Vedd fel velem a kapcsolatot!

Az adótervezetet gép csinálja,nem ember

2023.03.05

Jelenleg Magyarországon minden magánszemélynek, aki adóköteles jövedelemhez jutott, adóznia kell. Az adóköteles jövedelemről minden évben személyi jövedelemadó bevallást (SZJA) kell készíteni. Tehát az SZJA Bevallás a megszerzett jövedelmekről, és azok adózásáról készített kimutatás. A NAV az Adótervezettel segíti az adóbevallás pontos elkészítését.

Pontosabban, mi az adótervezet?

A NAV munkáltatók és kifizetők által megadott adatok alapján egy Adótervezetet állít össze. A NAV egy szoftver segítségével összegyűjti emberenként a nála lévő adatokat. Az adótervezetet gép csinálja, nem ember. Nem nézi át senki a NAV-nál, hogy minden adat jó helyen van-e. Ha belegondolunk 5 -6 millió embernek küldi ki egy program a tárhelyére az adatokat. Hasznos adózási infóért iratkozz fel hírlevelemre!

Ha többet szeretnél tudni az adózásról, egyszerűen, hétköznapi embereknek elmagyarázom a lényeget. Gyere el adótanácsadói programra, és tájékozott leszel!

Az adótervezetben szerepelnek a jövedelmek, a keresetteket terhelő adók, az év közben levont adóelőlegek, és az év közben figyelembe vett adókedvezmények. Az Adótervezetben szerepel, hogy ezek összesítéseként fizetendő adó keletkezett-e, vagy visszajár az adó, vagy éppen nulla az egyenlege.

De miért is kell nekem foglalkoznom ezzel az adótervezettel, vagy "micsodával"?

Ma Magyarországon Önadózás van. Ez azt jelenti, hogy mindenkinek magának kell beadnia az adóbevallását. Ehhez nyújt segítséget a NAV az Adótervezet formájában.Ha vállalkozó vagy és vannak alkalmazottaid, akkor év végén ki kell adnod az igazolást az adóbevalláshoz. Erről is szó lesz a Vállalkozói klubba, ahol a többi vállalkozó is elmondja, hogyan boldogul ezekkel a feladatokkal.

A magyar adórendszer működésének alapja, hogy a bevallások tartalmazzák a fizetendő adó összegét, és a bevallási határidővel egy időben kell az adót megfizetnünk. Az adók nyilvántartását az Adószámlán követhetjük nyomon. Az adószámlát bemutatom neked egy korábbi blog bejegyzésemben.

Gyakran találkozok olyan megjegyzéssel, hogy én nem tudom, miért kell ennyi adót fizetnem, a NAV csak úgy megállapította. Az adószámlára többnyire az adóbevallásokból kerülnek az adatok.

Az átalányadózást is az SZJA bevallásban kell bevallani. Készíttetem átalányadózáshoz egy bevételi nyilvántartó táblát

A NAV nem szokta, csak úgy megállapítani a fizetendő adót.

Ekkor gyakran kiderül, hogy a magánszemély nem tudja, hogy ezt Ő szerepeltette így az adóbevallásában, "Uram bocsi", még olyannal is találkoztam, hogy azt sem tudta, hogy ő adott-e be bevallást.

Ja, és ami még inkább a kedvencem, ha valaki meg is csináltatta az adóbevallását, egy hónap múlva már biztosan nem találja meg, nem tudja hová tette.

Fogalma sincs, hogy hol van, örült, hogy egy évre letudta. Az Online benyújtott bevallás előnye, hogy bármikor visszakereshető.

Az SZJA Bevallás, vagy az Adótervezet tartalmazza, hogy mennyi adót kell fizetni!

Tehát most már tudjuk, hogy az az adótervezet, vagy adóbevallás tartalmazza, hogy mennyi adót kell fizetnem, vagy mennyi adót jár vissza! Ez senkinek nem mindegy!!

Az adótervezet elkészítésével kialakult egy olyan téves, hibás információ az emberek között, hogy a NAV készíti el az adóbevallást. A családi adókedvezményekről írtam egy bogbejegyzést. Ha érint, akkor érdemes elolvasni!


Nem igaz, hogy a NAV készíti el az adóbevallást! Ez így nem igaz!

Az én értelmezésemben az SZJA Bevalláskészítés azt jelenti, hogy összegyűjtöm a munkáltatói igazolásokat, az adókedvezményre jogosító iratokat, és a gyerekek adatait. Ha minden információ a birtokomban van, és beírom az adatokat az üres adóbevallásba.

Az alkalmi munkavállalás is lehet adóköteles jövedelem, ha meghaladja a mentes keretet. Az alkalmi munkavállalásról a legfontosabb tudnivalókat összefoglaltam neked. Kérd a tanulmányt!

Akkor hogy lesz az Adótervezetből adóbevallás?

Ha ezt pontosan szeretnénk meghatározni, akkor a NAV adótervezete, a bevallási határidő után, azaz május 20-án az adótervezet adóbevallássá válik. Tehát, ha nem nézed meg, nem csinálsz vele semmit, nem történik benne módosítás, vagy nem nyújtottál be az adóbevallást, akkor a NAV ezt fogja a TE Adóbevallásodnak tekinteni. Az adóbevallásért mindenki maga felel!

Régebben a NAV, és mi könyvelők is sokat küszködtünk azzal, hogy rávegyük az adózókat a bevallás elkészítésére. De mióta Adótervezet van, azóta mindenkinek van adóbevallás, csak legfeljebb nem tud róla.

Ha tájékozottabb akarsz lenni az adóügyeidben gyere a Csoportos Adótanácsadásra, ahol egyszerűen, érthetően elmagyarázom neked a lényeget.

Az ADÓTERVEZETTEL megoldotta A NAV ezt a problémát.

Eddig is nagyon gyakran találkoztam azzal, hogy a magánszemély adózó nem adott be adóbevallást. Általában szeptember környékén szólította fel a NAV az adózókat, hogy pótolják a hiányzó adóbevallást, vagy egy adóigazolás kapcsán derült ki, hogy az elmúlt 5 évben mikor nem lett bevallás beadva.

Készítettem az adókedvezményekről egy rövid felsorolás szerű összefoglalót. Itt gyorsan átlátod, hogy jelenleg milyen törvényes adókedvezmények vannak. Töltsd le!

Az adózás a zsebedre megy! Ne maradj le az egyszerű, és érthető tájékoztatóktól. Iratkozz fel hírlevelemre!