárhelyre küldi ki. Ha a tárhelyen a levelet nem veszed át, attól még a rendszer átvettnek minősíti, és elvárja, hogy teljesíts az abban leírtakat. Érdemes a tárhely működésével is tisztában lenni. Kattints ide, itt találod, a rövid tájékoztatómat erről.

Mikortól nem kell adót fizetnem, ha kivonták az autót a forgalomból?

   Az adófizetési kötelezettség a kivonás hónapjának utolsó napjával szűnik meg. Ekkor a megváltozott gépjármű adóról határozatot ad ki a NAV. Tehát nem naptári napra történik az adó megállapítása, hanem még a kivonás hónapjában teljes havi gépjárműadót kell fizetni.

A NAV a határozatot a tárhelyre küldi ki, ezért érdemes figyelni.

További hasznos tartalmakért, iratkozz fel hírlevelemre!