Vedd fel velem a kapcsolatot!

A cég pénztára nem lehet a vállalkozó zsebében!

2023.05.19

A cég pénztárában kell tartani a készpénzt. A pénztár fellelhetőségét pontosan le kell írni, azaz meg kell tudni mondani egy adóellenőrnek, hogy fizikálisan hol található. A készpénz kezelését a pénzkezelési szabályzatban kell szabályozni. Ennek elkészítésében a könyvelő szokott segíteni, de a megléte, és tartalma az ügyvezető felelőssége.

1. A vállalkozó rendszeresen a céges bankkártyát használja a saját, magánszemélyes vásárlásaira. 

2. A vállalkozó "felszedi" a bankszámláról a pénzt, de az magáncélra költi el.

3. A vállalkozó a banki vásárlásait nem tudja lefedni számlákkal.

A vállalkozói klubban a kezdős és tapasztalt vállalkozók osztják meg tapasztalataikat a pénztár kezeléséről, és a cégvezetéssel kapcsolatos egyéb gondolatiakat. Gyere el a Vállalkozói klubba, ahol garantálom feltöltődve, és új tudással térsz haza.

Az legfontosabb, hogy a vállalkozó tisztában legyen azzal, hogy szét kell választania a céges kiadásait a magánszemélyes vásárlásaitól. Így a céges bankkártya használatára nagyon kell figyelnie.

A cég pénztára nem lehet a vállalkozó zsebében!

Ez szakmailag úgy hangzik, hogy a vállalkozás költségei között csak azok a kiadások számolhatók el, melyek kizárólag a vállalkozás bevételszerző tevékenységéhez kapcsolódnak, és részben sem szolgálnak magán célokat. A cég pénzét csak céges kiadásokra lehet felhasználni.

Mi könyvelők nagyon gyakran találkozunk azzal, amikor a bankszámlát könyveljük, hogy beazonosítatlan tétel van a bankszámlán. Mit értek ez alatt?

 meg van esetleg a cégnév, de nincs hozzá számla

 nincs semmilyen szöveg feltüntetve az utalásnál, nem azonosítható

 a vállalkozó sem tudja mit utalt, kinek, és miért,

 a vállalkozó a saját lakossági számlájára, vagy másik cégére utalta át az összeget

A bankszámlán lévő helytelen pénzmozgások befolyásolják a beszámoló valódiságát. A beszámolót leltárral kell alátámasztani. A készpénz leltározás a leltározás része. Egyszerűen megszámolod, mennyi készpénz van a pénztárba, és címletenként felvezeted egy táblázatba.

A könyvelőnek minden tételt le kell könyvelnie a bankszámla kivonatról.

Nekünk könyvelőknek ezeket a hibás és beazonosíthatatlan banki tételeket is le kell valahová könyvelni, mert, ahogy fentebb láthattuk a könyvelésben a záró egyenlegnek egyeznie kell a bankszámla egyenlegével. Először a vállalkozóval egyeztetjük le, és próbáljuk kideríteni ezen beazonosítatlan tételeknek a valódi tartalmát.

A vállalkozónak nagyon fontos érdeke, hogy mimnél pontosabb információt adjon ezekről a tételekről a könyvelőnek. Gyakran előfordul, hogy az ügyvezetőnek fogalma sincs egy adott tételről. Ilyenkor mindig felhívom a figyelmét a céges bankkártya tudatos és fegyelmezett használatára. A beszámoló legárulkodóbb számait összeszedtem 7 pontban. Itt találod ezt a rövid, de lényegre törő tanulmányt.

Ha nem tudja a vállalkozó beazonosítani, és nem tudja egyéb bizonylattal alátámasztani ezeket az ismeretlen banki tételeket, ekkor jön elő a könyvelők szakmai kreativitása.

A Tagi kölcsön leggyakrabban az induló cégek esetében szokott előfordulni. Fontos, hogy ennek pontos összegét a tulajdonos követni tudja, és ne csak a könyvelő könyvelje be magától. 

Gyakran halljuk is a viccben, hogy a könyvelő visszakérdez: Mennyi legyen?

Ez a gondolat arra utal, hogy valóban több lehetőség is van arra, hogy ezeket a tételeket hová  könyveljük. De sajnos vannak köztük helytelenek is, melyeknek súlyos adózási vonzatuk lehet a cégvezető irányában.

A bankszámlán szereplő beazonosítatlan tételek "eltüntetésére" több megoldást is láttam már. Van ami elfogadható és szabályos, és van ami nem. A lényeg, hogy úgy kell megoldani, hogy annak ne maradjon adóvonzata. Erről még találsz a blogban hasznos bejegyzéseket.

A vállalkozói klubban is szó lesz a beszámoló legárulkodóbb adatairól, a céges bankkártya helyes használatáról, melyet nem érdemes kihagyni. Hisz a cégvezetőnek tudnia kell, hogy a gazdaság szereplői milyen képet kapnak róla a cégbíróság oldalán található beszámolóból.

A könyvelő irodában minden nap találkozunk a céges bankkártya helytelen használatával. A hibás alkalmazás felborítja a könyvelés számait, ami a cég gazdálkodását tartja nyilván.

Hasonló hasznos tartalmakért iratkozz fel Hírlevelemre!

Készítette: Kovácsné Bakó Katalin Könyvelő, Adótanácsadó