Vedd fel velem a kapcsolatot!

A pénztárban ténylegesen meg kell lennie a készpénznek.

2023.05.17

A Pénzeszközök a beszámoló mérlegében az Eszköz oldalán találhatók. Ez az első táblázatos oldal. A pénzeszközök sorban szereplő összeg azt mutatja meg, hogy mennyi pénze van a vállalkozásnak. Ez a pénz két tételből áll legtöbbször, egy részt a pénztárban lévő készpénzből, és a bankszámlán lévő összegből.

A pénzeszközöknek két nagy csoportja van. A készpénz és a bankszámlán lévő pénz.

Pénzeszközök összetételét, azaz hogy mennyi ebből a készpénz, és mennyi pénz van a bankszámlán, a beszámolóból nem tudod kiolvasni, mert összesítetten tartalmazza az adatokat.

A beszámoló 7 legárulkodóbb számáról készítettem egy rövid, érthető tanulmányt cégvezetőknek. Itt tudod letölteni.

A pénzeszközök a legkönnyebben mozgatható, azaz a leggyorsabban elkölthető eszköz. Olyan adat nem határozható meg, hogy ez mikor sok, vagy mikor kevés, ennek nincs minimum vagy maximum összege. Ezt is a vállalkozás egyéb adataival együtt kell, és lehet helyesen értelmezni.

Az sem jó, ha túl sok pénz van a pénztárban, de az sem, ha túl kevés.

Véleményem szerint akkor ideális, ha összege, egy havi készpénzes kiadások összegéhez áll közel, de maximum két havi összegnél nem több.

Ha ez az összeg túl magas, akkor gyanakodni kell, hogy a pénztárban lévő készpénz állomány emeli ezt meg.  A pénzeszközök összetétele a Főkönyvi kivonatból gyorsan kiolvasható.

A vállalkozói klubban rengeteg élő példa hangzik el a pénztár és az eredmény  összefüggésében. Minden hónapban egyszer egy aktuális adózási témát dolgozunk fel tapasztalt vállalkozókkal. Légy te is tagja a csapatnak. A részleteket itt találod!

Azért mondok néhány példát, a véleményem szerint magas pénztárra.

1. példa:

A vállalkozás éves bevétele 32 millió forint, nyeresége 3 millió forint, a pénztárban van 10 millió forint

2. példa:

A vállalkozás veszteséges, de a pénzeszközök között a veszteségnek a többszöröse található. Itt legyen 3  millió veszteség, a pénzeszközök pedig 10 milliót mutatnak.

A Vállalkozók sikeréhez hozzájárul, ha jó és megfelelően tervezik a gazdálkodásuk adatait. Ehhez segítségül készítettem egy Nyereség tervező kalkulátort, mely a fizetendő adó összegét is kiszámolja. Rendeld meg, és számolgass vele. Biztos vagyok benne, hogy többszörösen megtérül az ára.

A pénzeszközök leltározása két területen zajlik.

A pénzeszközök sor a beszámolóban összesítettem tartalmazza a bankszámlán lévő összeget és a pénztárban lévő készpénzt.

A bankszámlán található záró egyenleget összehasonlítjuk a könyvelésben szereplő bankszámla            kartonok záró összegével. Itt a a két összegnek egyeznie kell.

A pénztár leltározása a készpénz megszámolásával történik. A pénztárban meg kell lennie a                  készpénznek. Ezt egy adóellenőrzés bármikor megszámoltathatja veled. Amikor cégek könyvelését veszem át, még soha nem találkoztam a készpénz leltározásával, és legtöbbször a cégvezető sem hallott erről. Ennek elkerülésére a készpénz leltározáshoz segítségül készítettem egy leltár táblát. Te ne tartozz közéjük.  Töltsd le és használd bátran.

Nézzünk egy kicsit a pénzeszközök mögé, mi is történik itt a gazdasági életben általában.  A blogban sok cikket találsz még a pénzeszközök értelmezéséhez, mert a beszámoló egyik leglényegesebb adatának tartom.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel Hírlevelemre!