Vedd fel velem a kapcsolatot!

Amikor a követelés a beszámolóban nem az igazi

2024.04.25

A követeléseknél is nagyon fontos, hogy valós adatok szerepeljenek. A követelések is vagyoni értékkel bírnak, hisz ha a partner rendezi felénk a tartozását, akkor mi is tovább tudjuk rendezni a kötelezettségeinket. Ha azt látjuk, hogy a nekünk tartozó partnernek magas összeg szerepel a beszámolója követelések sorában, akkor bízhatunk benne, ha őt kifizetik, minket is ki tud majd fizetni. De ez csak akkor igaz, ha a követelések valósak.

A követelések a beszámoló mérlegében az Eszköz oldalon található. Ez az első táblázatos oldal.

A beszámoló felépítéséről, és elemzéséről szó lesz a csoportos adótanácsadói programomon, és a Vállalkozói Klubban is. Nézd meg még milyen témákkal foglalkozunk a sikeres vállalkozókért.

A követelések soron lévő összeg megítélésénél is a mérleg többi sorát is figyelembe kell venni. A hitelezők általában a kötelezettségekkel nézik párhuzamosan. Itt az a legoptimálisabb, ha magasabb a követelés összege a kötelezettségektől. Ezt azt jelenti, ha nekem fizetnek, akkor én is tudok fizetni. A beszámoló elemzéséről készítettem egy rövid összefoglalót, melyet érdemes elolvasni minden cégvezetőnek.

A követelések közé tartoznak az általunk már eladott áruk vagy befejezett teljesítések kiszámlázott értéke, amelyet még nem fizettek ki a számunkra, a bevétel még nem folyt be. Ezt hívjuk vevői tartozásnak.

A követelések közé tartoznak a vevő követeléseken túl, a munkavállalóknak, tulajdonosoknak, vagy más vállalkozóknak adott kölcsönök, a kifizetett előlegek, és az esetleges adótúlfizetések. Tehát a beszámolóban a követelések sor is több tételt is magába foglal. Mivel itt is összevont adatot látunk, így az további összefüggésekben érdemes ezt az adatot is értelmezni. Egyéni adótanácsadás keretében, vagy a vállalkozói klubban kapsz ehhez segítséget.

A vevő tartozások alátámasztására év végén minden partnerrel le kell egyeztetni a követelésünk összegét. Csak a partner által elismert tartozások kerülhetnek a beszámoló követelések sorába. A vállalkozói klubban szó lesz, hogy ezt a gyakorlatban hogyan végzik el a vállalkozók.

A többi követelések közül a tagnak adott kölcsön összegét emelném még ki. Ez gyakran előfordul, hogy a könyvelő a magas pénztár eltüntetésére használja, erről már írtam korábban a pénztár feszegetésénél. A tagnak adott kölcsön gyakran nem igazi kölcsön, hanem a cégből kivett adózatlan vagyon. Azért nem igazi kölcsön, mert gyakran ez soha nem lesz visszafizetve, és így a céges kötelezettségek rendezésére sem tudjuk használni.

Ha a követelés nagyon magas, akkor általában ez a két tétel szokta megemelni, a nem valós vevői követelések, és a tagnak adott kölcsönök. A beszámoló leglényegesebb sorait elemzem ki egy rövid tanulmányban.

A beszámolóról nem lehet eleget beszélni. A beszámoló tartalmáért az ügyvezető felel.  Így, ha egyszerűen érthetően szeretnél adózási infókat kapni, iratkozz fel hírlevelemre.


Készítette: Kovácsné Bakó Katalin-Könyvelő, Adótanácsadó