Vedd fel velem a kapcsolatot!

A cég tartozásáért a tulajdonosok felelnek

2021.03.14

A cég kötelezettségeit, a cég tartozásait, a cégnek kell kifizetni. Na de a cég nem tud sorba állni a postán, hogy befizesse a készpénzt, egy cég nem tud dönteni egy banki átutalásról, szóval ezeket a tevékenységeket egy tárgy, egy fogalom nem tudja végrehajtani. Legalábbis még a mai földi létezésemben, akármilyen előrehaladt az informatika, én nem tudok róla. Akkor ki az a cég, aki nekem fizetni fog? Akkor ki tudja kifizetni, ha a cég nem? Na de ki az a cég?

A cégtartozásáért a legvégén tulajdonosok felelnek

A céget tagok alapítják, legtöbb esetben magánszemélyek. A magánszemélyek pénzt vagy eszközt bocsátanak a cég rendelkezésére, hogy meg tudja kezdeni a tevékenységét, tudja folytatni a működését, és profitot termeljen a tulajdonosoknak. Pénz, vagyoni hozzájárulás nélkül senki nem lehet tag. A vállalkozói klubban téma lesz a cégalapítás bemutatása. Nézd meg az időpontokat, hogy ne maradj le!

A tag vagyoni hozzájárulását törzsbetétnek nevezzük. Ez konkrétan, forintban meghatározott összeg. Szóval, minden cég, legyen az KFT, BT, RT, tagokból, magánszemélyekből áll, akik összedobták a pénzüket. A beszámolóban a jegyzettőke soron találod meg ezt a számot. A beszámoló 7 legfontosabb számáról készítettem egy rövid, érthető tanulmányt, töltsd le innen!


Tehát a cég több magánszemély közös tulajdona.

A hatályos jogszabályok szerint a KFT tagjának, cégtulajdonosának jogai és kötelezettségei vannak a társasággal szemben, mivel pénzt, vagyont bocsátott a rendelkezésére. A KFT tagjának kötelezettségei között ott szerepel, hogy felelősséget vállal a cég tartozásáért. A tag kötelezettségei közül most a cég tartozásainak megfizetésével foglalkozok.

Ki fogja kifizetni a cég tartozását?

Magyarországon kialakult az a tévhit, hogy a KFT tagja a cég tartozásaiért nem felel, mert az a cég tartozása, és a cég tartozásáért minden esetben kizárólag a társaság felel. Ezt nézzük meg egy kicsit pontosabban. Itt most csak a főszabályt ismertetem. A cég tartozásait a beszámolóban a kötelezettségek soron találod.

Ha a cég nem tudja kifizetni a tartozását, akkor bizonyos feltételek fennállása esetén a cég tartozását a tagnak kell kifizetni. A Korlátolt Felelősségű Társaság esetében, ahogy a nevében is benne van, így a magánszemély tagnak KORLÁTOLT a felelőssége. A KFT tag nem felel a cég összes tartozásaiért. A tag felelőssége csak a törzsbetét nagyságáig terjed. Ez a főszabály.

Tehát a magánszemély tag fizethet a cég tartozásáért

A tag, a cégtulajdonos számára ez így nem is tűnik olyan veszélyesnek és bonyolultnak. E jogszabály miatt azonban kialakult az az általános tévhit, hogy a KFT tagja bármit megtehet, hisz a hitelezők kiegyenlítéséért, a cég tartozásaiért a társaság felel. Neki csak annyit kell fizetnie, amennyi a törzsbetétje. Ezért van az, hogy a legtöbb cég csak a minimális,3 millió törzstőkével alakul, hogy ha baj van, akkor csak a 3 millió törzstőkéig kelljen a tagoknak kifizetni a cég tartozását.

A vállalkozói klubban tapasztalt vállalkozókkal beszélgethetsz arról, hogy a KFT alapítás jó döntés volt-e. Minden hónapban a vállalkozások szabályos, és nyereséges gazdálkodásával kapcsolatos témákat dolgozunk fel.

Ezért döntenek sokan KFT alapítása mellett, a BT és az egyéni vállalkozás helyett. Ez egyéni vállalkozás előnyeiről írtam korábban egy bejegyzést, melyet itt érsz el! Az egyéni vállalkozó a teljes magánvagyonával felel a vállalkozása tartozásaiért.

Számokkal kifejezve a cég tartozására nézzünk egy példát:

A magánszemély 2 millió forinttal lép be a cégbe. A cég néhány évi működése során felhalmozott 5 millió forint tartozást. Ettől a magánszemély tagtól a beadott 2 millió forintnak megfelelő összegig követelhető, hogy rendezze ki a cég tartozását. A maradék 3 millió forintot, a többi tagnak kell kifizetnie, szintén a beadott törzsbetétjének nagyságában. A többi céges tartozás csak bizonyos negatív gazdálkodásra utaló feltételek fennállása esetén követelhető.


KFT tagnak lenni így, akár is veszélyes is lehet, ha nem vagy elég tájékozott.

Ezen területen is  a legfontosabb a tudatosság, és a szabályok alapos ismerete. Én kifejezetten vállalkozóknak szánom az írásaimat, egyszerűen és érthetően lefordítva a jogszabályokat. Íratkozz fel hírlevelemre, hogy könnyedén tanulj az adózási és gazdasági témákról.

Készítette: Kovácsné Bakó Katalin-Könyvelő, Adótanácsadó


A jó üzleti döntésekhez, légy tájékozott adózó!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE
Nem szórom tele a postaládád, csak akkor jelentkezek, ha valami új és fontos.
Nézd meg az e-mailed!  ( A spamat is nézd át! )  Nyisd meg!

Ha tetszett a cikk, oszd meg bátran, hogy mások is tudjanak róla!