Vedd fel velem a kapcsolatot!

Ha a pénztár negatív, az nagy hiba!

2023.12.02

A pénztár soha nem lehet mínuszos, mert mínusz pénzem nem lehet, mert vagy van pénzem vagy nincs.   A pénz egy tárgy, aminek fizikai megjelenése van. Így a ha a pénztár negatív, a könyvelőnek meg kell oldani ezt a számviteli problémát. A Beszámoló pénzeszközök sora mutatja ennek az értékét!

A pénztár egyenlegét csak a készpénzhez kapcsolódó események módosítják. Ilyen lehet az általad kiállított bevételi készpénzes számla, a készpénzzel kifizetett költségek számlái, a készpénzben adott munkabérek, és a bankszámlára történő készpénzbefizetések, és onnan történő készpénz felvételek.

A pénztár egyenlegét a készpénzes bevételek, és a készpénzek kiadások különbözete adja meg.

Ha a pénztár negatív, akkor a könyvelésben, egy könyvelési tétellel valahogy pozitívba  kell fordítania a könyvelőnek a hiányzó készpénzt tartalmazó kimutatást. Ezt a tagi kölcsön bekönyvelésével szokta rendbe tenni a könyvelő. A tagi kölcsön alap dokumentuma a Tagi kölcsön szerződés. Egy szerződés mintát itt le tudsz tölteni, kattints ide érte!

A készpénz leltározás a leltározás része. Egyszerűen megszámolod, mennyi készpénz van a pénztárba,        és címletenként felvezeted egy táblázatba. Így egyszerűen meg tudod határozni a pénztár egyenlegét. A készpénz meglétért az ügyvezető felel!

Amikor a könyvelő tagi kölcsönnel"tölti fel a pénztárat".

Ezzel akkor van a legnagyobb baj, ha az ügyvezető nem tud róla, és nem érti a problémát. A könyvelő            alap esetben automatikusan nem állíthatja be a tagi kölcsönt a hiányzó készpénz pótlására, csak  akkor, ha van erről bizonylat. 

Ennek az alap dokumentuma a tagi kölcsön szerződés, és a befizetésről kiállított bevételi pénztár bizonylat. Jó esetben valaki csinál erről szerződést és a cégvezető ezt alá is  írja. Segítségül itt találsz egy Tagi kölcsön szerződés mintát. Kattints ide érte!

A vállalkozói klubban tapasztalt vállalkozók mondják el, hogyan oldják meg a pénztár hiányt legálisan, és hogyan követik folyamatosan a pénztár egyenleget. Gyere a a vállalkozói klubba, és hallgasd meg őket!

A tagi kölcsönt többnyire úgy veszed észre a Beszámolóban, hogy a kötelezettségek között, a rövid lejáratú kötelezettség nagy összeget mutathat. Ha cégvezetőként tudod, hogy nincs rövid lejáratú hiteled, és azt is tudod, mennyi szállítói tartozásod van,  és ehhez képest jóval nagyobb a rövid lejáratú kölcsönök összege, akkor ez legyen gyanús, és kérdezz rá a könyvelődre!

Ezzel szerintem a pénztárat, a pénztár egyenleget elég jól kielemeztük. Így láthatod, hogy a Beszámoló egy-egy sora mögött milyen bonyolult, és szövevényes gazdasági események is rejtőzködhetnek.

Hasznos tartalmakért iratkozz fel hírlevelemre!

Készítette: Kovácsné Bakó Katalin-Könyvelő,Adótanácsadó