Vedd fel velem a kapcsolatot!

Honnan kapsz adóigazolást a táppénzről, gyed-ről?

2024.01.26


A táppénzről az igazolást az adóbevallásodhoz vagy a munkáltatód adja ki, vagy az államkincstár. Ha a munkáltatód fizette ki egész évben a táppénzt a részedre, akkor a munkáltatódtól kérd az igazolást. Ha az Államkincstártól kaptad a táppénzt, a GYET-et, GSED-et, akkor az Államkincstár küldi az igazolást az adóbevallásodhoz.

Ki adja ki a táppénzről az igazolást az adóbevalláshoz?

Erre a kérdésre nem lehet egy hatóság megnevezésével válaszolni. Vagy a munkáltató adja ki, vagy az Államkincstár. De, hogy melyik, azt mindenkinek a saját magának kell eldönteni. Az adja ki az igazolást, aki kifizette a táppénzt, a GYET-t,CSED-et.

A táppénz igazolás kiadása a kifizető kötelezettsége, melyet kérés nélkül kell megtenni tárgyévet követő év január 31-ig.

Előző blogbejegyzésemben a munkáltatók és kifizetők év végi feladatairól írtam. Itt az M30-as év végi Munkáltatói igazolásokat is bemutattam be abból a szempontból, hogy ennek milyen jelentősége van a magánszemély Személyi jövedelem adóbevallásában.

Az M30-as igazolás akkor tartalmazza a táppénz, a CSED, GYED, összegét, ha a munkáltató"Társadalombiztosítási és családtámogatási kifizetőhelyként" működik. Ha év közben a Magyar Államkincstár fizette ki az ellátásod, akkor, innen fogsz kapni táppénz igazolást az adóbevallásodhoz.

A magánszemély adókedvezményeinek végleges elszámolása is az SZJA bevallásban zajlik. Összeszedtem egy tanulmányban az adókedvezményeket melyet röviden, csak felsorolva írtam össze.

Honnan tudod, hogy, hogy kitől kell kapnod a Táppénz, CSED, GYED igazolást?

Ezt onnan tudod, hogy visszaemlékszel rá, hogy év közben kitől kaptad az ellátást.Ha a munkáltatód fizette ki év közben az táppénzt, a GYED-t, GYET-et, akkor a munkáltatód is fogja év végén leigazolni.

Ha év közben a Magyar Államkincstár fizette ki az ellátásod, akkor, innen fogsz kapni egy igazolást. Csatolok egy mintát, hogy meg tudd nézni, hogy milyen az igazolás formája, és tartalma.

Az adóbevallásodat csak ténylegesen meglévő és szabályos igazolások alapján érdemes elkészteted. Az igazolásokat már nem szükséges, hogy papír alapon álljanak a rendelkezésedre. Elég, ha digitálisan rendelkezel vele.

Mikor kapod meg az  a táppénzről, a GYED-ről, CSED-ről az igazolást?

Mind az Államkincstárnak, mind a munkáltatódnak a táppénz igazolást a naptári évet követő január 31-ig kell kiadni.  Ezek az  igazolások azért fontosak, mert ez az alapja az adóbevallások elkészítésének, és az Adótervezetek egyeztetésének. A magánszemélyeknek minden évben több száz adóbevallást készítünk el.

Hogyan kapom meg a táppénz igazolást az Államkincstártól?

A magánszemélyek egy részének kipostázza a hatóság, de nem mindenkinek. Az utóbbi években az Államkincstár az ügyfélkapu tárhelyére helyezte ki az igazolásokat azok részére, akik ügyfélkapu használatára kötelezettek, vagy már kommunikáltak ügyfélkapun a hatóságokkal.

Így január végén gyakran látogass el az Ügyfélkapu tárhelyére, hogy nem érkezett-e meg a táppénz, GYET, GYED igazolásod az adóbevallásodhoz.

Figyelj arra, hogy 30 napod van az igazolás letöltésére. 30 nap után a levél törlődik a tárhelyről. A tárhely működéséről is írtam egy bejegyzést. Itt olvashatod el!

Az Adótervezet fogja tartalmaznia táppénz, GYED, CSED adatait?

A táppénz, a CSED, és a GYED összegéről, a levont adóelőlegről, és az előleg során érvényesített adókedvezményekről az Államkincstár adatot szolgáltat a NAV-nak. Így az Adótervezet tartalmazza ezeket az ellátásokat is. 

Az átalányadózóknak adóbevallást kell készíteni, vagy ki kell egészíti, fel kell tölteni az átalányadózás adataival, és úgy hagyják jóvá az adótervezetet. Az átalányadózás szabályait ismertetem a Csoportos Adótanácsadói programon hamarosan.

Az adótervezetről még sokat fogok írni. Ne maradj le ezekről az infókról, iratkozz fel itt a hírlevelemre! Ezek az ellátások adóköteles egyéb bér jellegű jövedelmek, melyeknek szerepelni kell az SZJA bevallásban.

Most ennyit...

Ha még többet akarsz tudni az adózásról, akkor figyeld az előadásaimat, minden hónapban csak egyszer szervezek személyes találkozót.

Hamarosan jelentkezek az adókedvezményekkel kapcsolatos igazolásokkal. Addig is olvasd el, ha kihagytad volna, hogy milyen egyéb teendői vannak még a munkáltatónak év elején.

Iratkozz fel hírlevelemre, hogy időben értesülj az aktualitásokról, és újdonságokról!

Készítette: Kovácsné Bakó Katalin - Adótanácsadó, Könyvelő


Légy Te az első, aki értesül az adózási újdonságokról!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE
Nem szórom tele a postaládád, csak akkor jelentkezek, ha valami új és fontos.
Nézd meg az e-mailed!  ( A spamat is nézd át! )  Nyisd meg!

Ha tetszett a cikk, oszd meg bátran, hogy mások is tudjanak róla!