Vedd fel velem a kapcsolatot!

A NAV a munkáltatóktól kap adatokat az adótervezethez

2024.03.02

A NAV minden magánszemélynek készít adótervezetet, akinek volt adóköteles jövedelme. De csak akkor, ha tud róla, azaz ha a NAV kapott adatokat a munkáltatótól. Az adótervezetbe úgy kerülnek az adatok, hogy a kifizetők, a munkáltatók minden hónapban egy 08-as nevű nyomtatványon dolgozónként megküldik az adatokat a NAV-nak. A NAV ezt összesíti, és egy program segítségével összesíti az adatokat minden magánszemélyre, és ebből lesz az Adótervezet.

A 08-as bevalláson jelenti a munkahelyed minden hónapban az adataidat a NAV-nak!

Ha tehát, neked nincs adótervezeted, pedig kaptál munkabért, vagy valamilyen más jövedelmet,            akkor kezdj el gyanakodni, mert a munkáltatód "elfelejtette" lejelenteni rólad az adatokat a NAV felé.      Ha nagyon nyílt akarok lenni, akkor lehet nem is voltál bejelentve. Gyere el egy Adótanácsadói programomra, és akkor tisztán fogod látni az összefüggéseket.

Az adótervezet május 20-án adóbevallássá válik, ha rá sem nézel, akkor is. Az adóbevallás pedig                      egy végrehajtható okirat. Ez azt jelenti, ha akár hibásan de az adótervezeted fizetendő adót tartalmaz, azt le fogja tiltani a fizetésedből. Érdemes az adótervezetet is egy könyvelővel átnézetni! Az adókedvezmények is könnyen elvesződnek az adótervezetben, mert a NAV nem vizsgálja mi jár neked. Összefoglaltam röviden, hogy milyen adókedvezmények vannak.

Így mindenkinek lesz adóbevallása, tehát a felelősség alól nem bújhat ki senki, mert:

- vagy önadózással, saját magad készíted el az SZJA-bevallást,

- vagy az adótervezetet kiegészíted,

- vagy az adótervezet megnézed és jóváhagyod,

- vagy nem csinálsz semmit.

Hasznos, érthető adózási infókért iratkozz fel hírlevelemre!

Bármelyiket is választod, lesz érvényes adóbevallásod. Az adóbevallás fogja megmutatni az adott évi jövedelmeidet, érvényesített adókedvezményeket, és nem utolsó sorban a fizetendő adót. A Vállalkozói klubban ezt alaposan kibeszéljük jó kis adósztorik között. De így sokkal könyebb megérteni és megjegyezni.

Így az Adótervezettel mindenkinek lesz jogerős adóbevallása!

Jelenleg két  lehetőség van, hogy elkészítsük az adóbevallásunkat. Bármelyik formát is                            választjuk, érdemes szakember segítségét kérni. Mindkét megoldás elkészíthető papír alapon, vagy Online formában. Ha interneten szeretnénk a NAV-hoz elküldeni, akkor ügyfélkapu szükséges hozzá.

1, Az első lehetőség, hogy magunknak készítjük el az adóbevallásunkat.

Milyen nyomtatvány kell hozzá?

Minden bevallásnak van egy száma, ez a SZJA bevallás esetében 53-as bevallás. Minden évben elé kerül az év utolsó két számjegye. Pl: 2022-ban 2353-as Bevallás. Az utóbbi években, hogy segítsék az adózókat, a bevallás elnevezésébe beletették az SZJA kifejezést, így második névként meg kapta a 22SZJA nevet. (most úgy is divat, hogy két nevet adunk...)

Hasznos adózási infókért iratkozz fel hírlevelemre.

Szóval a 2353-as bevallás, és a 23SZJA bevallás ugyanaz.

Amikor magunk készítjük el a bevallást, ekkor a fenti nyomtatványt nekünk kell feltölteni adatokkal, azaz, az üres nyomtatványt kell kitöltenünk.

Szerencsére a bevallás kitöltésénél, lehet szakember segítségét igénybe venni. A könyvelők és adótanácsadók szakterülete ez. Elvisszük a munkáltatótól kapott év végi papírokat, adókedvezményre jogosító igazolásokat egy könyvelőnek, adótanácsadónak aki, szakszerűen, felelősséget vállalva, el fogja nekünk készíteni az az adóbevallásunkat. Ekkor nyugodtak lehetünk. Ne sajnáljuk rá azt a pár ezer forintot, mert megéri.

Az alkalmi munkavállalás is lehet adóköteles jövedelem, ha meghaladja a mentes keretet. Az alkalmi munkavállalásról a legfontosabb tudnivalókat összefoglaltam neked.

2, A második lehetőség, hogy a NAV ADÓBEVALLÁSI TERVEZETÉT kijavítjuk, vagy elfogadjuk.

Régebben, a munkáltató készítette el a magánszemélyek helyett az adóbevallást. Ez megszűnt. Ha akarná, sem készítheti el a cég, a munkáltató az adóbevallást, mert nincs rá törvényi lehetősége. Pedig ez nagyon kényelmes, és biztonságos volt a magánszemélyek számára. Nem kell azonban  megijedni, mert a NAV automatikusan, kérés nélkül, elkészíti az SZJA bevallás tervezetet.

A NAV, mindenkinek elkészíti az ADÓBEVALLÁSI TERVEZETÉT.

Ahogy a nevében is benne van egy ez tervezet, egy terv. Egy terv mindig a jövőt próbálja leírni, előrevetíteni. Itt is erről van szó, hogy a NAV megmutatja, hogy ha ő készítené el a bevallást, milyen adatok lennének benne. Illetve, ha nem csinálsz semmit, hogy fog ,kinézni a TE végleges adóbevallásod.

Gyere az Adótanácsadói programomra, és ismerd meg az alapvető adózási szabályokat.

Az adóbevallási tervezet tehát egy ajánlat, amelynek felhasználásával teljesíthető a bevallási kötelezettség. Az átalányadózást is az SZJA bevallásban kell bevallani. Mind az adótervezetben beírható, kiegészíthető az átalányadózós jövedelmemmel, és mind a 23 SZJA bevallás.

Készíttetem átalányadózáshoz egy bevételi nyilvántartó táblát.Kattints ide ért

Papír alapon vagy az Online bevallás az előnyösebb?

Szokták kérdezni melyik a jobb? Én mindenkinek az online megoldást javaslom. A kézzel beadott bevallás még egyik Online felületről sem érhető el. Ritkán, de arra is volt régebben példa, hogy más adóbevallás lett beadva, mint amilyen másolattal rendelkezett az adózó.

Szóval, akár Adótervezetet véglegesítesz, vagy 23SZJA bevallást csinálsz, szerintem interneten továbbíts a hatóságnak. Így biztosan ugyanazt a bevallást látod TE is és a NAV is.

Az adózás a zsebedre megy! Ne maradj le az egyszerű, és érthető tájékoztatóktól. Iratkozz fel hírlevelemre!

Készítette: Kovácsné Bakó Katalin - Könyvelő, Adótanácsadó

Ismerj meg!