Vedd fel velem a kapcsolatot!

A NAV nem vizsgálja az Adótervezet helyességét.

2023.04.04

Az előző bejegyzésemben írtam arról, hogy a NAV honnan kapja meg az adatokat az Adótervezethez. Láthattad, hogy a NAV "csak" összegyűjti az adatokat, és igen fejlett programmal behelyezi az ADÓBEVALLÁSI TERVEZETBE. Az adótervezetet gép csinálja nem ember. A NAV-nál senki nem vizsgálja felül az adótervezeted tartalmi helyességét.

Itt most már csak az a lényeg, hogy a munkáltató nagyon jól, és nagyon pontosan készítse el ezt a havi  08-as bevallást, amit így nevezhetünk akár adatszolgáltatásnak is. Itt jegyezném meg,                                hogy a könyvelők, és bérszámfejtők szerepe és felelőssége igen jelenetős ezen adatszolgáltatás teljesítésében. Nézz be a könyvelő irodánkba, hogyan zajlik az Adóbevallás készítése.

Az érvényesíthető adókedvezményeket összeszedtem egy rövid tanulmányba, melyet szerintem érdemes mindenkinek átfutni. Az adókedvezmények elszámolásával pénz marad a zsebedben.

A könyvelők adatszolgáltatása nem biztos, hogy hibátlan!

Mi könyvelők sem vagyunk hibátlanok....

Itt sajnos ki kell térnem nagyon röviden arra a tájékoztatásra, hogy ma Magyarországon csak egy  bizonyos összeg felett kell a vállalkozóknak szakemberrel végeztetni a könyvelést. Jelenleg egy  jogszabály sem követeli meg, hogy a 08-as bevallást csak szakember adhatja fel. Bárki adatot szolgáltathat a NAV-nak a 08-as bevalláson, akár hibásan, akár valótlanul.

Erről részletesen beszélek a Csoportos Adótanácsadói programomon. Itt minden hónapban új adózási témát dolgozunk fel. Nézd meg a programot, hátha van benne téged érdeklő téma.

Ezért érdemes az alapvető adózási szabályokkal tisztában lenni. Iratkozz fel hírlevelemre, a rövid     érthető adózási infókért. Feliratkozok!

A kis vállalkozók esetében a könyvelők végzik a bérszámfejtést is, ezt mindenki a könyvviteli                munka részének tekinti. Pedig ezt nem oktatják a mérleg-képes képzéseken. Ez egy külön                  képesítés. A bérszámfejtés során kerülnek meghatározásra a bruttó bérekből a levont adók és          járulékok, és az érvényesített adókedvezmények.

A bérszámfejtés egy külön szakma.

A könyvelők nagy része viszont nem tanult bérszámfejtést, vagy nagyon régen, de a legtöbbnek                nincs is ilyen végzettsége. Sok múlik, azon, hogyan fejleszti a könyvelő magát folyamatosan,                    hogy napra kész információk birtokában végezze a munkáját. A bér és kalkulátorom gyorsan és egyszerűen kiszámolja neked a nettó bért.


Az Átalányadózó egyéni vállalkozóknak is készít Adótervezetet a NAV, de abban nem                          szerepelnek az Átalányadózáshoz kapcsolódó bevételek. Ezekkel az adatokkal ki kell egészíteni.  Az átalányadózós bevételek nyilvántartására készítettem egy táblát, mely segíthet neked a bevétel pontos meghatározásában.             

A Vállalkozói Klubban az alkalmazottak adóbevallásáról is sokat fogunk beszélgetni. Ezt munkáltatóként nem tudod megúszni, így jobb ha ezt is jól csinálod. Gyere el, és így ez is könnyebbé válik.

Az adóhatóság csak abból tud ADÓBEVALLÁSI TERVEZETET készíteni, amely adatot megkapott.

Még egyszer a NAV "csak" összegyűjti az adatokat, és behelyezi az ADÓBEVALLÁSI TERVEZETBE. Nem vizsgálja felül annak helyességét, összegét. Itt csak gépek, és szoftverek  dolgoznak. Az adóellenőr csak utólag ellenőrzi az adatok helyességét egy adóellenőrzés során. Érdemes így az adótervezet is átnézetni szakemberrel.

Most már azt is tudjuk kik, és miről szolgáltatnak adatokat, rólunk.                                                                             Az a hozzáállás, hogy a bevallásomat a NAV készítette el, biztosan pontatlan, és nagyon                          veszélyes. Sok sztorit tudok arról mesélni, milyen következménye lett annak, amikor az Adótervezet nem helyesen tartalmazta az adatokat.

Nincs végzettséghez, engedélyhez kötve, hogy ki adhat adatot a NAV részére.

Az, hogy neked, magánszemélynek milyen adóköteles jövedelmeid voltak, és milyen, már év                            közben már érvényesített adókedvezményeket akarsz év végén jóváhagyni, azt TE tudod. Az                  Adótervezet jó lehetőség arra, hogy kontrolláljuk a NAV-nál lévő információkat magunkról.

A tervezetet nagyon érdemes átnézni!

Az adótervezet az alkalmi munkavállalás jövedelmeit is tartalmazza napi bontásban.  Az alkalmi munkavállalás keresete is lehet adóköteles, ha egy bizonyos összeget meghalad. Az alkalmi munkavállalás legfontosabb szabályait összegyűjtöttem egy tanulmányba. 

Az adóhatóság az Adótervezettel átadja a felelősséget a magánszemélynek.

Az Adótervezetnek egyébként akár örülhetnénk is. A NAV az Adótervezettel betekintést ad a nála szereplő adatokba. Viszont így utólag nem tudsz arra hivatkozni, hogy hát a könyvelő, vagy a bérszámfejtő elírt valamit, ami nem is úgy van. Az adóhatóság állásfoglalása, hogy május 20-ig rendezni kellett                        volna az eltérést, ha nem értesz egyet az adótervezet adataival.

További hasznos tartalmakért iratkozz fel hírlevelemre!

Készítette: Kovácsné Bakó Katalin - Könyvelő-Adótancsadó

Ismerj meg!