Vedd fel velem a kapcsolatot!

Ha nincs a cégnek eszköze a beszámolóban, akkor légy óvatos!

2024.03.31

A befektetett eszköz sorban szereplő összeg azt mutatja meg, hogy milyen értékben rendelkezik eszközökkel vállalkozás. Mivel eszköz nélkül lehetetlen bevételt termelni, így nagyon fontos, hogy a mérlegben legyen adat ebben a sorban. Ha a mérleg eszköz oldalán a befektetett eszközök sor üres, akkor légy nagyon gyanakvó a cég működését illetően, vagy a beszámoló adatainak hitelességét tekintve.

Beszámolót a cégbíróságra csak a cégeknek kell beadni, az egyéni vállalkozóknak nem.

Az eszközöket két nagy csoportba sorolhatjuk be, vagy befektetett eszköz, vagy forgó eszköz. Itt most e befektetett eszközökkel fogok foglalkozni.

A befektetett eszközök a beszámoló mérlegében az Eszköz oldalon találhatók. Ez az első táblázatos oldal.

A befektetett eszközök tartósan, legalább egy évig működő képesek.

A mérlegben ezen a soron azok az eszközök találhatók, melyek legalább egy évig szolgálják a vállalkozás tevékenységét. Például egy kisebb értékű szerszám nem biztos, hogy ide kerül, míg egy ingatlan, vagy egy több milliós gép, már biztosan itt található.

Ahhoz, hogy egy vállalkozás bevételt tudjon termelni eszközökre, van szüksége. Ilyen eszközök az építőipari vállalkozónak a szerszámai a kisteherautója, a könyvelőnek a számítógép, a kereskedőnek az üzlethelyiség és raktárépület. Tehát ide tartoznak az ingatlanok, gépek, berendezések, járművek, vagyoni értékű jogok, és az állatok is. Ha személygépkocsi is van akkor cégautóadót is fizetés is szóba jöhet..


A mérlegben az eszközök, nettó, azaz könyv szerinti értéken szerepelnek

Még az is fontos, hogy a mérlegben a befektetett eszközök nettó értékben szerepelnek. Itt nettó érték alatt a bekerülési érték értékcsökkenéssel csökkentett értékét értjük. Tehát nem olyan összegben szerepelnek itt az eszközök, amennyiért megvettük őket, hanem az elhasználódásuk mértékével csökkentett összegben. Ez néha közelít a piaci árhoz, de nem piaci ár. Az eszközöket is leltározni kell, melyhez itt találsz nyomtatványt.

A befektetett eszközök a helyes összegét természetesen nem lehet megmondani, mert ezt nagyon sok tényező befolyásolja. Itt is csak a gondolkodás elindításához sorolok fel néhány szempontot, amelyeket érdemes figyelembe venni. Íratkozz fel hírlevelemre, és megosztom a gondolataimat veled is!

Befolyásolja:

  • a cég életkora, hogy kezdő, vagy több éve működő társaságról van-e szó
  • milyen iparágban tevékenykedik a vállalkozás
  • mekkora a bevétele, aminek kitermeléséhez eszköz szükséges

A befektetett eszközöknél nincs olyan adat, amikor túl sok vagy túl kevés. A mérlegnek ezen a során olyan sincs, hogy ideális szám. De hát valamit mégis csak gondolnunk kell erről. Inkább úgy közelíteném meg, hogy három értelmezést mutatok, amit én alkalmazni szoktam. Ezeket a 24 éves könyvelői tapasztalatom alapján szedtem össze, mert minden formájával sikerült találkoznom.

Kezdem a nulladikkal, amit korábban leírtam, azaz ha ez a sor, a befektetett eszközök sor üres, az nem jó. Eszköz nélkül nem lehet gazdálkodni. A beszámoló kritikus számait szedtem össze egy rövid tanulmányban.

1. Ha alacsony a befektetett eszközök értéke, az összes eszközhöz viszonyítva, az utalhat arra, hogy elavult az eszköz park. A gépek régiek, kevés az új beruházás. Már magas az elszámolt értékcsökkenés.

Ebből az a probléma adódhat, hogy magasabb rezsi költséggel dolgozik a cég, és hamarabb ki van téve a meghibásodásnak. Ez pedig befolyásolhatja a teljesítmény színvonalát.

Ezzel kapcsolatos tapasztalatokat osztanak meg a vállalkozók a Vállalkozói klubba. Gyere el, ne maradj egyedül!

2. Ha túl magas befektetett eszközök értéke, az összes eszközhöz viszonyítva, az mindenképpen, magas beruházásokra ad okot következtetni. Fontos ilyenkor megvizsgálni a kötelezettségeket, melyek árulkodnak a beruházások forrásairól.

Szerintem ez még mindig jobb, mert így van mivel dolgozni, és a cég nem tud könnyen "eltűnni". Bár, ha a magas eszközhöz magas hitelállomány kapcsolódik, akkor az hordoz magában némi kockázatot. Ugyebár, ha a cég véletlen nem tudja fizetni a hitelt, akkor az akár az eszköz elvesztésével vagy a cég felszámolásával is járhat.

Ha szeretnéd, hogy kielemezzem a beszámolód kritikus számait jelentkezz egyéni adótanácsadásra. Egy jó kávé alatt átbeszéljük a legfontosabb számokat.biztosan

Na jó, de akkor mégis mennyi az optimális eszköz mennyiség?

3. Szerintem, ha az eszközök legalább fele a cég tulajdona, és nincs rajta hitel, vagy kezességvállalás az biztonságot jelent. Bár az ügyes cégvezetők, úgy gondolkodnak ahol különösen magas az eszközigény, hogyha magasabb profitot termel az eszköz, mint amennyibe a törlesztő részlet kerül, akkor megéri lízingelni.

A beszámoló még plusz 6 számát elemzem ki egy rövid tanulmányban. Itt éred el, ne hagyd ki!

Az eszközök optimális értékének meghatározása, és mélyebb elemzése nem célja ennek az írásnak. Mindössze csak annyit szerettem volna itt átadni, hogy megtaláljuk a beszámolóban az eszközöket, tudjuk, hogy érdemes rápillantani egyszerre a hitel állományra.

A saját beszámolónkban a befektetett eszközökre így most már ezzel a tudással nézzünk rá, és ha a partnerinek beszámolóit bogarásszuk, akkor könnyen megtaláljuk, és tudjuk, hogy nagymértékben ezekkel az eszközökkel fognak minket kiszolgálni.

A Csoportos adótanácsadáson is lesz téma a beszámoló kritikus pontjai. Gyere el egy óra, és tájékozott leszel!

Ha szívesen olvasgatod a bejegyzéseimet iratkozz fel hírlevelemre.

Készítette: Kovácsné Bakó Katalin-Könyvelő, Adótanácsadó