Vedd fel velem a kapcsolatot!

A munkáltató év végén M30-s igazolást ad az adóbevalláshoz

2024.01.27
A munkáltató év végén M30-s igazolást ad az éves jövedelemről
A munkáltató év végén M30-s igazolást ad az éves jövedelemről

Az adótörvények adatszolgáltatási és bizonylat kiállítási kötelezettségeket írnak elő a munkáltatók számára, a magánszemélyek éves jövedelem és adóelszámolásával összefüggésben. A dolgozó számára kiadandó év végi jövedelem igazolás neve, M30 igazolás.

Az M30 Igazolás a magánszemélyek adóbevallásának teljesítését szolgálják. 

Könyvelőirodánk évente több száz adóbevallást készít magánszemélyek számára. Az adóbevallásokat az M30 igazolásokból készítjük, és az Adótervezet adatait is az M30 Igazolással hasonlítjuk össze.

A munkáltatói teendőknek két nagy csoportja van, az év végét követően

  • a, M30-as éves összesített igazolás, "Járulékigazolás", kiállítása a magánszemély részére, adóévben juttatott jövedelemről.

  • b, Kontroll adatszolgáltatás teljesítése az adóhatóság számára.

A munkáltatóknak és a kifizetőknek fontos szerepük van abban, hogy az adóhatóság valós adatok alapján tudja elkészíteni a magánszemélyek adótervezetét. A kontroll adatszolgáltatásról is hamarosan írni fogok. Addig is kövesd a bejegyzéseimet, hogy ne maradj le a fontos infókról! Kattints ide a feliratkozáshoz!

A munkáltatók, minden hónapban a 08-as bevallásban adatot szolgáltatnak a magánszemélyek jövedelmeiről

A magánszemélyek adóköteles jövedelmeiről, és az azt terhelő adókról és járulékokról a munkáltató a tárgyhót követő hó 12-ig 08-as bevallást nyújt be.

Az éves összesített M30-as igazolást a munkáltatók a havi 08-as bevallásokban szereplő adatok alapján készítik el. Így ezeknek egyezőséget kell mutatni.

A kontroll adatszolgáltatásokban értesül az adóhatóság már az év közben alkalmazott kedvezmények összegéről, és adatainak jogszerűségéről.

E két adatszolgáltatás alapján az adóhatóság részére teljeskörűen rendelkezésre állnak azok az adatok, amelyből el tudja készíteni a magánszemélyek adótervezetét.

M30 Igazolást  ad a munkáltatók és a kifizetők év végén a dolgozónak

Az M30-as igazolás az alapdokumentuma a magánszemély adóbevallásának. Ezen összesített igazolásból állapítható meg a kapott jövedelem jogcíme, összege, az adó alapja, az érvényesített adókedvezmények, és a levont személyi jövedelemadó. A jövedelem igazoláson mindig a bruttó összeg van feltüntetve. A bruttó és a nettó jövedelmek bemutatásáról írtam egy egyszerű blog bejegyzés.

  • Az M30-as igazolást a munkáltató és a kifizető állítja ki a magánszemély számára az adóév során kifizetett jövedelmeiről.

  • Egyszerű igazolást állít ki a társadalombiztosítási szerv.

  • Járulékigazoláson szerepelnek a levont, és megfizetett járulékok alapjai, és összege.

Mikor kell megkapnod az M30-as igazolást a munkáltatódtól?

Az M30-as igazolást a munkáltató és a kifizető január 31-ig köteles átadni.

Az M30 igazolás átadását a munkáltató is, és a magánszemély is aláírásával igazolja. Ha az M30 igazolás, postázással kerül továbbításra, akkor a feladást bizonyító ajánlott postai szelvénnyel igazolja.

Az M30-as igazolás adattartalmát akkor fogadja el az adóhatóság valósnak, ha a kibocsájtó cégszerű aláírása is szerepel rajta. Bár, az utóbbi évben némi lazulást is érzek a hitelesítés terén. De ha jogvita van, akkor a dolgozó M30 igazolása problémát okozhat, ha az nem hiteles.

Az M30 Igazolást érdemes aláírni mindkét félnek

Ha a dolgozó év közben munkahelyet váltott, akkor az M30 év végi jövedelemigazolás összevontan tartalmazhatja a korábbi munkáltatótól származó jövedelmeit is. ( Ha a magánszemély átadta erről az igazolását.) A halmozott jövedelem tényét jelölni kell az M30-as igazoláson. Könyvelőirodánk több mint száz alkalmazott részére készíti el év végén az M30-s jövedelem igazolást. Nézz be hozzánk!

A témát hamarosan folytatom. Szó lesz a GYES és GYED igazolásokról, és az M30-a igazolás adattartalmáról is.

Addig is iratkozz fel hírlevelemre!

Készítette: Kovácsné Bakó Katalin -Könyvelő, Adótanácsadó


Ne maradj le a fontos adózási hírekről!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE
Nem szórom tele a postaládád, csak akkor jelentkezek, ha valami új és fontos.
Nézd meg az e-mailed!  ( A spamat is nézd át! )  Nyisd meg!

Ha tetszett a cikk, oszd meg bátran, hogy mások is tudjanak róla!