Vedd fel velem a kapcsolatot!

A cég tartozásáért a tulajdonosok felelnek

2021.03.14

Magyarországon kialakult az a tévhit, hogy a KFT tagja a cég tartozásaiért nem felel, mert az a cég tartozása, és a cég tartozásáért minden esetben kizárólag a társaság felel.
Ezt nézzük meg egy kicsit pontosabban.

Ha az a tartozás a cég tartozása, akkor azt igen is a cégnek kell kifizetni. Na de a cég nem tud sorba állni a postán, hogy befizesse a készpénzt, egy cég nem tud dönteni egy banki átutalásról, szóval ezeket a tevékenységeket egy tárgy, egy fogalom nem tudja végrehajtani. Legalábbis még a mai földi létezésemben, akármilyen előrehaladt az informatika, én nem tudok róla.

Akkor ki az a cég, aki nekem fizetni fog? Akkor ki tudja kifizetni, ha a cég nem? Na de ki az a cég?

A céget tagok alapítják, legtöbb esetben magánszemélyek. A magánszemélyek pénzt vagy eszközt bocsátanak a cég rendelkezésére, hogy meg tudja kezdeni a tevékenységét, és tudja folytatni a működését. Pénz, vagyoni hozzájárulás nélkül senki nem lehet tag.A tag vagyoni hozzájárulását törzsbetétnek nevezzük. Ez konkrétan, forintban meghatározott összeg.Szóval, minden cég, legyen az KFT, BT, RT, tagokból, magánszemélyekből áll, akik összedobták a pénzüket.

Tehát a cég több magánszemély közös tulajdona.

A hatályos jogszabályok szerint a KFT tagjának a társasággal szemben, mivel pénzt, vagyont bocsátott a rendelkezésére, jogai és kötelezettségei vannak.A KFT tagjának kötelezettségei között ott szerepel, hogy felelősséget vállal a cég tartozásáért. A tag kötelezettségei közül most a tartozások megfizetésével foglalkozok.

Akkor ki fogja kifizetni a cég tartozását?

Ha a cég nem tudja kifizetni a tartozását, akkor azt a tagnak kell kifizetni.A Korlátolt Felelősségű Társaság esetében, ahogy a nevében is benne van, így a magánszemély tagnak KORLÁTOLT a felelőssége. A KFT tag nem felel a cég összes tartozásaiért.A tag felelőssége csak a törzsbetét nagyságáig terjed.

Számokkal kifejezve, nézzünk egy példát:
A magánszemély 2 millió forinttal lép be a cégbe. A cég néhány évi működése során felhalmozott 5 millió forint tartozást. Ettől a magánszemély tagtól a beadott 2 millió forintnak megfelelő összegig követelhető, hogy rendezze ki a cég tartozását. A maradék 3 millió forintot, a többi tagnak kell kifizetnie, szintén a beadott törzsbetétjének nagyságában.

Tehát a magánszemély tag fizet a cég helyett.

A tag számára ez így nem is tűnik olyan veszélyesnek és bonyolultnak.E jogszabály miatt azonban kialakult az az általános tévhit, hogy a KFT tagja bármit megtehet, hisz a hitelezők kiegyenlítéséért a társaság felel. Neki csak annyit kell fizetnie, amennyi a törzsbetétje. Ezért döntenek sokan KFT alapítása mellett a BT és az egyéni vállalkozás helyett.

KFT tagnak lenni így, akár is veszélyes is lehet.

A tagi jogviszony mitől lehet veszélyes és bonyolult?Figyeld a következő írásomat, mert abból megtudhatod.

KO-BA-KA Adóiroda Kft.
www.kobaka.hu


A jó üzleti döntésekhez, légy tájékozott adózó!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE
Nem szórom tele a postaládád, csak akkor jelentkezek, ha valami új és fontos.
Nézd meg az e-mailed!  ( A spamat is nézd át! )  Nyisd meg!

Ha tetszett a cikk, oszd meg bátran, hogy mások is tudjanak róla!