Vedd fel velem a kapcsolatot!

Honnan kapsz adóigazolást a táppénzről, gyed-ről?

2023.01.17

Ez azért nehéz kérdés, mert az, hogy a táppénzről és a GYED-ről ki adja ki az igazolást az adóbevalláshoz, nem lehet egy hatóság megnevezésével válaszolni. Vagy a munkáltató adja ki, vagy az Államkincstár. De, hogy melyik, azt mindenkinek a saját munkahelye szerint kell eldönteni.

Előző blogbejegyzésemben a munkáltatók és kifizetők év végi feladatairól írtam. Itt az M30-as év végi Munkáltatói igazolást mutattam be abból a szempontból, hogy ennek milyen jelentősége van a magánszemély Személyi jövedelem adóbevallásában.

Az M30-as igazolás akkor tartalmazza a táppénz, a CSED, GYED, összegét, ha a munkáltató"Társadalombiztosítási és családtámogatási kifizetőhelyként" működik. Ha év közben a Magyar Államkincstár fizette ki az ellátásod, akkor, innen fogsz kapni egy igazolást.

A magánszemély adókedvezményeinek végleges elszámolása is az SZJA bevallásban zajlik. Összeszedtem egy tanulmányban az adókedvezményeket melyet röviden, csak felsorolva írtam össze.

Honnan tudod, hogy, hogy kitől kell kapnod a Táppénz, CSED, GYED igazolást?

Ezt onnan tudod, hogy visszaemlékszel rá, hogy év közben kitől kaptad az ellátást.

Ha a munkáltatód fizette ki év közben az táppénzt, a GYED-t, akkor a munkáltatód is fogja év végén leigazolni.

Ha év közben a Magyar Államkincstár fizette ki az ellátásod, akkor, innen fogsz kapni egy igazolást. Csatolok egy mintát, hogy meg tudd nézni, hogy milyen az igazolás formája, és tartalma.

Az adóbevallásodat csak ténylegesen meglévő és szabályos igazolások alapján érdemes elkészteted. Az igazolásokat már nem szükséges, hogy papír alapon álljanak a rendelkezésedre. Elég, ha digitálisan rendelkezel vele.

Mikor kapod meg az igazolást a táppénzről, a GYED-ről, CSED-ről?

A társadalombiztosítási szervnek a naptári évet követő január 31-ig kell az igazolást kiadnia. Ez most jelenleg az Államkincstár. A magánszemélyeknek minden évben több száz adóbevallást készítünk el.

Hogyan kapom meg az igazolást az Államkincstártól?

A magánszemélyek egy részének kipostázza a hatóság, de nem mindenkinek.

Az utóbbi években az Államkincstár az ügyfélkapu tárhelyére helyezte ki az igazolásokat azok részére, akik ügyfélkapu használatára kötelezettek, vagy már kommunikáltak ügyfélkapun a hatóságokkal.

Így január végén gyakran látogass el az Ügyfélkapu tárhelyére, hogy nem érkezett-e meg az igazolást.

Figyelj arra, hogy 30 napod van az igazolás letöltésére. 30 nap után a levél törlődik a tárhelyről. A tárhely működéséről is írtam egy bejegyzést. Itt olvashatod el!

Az Adótervezetem fogja tartalmaznia táppénz, GYED, CSED adatait?

A táppénz, a CSED, és a GYED összegéről, a levont adóelőlegről, és az előleg során érvényesített adókedvezményekről az Államkincstár adatot szolgáltat a NAV-nak. Így az Adótervezet tartalmazza ezeket az ellátásokat is. Az átalányadózóknak adóbevallást kell készíteni, ők nem fogadhatják el az adótervezetet. Az átalányadózás szabályait ismertetem a Csoportos Adótanácsadói programon hamarosan.

Az adótervezetről még sokat fogok írni. Ne maradj le ezekről az infókról, iratkozz fel itt a hírlevelemre!

Ezek az ellátások adóköteles egyéb bér jellegű jövedelmek, melyeknek szerepelni kell az SZJA bevallásban.

Most ennyit...

Ha még többet akarsz tudni az adózásról, akkor figyeld az előadásaimat, minden hónapban csak egyszer szervezek személyes találkozót.

Hamarosan jelentkezek az adókedvezményekkel kapcsolatos igazolásokkal.

Addig is olvasd el, ha kihagytad volna, hogy milyen egyéb teendői vannak még a munkáltatónak így év elején.

Iratkozz fel hírlevelemre, hogy időben értesülj az aktualitásokról, és újdonságokról!Légy Te az első, aki értesül az adózási újdonságokról!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE
Nem szórom tele a postaládád, csak akkor jelentkezek, ha valami új és fontos.
Nézd meg az e-mailed!  ( A spamat is nézd át! )  Nyisd meg!

Ha tetszett a cikk, oszd meg bátran, hogy mások is tudjanak róla!